28 Nisan 2024 Pazar

İLAÇTA KRİZ KAPIDA MI?

İlaçta yeni bir dönem başlıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, 1 Temmuz dan itibaren Türkiye de e-reçete uygulamasını hayata geçiriyor.

Isparta

Altyapısı tamamlanan yeni çalışmaya göre, doktor MEDULA sistemi üzerinden e-reçeteyi gönderecek, eczacı ise bu reçeteye göre ilaçları verecek.

Türkiye’de yılda yaklaşık 350 milyon adet reçete üretildiğine dikkat çeken Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın bu israfın önüne geçme adına sistemin başlatılacağını söyledi.

1 Temmuz’da MEDULA sisteminin tam kapasite çalışmaması nedeniyle sıkıntılar yaşanabileceğini vurgulayan Garğın, “Eğer sistem düzgün çalışmazsa biz yine hastayla karşı karşıya kalacağız. ” şeklinde konuştu.

E-REÇETE SİSTEMİ

SGK'nın altyapısını tamamladığı sistem, kamu ve özel hastaneler ile aile hekimliği kanalıyla işleyecek. Doktor MEDULA sistemi üzerinden göndereceği e-reçeteye ilacın ismini yazsa bile eczacı sadece bilgisayarda etken maddeyi görecek. Eczacı, aynı etkiyi gösteren ilaçlardan düşük maliyetli olanı tercih edecek. Bu sistem en çok vatandaşa yarayacak. Zira SGK, mevcut durumda firmalara, vatandaşın aldığı ilacın muadili olan daha düşük fiyatlı ilaca göre ödeme yapıyor. Bu ise vatandaşın cebinden daha fazla para çıkmasına yol açıyor.

Örneğin aynı etken maddeli ilaçların en ucuzu 10 lira ise SGK bunun en fazla yüzde 15'ini yani 11,5 lira ödüyor. Eğer doktor vatandaşa aynı etken maddeli grubun 20 liralık yüksek fiyatlı ilacını yazmışsa aradaki farkı vatandaş cebinden çıkıyor. Çoğu kez vatandaş hekimin yazdığı ilaca itiraz etmiyor. Yeni dönemde doktor hangi ilacı yazarsa yazsın, eczacı etken maddesi aynı olan ve daha ucuz olan ilacı verecek.

Türkiye'de ilaç en fazla aile hekimleri tarafından yazılıyor. SGK verilerine göre Türkiye'deki doktorların beşte birini kapsayan aile hekimleri ilaçları yüzde 50'sine yazarken bu ilaçların devlete maliyeti 7 milyar lirayı buluyor.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR