28 Nisan 2024 Pazar

İçişleri'nden 'kurban kesimi' genelgesi

İçişleri'nden 'kurban kesimi' genelgesi

Isparta

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca 81 ile gönderilen genelgede, çevre ve su kaynaklarının korunması için kurban atıklarının çukurlara gömülmesi, kesim alanlarının içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarının dışında kalacak şekilde belirlenmesi istendi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı imzasıyla, 'İçme Suyu Kaynaklarının Korunması Amacıyla Kurban Bayramı Süresince Alınacak Tedbirler Hakkında' genelge yayımlandı. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 81 ile gönderilen genelgede; kurban satış ve kesim alanlarının, içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarının dışında kalacak şekilde belirlenerek, içme suyu kaynaklarının fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik olarak kirlenmesinin önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı. Kırsal yerleşim yerlerinde yer altı suyu ile kaynak suyu beslenim ve boşalım alanları içerisinde hayvan kesim faaliyetlerine müsaade edilmemesi, hayvan kesimi yapılacak yerlerde katı atıkların (iç organlar, dışkı, deri parçaları vb.) dere yataklarına, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarına ulaşmasını engelleyecek tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi.

Ayrıca kötü kokuların oluşmasının, haşerat çoğalmasının ve altyapı tıkanıklığından kaynaklı su baskınlarının önüne geçilmesi istendi. Atıkların sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu polietilen torbalara konularak ilgili belediye tarafından varsa düzenli depolama sahalarında yoksa da gerekli dezenfeksiyon işlemleri yapılarak bertaraf edilmesi gerektiği belirtildi. Sıvı atıkların (kan, idrar) ise katı atıklardan ayrı toplanarak mevzuata uygun şekilde bertaraf edilmesi gerektiği vurgulandı.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise bayramda dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekildi. Açıklamada, kurbanlık hayvanların belirlenen kesim yerlerinde kesilmesi gerektiği, atıklar derin çukurlar açılarak gömülmesi gerektiği belirtildi. Derinin yüzülmesi sırasında derinin dış kısmı ile etin temasının önlenmesi gerektiği belirtildi. Taze etlerin gıda ile temas amacıyla üretilmiş uygun malzemelerde taşınması gerektiği kaydedilerek, "Bu amaç için üretilmemiş çöp poşeti-kovası gibi gıda ile temasa uygun olmayan malzemelerle taşınması halinde bu malzemelerden istenmeyen maddelerin gıdaya geçişi söz konusu olabilmektedir. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra eksi 18 santigrat derecede 6 ay saklanabilir. Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yapmaktır. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda 1 yıl saklanabilir" denildi.
 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

vay beeee

24 Haziran 2023 Cumartesi 07:26

ee haberde icisleri yazıyor,ama emir orman bakanlıgından gönderilmiş,hiç okuyan denetleyen yokmu?

Ispartalı

23 Haziran 2023 Cuma 19:54

Bak çok ayıp ediyor bomba32 kur emekli memur maaşlarını unuttun artık haber yapmıyorsun falan çerez filan kurban bide en iyi yaptığın iş kaza haberi 10 günde çıkıp altın döviz hesabı yapan abi yok tüpçü de 10 gündür yok terzi ayakkabı vs bu işlere döndü çırak yok öldü gitti gidiyor a esnaf işine döndü sizin ki ama herşeye rağmen isparta nın gülüsünüz az daha cesaret görün birşey kaybetmeyeceksiniz

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR