29 Nisan 2024 Pazartesi

Isparta Yaşlanıyor

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Yılmaz, 2011 yılında yaş ortalaması 33.5 olan Isparta'nın gittikçe yaşlanan bir kent olduğuna dikkat çekti.

Isparta

Yrd.Doç.Dr. Yılmaz, Isparta’nın hiçbir zaman cazibe, yaşam merkezi olan bir kent olmadığını halen de göç vermeye devam eden bir il olduğunu söyledi

 

Isparta’da dramatik bir göç olmadığını belirterek sözlerine başlayan Yrd.Doç.Dr.Yılmaz, “Sadece rakamlara bakarak göç hikayesini okumak sakıncalı olabilir. Göç eden insanların yaş gruplarının dağılımına da bakmak gerekir. Genç yaş nüfusunda göç varsa o halde istihdam sorunu olduğunu söylemek mümkün. Isparta uzun yıllar ortalamasına bakıldığında göç veren il konumunda. Isparta hiçbir zaman cazibe, yaşam merkezi olan bir kent olarak göç almadı. Halen de göç vermeye devam eden bir il. 2011 yılında yaş ortalaması 33.5 gibi yüksek bir ortalamaya sahip. Yani Isparta nüfusu aslında gittikçe yaşlanıyor.Önümüzdeki 10-15 yıl içinde kent nüfusu giderek yaşlanacak” dedi.

 

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ

 

SDÜ öğrencilerinin önemli bir aktör olduğu düşüncesinin hakim olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Yılmaz, “Ama aslında durum öyle değil. Isparta hizmet sektörüne bağlı bir il. Hizmet sektörü geliştikçe o kadar da istihdam artıyor. Bu sektörün içinde partim, serbest zamanlı, kısa süreli çalışan üniversite öğrencileri de var. Bu da bu nüfusun gideceği anlamına geliyor. Bakıldığında Isparta nüfusunun yüzde 80’inin Isparta nüfusuna kayıtlı olduğu görülüyor. Bu oran bir bakıma Isparta’nın göç aldığını da gösteriyor. Son verilere göre 15 kişi gelmiş, 18 bin kişi gitmiş” görüşüne yer verdi.

 

SANAYİLEŞME SÖYLEMİ TERKEDİLMELİ

 

Kentle ilgili iki tespitte bulunmak istediğini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Yılmaz şunları söyledi:

 

“Büyük resme bakmak gerekiyor. Makro ölçüde kentleşme denilen süreç önünü geçilemez bir şekilde devam ediyor. Isparta bu süreçte göç alan nüfusu artan kent olamaz. İkinci olarak göç kötü bir şey değildir sonuçları kötüdür. Göç dinamik bir süreçtir. Merkez ve kırsal kalkınmayı aynı kefede ele almak mümkün değildir. İkisi ayrı düşünülmelidir. Isparta kendi örneğini kendi oluşturmalıdır. Sanayileşme söylemi terk edilmelidir. Bu kent sanayileşmez çünkü sanayileşmenin niteliği tüm dünyada değişmiştir. Artık hiçbir ilde sanayileşme planları yapılmıyor. aşanabilir kent kavramı da göç alabilmekle ilgilidir. Isparta çok nüfus beklememelidir. İyi bir model üzerinde düşünülmesi gerekir. Bu şehrin aktörlerinin bir araya gelip 20 sene sonra Isparta’nın nasıl bir kent olacağına bakmaları gerekir.”

 

GÖÇÜN NEDENLERİ

 

İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Turan da göçün nedenlerine yer vererek, “Tarım alanları miras yoluyla parçalanıyor. Isparta toplulaştırmada pilot il toplulaştırmayı il geneline yaymak zorundayız. Sağlık ve eğitim hizmetlerinin yetersizliği göç nedeni. Köyde haftada bir doktor geliyor, şehirde yürüyerek istediğiniz hastaneye gidebiliyorsunuz. Köylü şehirde gördüğünü köyde göremiyor. Böylece nüfus dağılımında dengesizlikler oluyor. Göçle birlikte şehirde konut, çevre, trafik sorunları ortaya çıkıyor. Altyapı hizmetlerini götürmek zorlaşıyor.Göçü önlemek için köyde yaşamayı, çevreyi sevdirmek lazım” dedi.

 

MHP’li Meclis Üyesi Mustafa Artan ise Isparta için asıl sorunun beyin göçü olduğunu söyledi. Artan, “Ispartalının eğitim kalitesi çok yüksek. Buranın çocukları ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi gibi üniversitelerden mezun oluyorlar. Isparta’da imkanların sınırlı olmasından ötürü dönmüyor: Büyük şehirlerde veya yurtdışında iş buluyor. Aileleri de çocukları için biriktirdiği sermayeyi oralara taşıyor” diye konuştu.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR