01 Mayıs 2024 Çarşamba

ISPARTA’NIN FETHİNİN 814 YILI KUTLU OLSUN

ISPARTA’NIN FETHİNİN 814 YILI KUTLU OLSUN

Isparta

“Isparta’nın düşman işgaline uğramamış olması, Isparta’nın fethini kutlamaya engel değildir.”

Yazar Bekir Manav her yıl Ocak ayının Isparta’nın Fethi olarak kutlanması gerektiğini söyledi. Tarih romanları yazarı aynı zamanda Ispartalı olan Manav, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Bu günler de Isparta’nın fethinin 814. Yılını idrak ediyoruz ve Isparta’nın fethini dua ile anıyor, kutluyorum, biliyorum bu kutlamaya alışık değilsiniz, tarih hakikatin ta kendisidir. Tarihine sahip çıkan milletler geleceğine yön verir. Ne güzeldir ki tarihin en güzel yanı da vefadır. Bu vefa öyledir ki kanbağın olsun olmasın bir borçtur.

                Cennet vatanımızda hemen hemen her ilimiz, fetihlerinin, kurtuluş yıllarının yıldönümünde etkinlikler düzenlemektedir. Bunların örneği çoktur, benim değinmek istediğim çok yakın tarih değil.

11 - 12. yüzyılda Anadolu Selçuklularının fetihleriyle Türkleşen bir Anadolu görmekteyiz. İşte bu kutlu zamanda Sinop, Antalya, Isparta kalelerinin fethini görmekteyiz. Bugün çoğu ilimiz illerinin fethini kullanmaktalar.

Örneğin:

Antalya’nın fethi, Sinop’un fethi, Malatya’nın fethi , Kütahya’nın fethi gibi Selçuklu zamanında fethedilen bu şehirler günümüzde fethedilişlerinin yıl dönümünü büyük coşkularla  etkinliklerle  kutlamaktadırlar.

Peki Isparta’nın fethi neden kutlanmıyor?

Isparta’nın fethinin kutlanması önemli mi?

Evet hem de çok ama çok önemli. Bahsettiğim iller dışındaki çoğu il, fetihlerini değil düşman işgalinden kurtuluşunu kutlar. Çünkü fetihlerinden sonra düşman işgaline uğradıkları için yakın tarihlerinde yaşanan olaylar bir nevi fetihlerini gölgelemiştir. Yakın dönemde, milli mücadele döneminde işgale uğramışlar ve birer kahramanlık destanı yazmışlardır. Bunlara en güzel örnekler Maraş Urfa ve Antep’tir.

Ancak Isparta düşman işgaline uğrayan bir il değildir. Isparta merkezinde tarihi bir olay, en azından gündem oluşturacak, tarih yaşatacak bir olay cereyan etmemiştir. Isparta merkezinde bile en eski tarihi yapı olarak gösterilen Yılankırkan Çeşmesi’ni çoğu Ispartalı bilmez.

Isparta’nın düşman işgaline uğramamış olması, tarihi yapıtlarının az olması, Isparta’nın tarihi olmadığı anlamını taşımaz. Isparta az evvel yukarıdaki şehirlerde olduğu gibi Selçuklu zamanında 1205 yılında 3.Kılıçarslan zamanında Danişmendli Türkmenler tarafından kalesi fethedilmiştir. Türkleşmiş ve İslamlaşmıştır. O gün bugündür Isparta’da Türkler yaşamaktadır.

Madem ki bir işgal günümüz yok, Osmanlı’ya çeyiz gitmiş bir diyarız. Peki Isparta’nın fethini neden kutlamıyoruz?

Isparta’nın bu sene fethinin 814.yılını kutluyor olacaktık. Ancak Ispartalılar bunu gündemde tutar ilgilenirse bu etkinlikler Isparta’da olacaktır.

Her şeye rağmen ben hemşehrilerime gururla söylüyorum, 3.Kılıçarslan’ın fethettiği adına geçtiği köye KILIÇ denilen Keçiborlu havalisinden Isparta’yı fetheden Selçuklular Ocak – Şubat arası kuvvetle ihtimal Isparta’nın fethedildiği ay olup,

ISPARTA’NIN FETHİNİN 814.YILINI KUTLUYORUM.

Tüm yetkililerimize ilan ediyorum, gelin Isparta’mızın fethini her sene bir dua ile, bir hatırlatmayla bile olsa analım, ecdadı hatırlatalım, gençliğimize halkımıza bu günü armağan edelim.

Bekir Manav

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Kemal Toker

14 Ocak 2019 Pazartesi 18:10

Adam Ispartanın Selçuklular tarafından Bizanstan ilk kez fethedildiğinin hatırlanmasını talep etmiş, çok ta doğru örnekleride vermiş, bizim yorumcular haberi okumadan Hamitoğullarından parayla alındığı için kutLanmıyor yazmış. ISPARTANIN GAVURDAN ALINIŞINDAN BAHSEDİLİYOR İLK FETİHTEN BAHSEDİLİYOR. OSMANLI FETHİ DEMİYOR. şEHİTLERİMİZE RAHMET DİLİYORUM.

emrah

14 Ocak 2019 Pazartesi 14:47

Isparta'nın Hamitoğullarında para ile alındığından olmasın

Tam Okuyun Tam Anlayın

14 Ocak 2019 Pazartesi 11:46

Yorumları okuyunca bir kez daha acı gerçeklerle yüzleşiyoruz.okumak veya okuyamamak daha önemlisi okuduğunu anlayamamak idrak edememek. Vatandaş-Basgan-Özısparta rumuzlu şahıslar psikolojik sorunları var galiba. Haberde herşey açıkca yazılmış ifade edilmiş. Haberin tümünü okuyun tembellik etmeyin başlığı okuyarak tenkit etmek acizeliktir. Birisi çıkmış İzmir 9 Eylül de kutlanıyor hep diyor :) Allah akıl fikir versin ne diyelim. Isparta'nın Fethi Selçuklu dönemine işaret etmiş yazar fetih diyor..

Isparta'nın Fethi Kutlu Olsun!

14 Ocak 2019 Pazartesi 10:43

Haklı ve yerinde bir eleştiri olmakla birlikte sayın Manav bu konuyu şimdiye kadar niye dile getirmedi veya dile getirdiyse yerel basınımız şimdiye kadar neden bu konuyu gündeme taşımadı? İste tüm Isparta halkı kendini bu noktada sorumlu görmeli, görmeli ki daha güzel ve daha iyi gelişmeler, farkındalıklar olsun. Bu vesile ile Isparta'nın Fethi kutlu olsun, Selçuklu dan şimdiye kadar vatan savunmasında can veren tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.

muro

14 Ocak 2019 Pazartesi 08:36

hstr

helal olsun

13 Ocak 2019 Pazar 17:09

tesekkur ederim.

Başgan

13 Ocak 2019 Pazar 16:27

Hacı sen az daha tarih oku okumakla kalma azda sorgulayıp yorum yap herşey bitti fetih kutlamasınımı kaldı

Demirci Efe

13 Ocak 2019 Pazar 14:17

VATANDAŞ rumuzlu kardeşim, fethedilmemiş il diyorsun, adam tarih veriyor Bizanstan 3.Kılıçarslan ilk kez Türk ve Müslümanlar fethetti diyor ****ım diyor, ordamısın? Ispartada hangi ecddı andık ki bu zaman kadar, Kutlamaktan kasıt eğlence değildir, bir basın açıklaması da olsa hatırlanır, bir yasin okunur, anlarız ki bu topraklar 30 kupona alınmamış.

Özparta

13 Ocak 2019 Pazar 13:37

Belediye ****dırıguppak işlerle uğraşacağına, kişisel egolarla sonradan yapılma heykelle müze kurmaya çalışacağına önce tarihine sahip çıksın ! 31 yaşındayım ilk defa biri çıktı ve bu konuda açıklama yaptı. Gidin izmire bakın 7-8-9 eylül heryerde kutlanır !

VATANDAŞ

13 Ocak 2019 Pazar 13:34

işgale girmemiş fethedilmemiş bir ilin ne fethi kutlanacak acaba arkadaş zaten bisürü zaman israfı var birde onu çıkarın tamolsun artık biz işgale uğramamış bir il olduğumuzu düşmanı ıspartaya ****dığımızı gururla söylerken kendi kendimizimi yalanlayacağız acaba eğer amacımız ecdadımızı yad etmekse herzaman yad edelim bunun için bir gün belirlemeye ne gerek var

Erdem Demirci

13 Ocak 2019 Pazar 13:12

Benimde merak ettiğim bir meseledir. Üzüm festivali bile yapılırken Isparta'nın fethi neden kutlanmıyor.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR