28 Nisan 2024 Pazar

Isparta’da demire hayat veren adam

Isparta’da demire hayat veren adam

Isparta

HABER/ Gizem SARIKAYA- Isparta'da yaşayan Ömer Alp (69), babasından devraldığı sıcak demir dövme işini 59 yıldır sürdürüyor. Her türlü kesici alet imalatı ve tamirini yapan Alp, mesleğinin son temsilcilerinden olduğunu söyledi.

Eski Sanayi Sitesi'nde 26 metrekarelik dükkanında mesleğini devam ettiren Alp, sıcak demir dövmenin eskiden çok değerli olduğunu günümüzde ise unutulduğunu söyledi. Alp, “Sıcak demir işleri yapıyorum. Bu meslekten emekli oldum ama hala devam ettiriyorum. Babamın mesleğiydi. İlkokul bittikten sonra çıraklıktan başladım. Baba mesleği olduğu için başka bir işe heveslenmedik. Kendi işimizi devam ettireyim dedim. Eskiden mesleğim çok değerliydi. Şimdi artık yok. Neden derseniz, teknolojiye yenik düşüyoruz. Ben bir tane yapıncaya kadar, fabrikalar binlerce çıkarıyor. Biz elde dövüyoruz ama onlar makinada dövüp çıkarıyorlar. Onun için çok fark ediyor. Kalite bakımından bizimki tabi ki çok daha iyi oluyor” dedi.

BU MESLEK SON BULDUĞUNDA YOKLUĞUMUZU O ZAMAN ANLAYACAKLAR

Mesleği tamamen bittiğinde değerleneceğini söyleyen Ömer Alp, ‘yokluğumuzu o zaman anlayacaklar’ dedi.

Çıkardığı tüm ürünlerin el emeği olduğunu belirten Alp, Sıcak demir dövme işlemini sırasıyla anlatan Alp, açıklamasında; “Demir bir parça geliyor. Müşterinin arzusuna göre ne istiyorsa onu yapıyoruz. Mesela tahra, satır, kürek, çekiç, balta gibi birçok ürünün imalatını ve tamirini yapıyorum. Demiri dövmeye başladıktan sonra yapacağımız ürüne göre işlem değişiyor. Bunun püf noktası döverek yapmaktır. Biz burada işlem yapıyoruz. İnce perdesini çekiyorsun. Zımparasını yapıp, sapını takıyorsun.  Bunlar sadece el emeği olarak çıkıyor. Bu meslek son bulduğunda yokluğumuzu o zaman anlayacaklar. İleride demir işçisi bulamayacaklar. O zaman gençler bu işe yönelecek” şeklinde konuştu.

ÇIRAK YETİŞMİYOR, BU MAKİNE BENİM ÇIRAĞIM

Sıcak demir dövmede çırak yetişmediğini söyleyen Ömer Alp, ‘dükkanımdaki demir dövme makinesi olmasa mesleğini bırakırdım’ dedi.

Alp; “Gençler kesinlikle bu işe gelmek istemiyor. Çok ağır ve zor bir iş. Çırak yetiştirme imkanımız yok. Yıllarca ben şu makinenin sayesinde çalışıyorum. Bu makine olmasa ben bu işi bırakırım çünkü yalnız yapma imkanım yok. Benim çırak bu artık. Berkay adında 22 yaşında bir oğlum var. Ama o da bu mesleği yapmak istemiyor” dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Barış

16 Şubat 2024 Cuma 10:48

Ömer beyi tebrik ediyor sağlık diliyorum.Bu meslek biterse bir kültür biter ama Ömer bey de bu işi yapmasa duramaz diye düşünüyorum. Gece gündüz aklından çıkmaz.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR