29 Nisan 2024 Pazartesi

İsmail Er'den açıklama

İsmail Er'den açıklama

Isparta

Isparta 6 Nokta Körler Derneği Başkanı İsmail Er, Isparta’da 27 tane engelli derneğinin olduğunu, bu derneklerin bir araya gelerek, isteklerini ve taleplerini kamuoyuna duyurmaları gerektiğini söyledi.

Er konuşmasına şöyle devam etti; ‘Maalesef engelli derneklerinin birlikte hareket etmeleri söz konusu olamıyor. Isparta’da 27 tane engelli derneği var. Fakat buna rağmen bir araya gelip, güçlü bir ses çıkaramıyoruz. Engellilerin sorunu güçlü bir şekilde dile getirilemiyor. Herkes kendi dernek bünyesinde sorunlarını dile getirmeye çalışıyor. Tabi ki bu da çok önemli ama gönül ister ki, bütün sivil toplum kuruluşları birlikte engellilerin sorunlarını kamuoyuna yansıtalım. Onlardan neler yapılması gerektiğini talep edelim, isteyelim. Çünkü şu bir gerçek ki istemeden ve talep etmeden hiçbir şey yapılmıyor. O halde biz engelliler ve engelli dernekleri olarak hakkımızı sürekli istemeliyiz ve talep etmeliyiz. Bize sunulacak imkanlar hiçbir zaman lütuf değildir. Engellinin, insan hakları çerçevesinde istediği her şey hakkı olandır. Biz kalkıp, demiyoruz ki bizi uzaya götürün. İstediğimiz şey insanca yaşayabilmek ve sağlıklı bireylerin yaşadığı imkanlara sahip olmaktır. Bu en doğal beklentimizdir. Engelli neden bir kenarda eğitimsiz, işsiz, muhtaç halde kalsın?  Bu hem engellilerin hem ailelerin hem de toplumun kabul etmeyeceği bir olaydır. O halde topyekün bütün toplumumuz, hepimiz bu sorunların üzerine gidip, hayatımızı refah içinde idame ettirmeliyiz.

AVRUPA YAPTIYSA, BİZ DE YAPABİLİZ

Er, Avrupa’da engelli insanların istihdam edildiğini ve sosyal hayatın içinde tutulduğunu, aynısını bizim de yapabileceğimizi söyledi.

Er, bizim onlardan ne eksiğimiz var diyerek şöyle devam etti; ‘Avrupa bu konuları aşmış. Artık Avrupa’dakiler, engelliler yaz aylarında nerede tatil yaparlar? Nasıl sosyal işler yaparlar? Diye bu konuları konuşuyorlar. Biz daha sokakta nasıl hareket ederiz? Nasıl erişilebiliriz? diye konuşurken, Avrupa, engellisini rahat bir şekilde çalışma imkanı sağladı ve çalışamayanlara da yeterli bir maaş verdi ve onları hayatın içerisinde tuttu. Biz de yapabiliriz. Bizim onlardan ne eksiğimiz var? Onları da yapanlar yetkililer, ilgililer. Bizde de var her türlü kanun, yönetmelik yetkililerin ve bürokratların elinde. Dolayısıyla engelli bireylerin konulara bu şekilde yaklaşılırsa bizim de sorunlarımız çözülür’ dedi. (Gizem Sarıkaya)

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR