28 Nisan 2024 Pazar

IGC Başkanı Mustafa Baş’ın Hukuk Zaferi

IGC Başkanı Mustafa Baş’ın Hukuk Zaferi

Isparta

Burdur’daki bir haberden dolayı hakkında dava açılan ve ceza alan Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Baş’ın hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi Baş’ın aleyhinde verilen ceza mahkumiyet kararında hak ihlali tespit etmesi üzerine, yerel mahkeme yeniden yargılama yaparak mahkumiyet kararını kaldırıp beraat kararı vermişti.Anayasa Mahkemesi kararından önce de Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) karşı tarafa ödenen tazminatın geri ödenmesine hükmetmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca verilen sarı basın kartı sahibi olan ve aynı zamanda Isparta Gazeteciler Cemiyeti başkanlığını yürüten Gazeteci Mustafa Baş 6 yıldır sürdürdüğü Hukuk mücadelesini kazandı. Böylece Gazeteci ve Gazeteciler Cemiyeti başkanı  Mustafa Baş Medya ve basın özgürlüğü, ifade hürriyeti adına büyük bir hukuk zaferine imza attı.

6 YIL SÜREN DAVAYA SON NOKTAYI ANAYASA MAHKEMESİ KOYDU

6 sene süren hapis ve tazminat ile sonuçlanan dava geçtiğimiz gün sonuçlandı. Bu konuda edinilen bilgilere göre, Burdur’da yapılan ve ulusal basına da yansıyan  kamuoyunu ilgilendiren, “Fetöcüler bir bir kaçırılıyor” haberinden dolayı Dönemin Burdur Başsavcısı Sadi Doğan tarafından IGC Başkanı Mustafa Baş hakkında, “kamu görevlisine karşı hakaret” ve” iftira “ gibi suçlardan  şikayet üzerine   Burdur Ceza mahkemelerince dava açıldı ve yapılan yargılama sonunda yerel mahkeme Baş hakkında hapis cezasına hükmetti. Daha sonra Burdur Ağır Ceza mahkemesine yapılan itirazın da red edilmesi üzerine, kesinleşen mahkeme kararı  Anayasa Mahkemesine taşınarak hak ihlali ve kamusal gücün şahsi çıkarlar için kullanılması nedenleri ile  sanık Mustafa Baş hakkında yerel mahkemenin verdiği kararı Anayasa  Mahkemesi ifade hürriyetini ve bir kısım diğer hakları ihlal ettiği gerekçesiyle ihlal kararı vererek  bozdu ve verilen karar doğrultusunda IGC Başkanı Mustafa Baş hakkında verilen ceza mahkumiyeti kararı kaldırılırken beraat kararı verildi. 

Sözkonusu süreç içerisinde Dönemin Başsavcısı daha sonra Şanlıurfa Başsavcısı hali hazırda Yargıtay üyesi olan Sadi Doğan Ankara Asliye Hukuk mahkemelerinde tazminat davası açmış, kaybetmesi ve yüklü bir tazminat ödemesi üzerine  Mustafa Baş tazminat kararını istinafa taşımıştı. Bunun üzerine Ankara İstinaf Mahkemelerinde maddi- manevi tazminat  ödemek zorunda kaldığı karar Mustafa Baş lehine bozulmuş ve ödediği tazminatı yüksek yargı mensubundan geri almıştı.

SON NOKTA 28 KASIM 2023 TARİHİNDE KONULDU

28 Kasım 2023 tarihinde Anayasa Mahkemesinin ihlal kararına uyan ve mahkumiyetle sonuçlanan kararı sonucu yeniden yargılama yapılmış ve Isparta Gazeteciler Cemiyeti başkanı Mustafa Baş’ın sadece görevini yapmaktan dolayı yazdığı haberden dolayı aldığı ceza bozularak beraat kararı verildi.

BAŞ’IN AVUKATI ÖZGÜL’DEN DAVAYA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Bu arada sözkonusu davanın beraatla sonuçlanmasının ardından Mustafa Baş’ın avukatı Av. İsmail Özer Özgül konuyu değerlendiren bir açıklama yaptı. Özgül, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının isabetli olduğunu, yapılan haberin kamusal nitelik taşıdığını, haber verme amacı güttüğünü belirterek, “ Isparta, Burdur’da faaliyet gösteren, bölgemizi ilgilendiren Fetöcülükleri yillardir tescilli iki üst düzey kişinin yurt dışına kaçma olayı haber yapılmıştır. 

Olgusal temellerle de desteklenen ve gerçeklerle uyuşmayan, fetö ile mücadeleye uymayan  bir kısım kamusal iş ve işlem de basın aracılığı ile açığa çıkmıştır. Anayasa Mahkemesinin çeşitli kararları ile  de ortaya konulduğu üzere  Yargının işleyisine ilişkin meseleler kamu yararına  ilişkin tartışmalar alaniıdadır. Bu bağlamda ;  Yüksek Mahkemeye göre yargının devletin temel kurumlarından

olması nedeniyle, ciddi temelden yoksun ve ağır sekilde zarar veren saldırılar haricinde hâkimler ve savcılar kabul edilebilir sınırlar içinde genel nitelikte eleştiriler yanında şahsen de eleştiri konusu yapilabilirler ki müvekkil tamamen kamusal iş ve işlemleri ve fetö ile mücadele altında yapılan yanlışları dile getirmek için eleştirisel bir haber paylaşmıştır.

Eski Adalet Bakanımızın ;

“Demokraside süper güç, süper savcı, süper mahkeme, süper kurum yoktur. Demokraside tek süper güç, hukuktur.” Sözüne son derece  inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da sıklıkla belirttiği gibi hukuk devletinde hiç kimse layusel değildir. Hukuk devleti hepimizin kırmızı çizgisidir “ dedi.

ADALETE HİÇ BİR ZAMAN GÜVENİMİ KAYBETMEDİM

Öte yandan 6 yıldır devam eden davanın Yüksek Mahkemede lehine sonuçlanması ve hakkında baraat kararı verilmesini değerlendiren IGC Başkanı Mustafa Baş ise, “Her zaman dediğimiz gibi Adalet herkese lazım. Ben bu olayda hiçbir zaman Adalete güvenimi kaybetmedim, her ne kadar yerel mahkemeler benim hakkında ceza kararı vermişlerse de bunun bir gün Yüksek Yargıdan döneceğine inancımı hep korudum. İyi ki Adalet var” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Mehmet

02 Aralık 2023 Cumartesi 16:31

Başsavcıyım diye hukuku çiğneyemez, avukatı çok dağla ismail abiyi tanırım deli doludur, çekinmez bişeyden, çok bilgili tevazulu, Selamlar abi

Adalet herkese lazım

01 Aralık 2023 Cuma 17:55

Hukuk Herkese lazım olacak, keşke adalet geç gelmese, hatırladım dönemin Başsavcısı idi karşı taraf, helal olsun, reisin dediği gibi hiçkimse layusel değil herkes eşit olmalı ,

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR