30 Nisan 2024 Salı

Ispartalılar nokulu seviyor

Ispartalılar nokulu seviyor

Isparta

HABER/GİZEM SARIKAYA - Isparta Pirimehmet Mahallesi’nde 37 senedir hamur işi ustalığı yapan Mustafa Akın, Ispartalıların nokul yemeyi sevdiğini söyledi. İşe, okula giden vatandaşların sabah saatlerinde sıcak nokul için sıraya girdiklerini belirten Akın açıklamalarda bulundu.

Nokulun her yörede farklı şekilde yapıldığını belirten Akın, Isparta’nın nokulunun yapımında haşhaş kullanıldığını söyledi. Usta Akın, açıklamasında; “Her yörede nokul yapımı değişiklik gösterir. Isparta yöresinde yapılan nokula haşhaş eklenir. Ayrıca haşhaş ve ceviz konulur. Hamurun iyi mayalanması püf noktalarından birisidir. Ben 37 senedir unlu mamulleri üzerine ustalık yapıyorum. Her sabah fırında büyük bir yoğunluk yaşıyoruz. İşine, okuluna giden vatandaşlar, sabah sıcak çıkan nokullardan almak için dükkanımızı ziyaret ediyorlar. Ispartalılar nokul yemeyi seviyor” ifadelerine yer verdi.

İŞTE ISPARTA YÖRESİNİN NOKUL TARİFİ

1 kilo un, 50 gram yaş maya, 30 gram tuz, susam, 2 su bardağı ılık su, hamuru açmak için 1 çay bardağı sıvı yağ, 30 gram şeker

İçi için: 200 gram ceviz, haşhaş, tahin, 1 çay bardağı sıvı yağ

Elenmiş unun üzerine biraz ılık suyla eritilmiş maya, un ve tuz eklenir. Kalan su da una yavaş yavaş eklenerek hamur yoğurulur. Hamur yarım saat dinlendirilerek mayalanması beklenir. Öte yandan tahin, haşhaş ve sıvı yağ bir kapta karıştırılır. Dinlenen hamur sıvı yağ yardımı ile açılır ve üzerine haşhaşlı karışım sürülür. En üzerine ceviz eklenir. Sonrasında hamur rulo şeklinde sarılır, bezeler halinde kesilir ve yuvarlanır. Yarım saat daha dinlenmeye bırakıldıktan üzerine sonra susamı eklenir. 180 derecelik fırında 20 -30 dakika pişirilir.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ıspartalı

25 Eylül 2023 Pazartesi 09:33

nokul öyle her gün yenecek bişey değil bayram sabahlarında anane/babanne evinde yenir. Bayramdan bayrama yendiği için değerlidir

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR