28 Nisan 2024 Pazar

Halıyı yapan usta konuştu

Halıyı yapan usta konuştu

Isparta

Başkan Başdeğirmen'in Cumhurbaşkanına hediye ettiği halı portreye makine halısı demişlerdi
Isparta'da yayımlanan yerel bir gazete Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye ettiği halı dokuma tablonun el dokuması değil makine baskısı olduğunu iddia eden bir habere yer vermişti.

Gazete sahibinin Şükrü Başdeğirmen'e rakip olan bir başka adayın meclis listesinde yer alması ve tarafsızlığını koruyamaması nedeniyle araştırma dahi yapmadan böyle yalan bir haberi kaleme aldırdığı ve basın meslek ilkelerini çiğnediği ileri sürüldü.
Cumhurbaşkanı'na hediye edilen halı tabloyu dokutan El Sanatları Uzmanı Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Eksperi İhsan Akkuş, yaptığı yazılı açıklamada 252 bin düğümün atıldığı 5 ay boyunca el emeği göz nuru dökülen bir sanat eserini siyasete alet edip karalama yapanları Etnografya Müzesinde açılan halıcılık kurslarına katılmaya davet etti.
Kendi yalanlarına işini dürüstlükle yapan eksperleri de dahil edenleri kınayan Akkuş, 'Hangi eksper bu el dokumasına makine baskısı dedi isim versinler de bizde bilelim. Hiçbir eksper bu halıya makine baskısı demez diyemez' diye konuştu.
Halı Eksperi ve El Sanatları Uzmanı İhsan Akkuş'un yazılı açıklaması şöyle:
"25 Mart 2024 tarihli bazı yerel gazetelerde yer alan, sayın belediye başkanımız Şükrü Başdeğirmen'in 20 Mart 2024 tarihinde ilimizi ziyeret eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a hediye ettiği Cumhurbaşkanımız ve annesinin portresi olan halının makina halısı olduğu haberleri gerçeği yansıtmamaktadır.
Sayın belediye başkanımız Şükrü Başdeğirmen'in talebi üzerine tasarımı dokuması apre işlemleri ve hatta çerçevesi dahi bütün işlemleri bana ait olan bu halının tamamen el dokuması olduğu aşikardır. 80*80 dm2 kalitede dokunan bu halı 67*59 cm boyutlarında dokunmuştur. Çözgü ve atkıları ipek olan halının ilmeleri yün ipliktir. Halının tamamında 120 renk kullanılmıştır.
Halının üretim süreci yaklaşık 5 ay sürmüştür ve tasarımdan dokumaya her aşaması belgeleri ile mevcuttur. 
Haberde eksperin kararı olduğu söyleniyor. Ben de bu eksperlere tavsiyede bulunmak isterim. Isparta Belediyesi Etnoğrafya halı kilim müzesinde halı dokuma kursları var. Bu kurslara katılarak kendilerini geliştirsinler. 
Burada 5 aylık bir emeğe yapilan saygisizligi asla kabul etmiyorum. En azından halının dokumasinda toplam 252.992 düğüm atan kadınların emeğine saygı duymalarını beklerim."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Rami

27 Mart 2024 Çarşamba 17:47

Sizin gibi sanatkarlara bu memlekete ihtiyaç var.Böyle üstatların kıymeti bilinmesi gerekir.

ıspartalı

27 Mart 2024 Çarşamba 09:17

yürü be hocam seninleyiz

Güneykentli

26 Mart 2024 Salı 23:48

Sizinle gurur duyuyoruz, sayın, kıymetli hocam

Emekler

26 Mart 2024 Salı 19:10

Ne desen boş.

Muhteşem eserler olmuş

26 Mart 2024 Salı 15:41

Emeğinize sağlık çok güzel muhteşem eser çıkartmışsınız makine halısı diyenler iyice baksalardı demek ki o kadar güzel olmuş sanki el değmemiş siz hiç üzülmeyin bizim gibi sanattan zanaattan anlayanlar var şükür ki çalışmalarınızın devamını dilerim daha nice muhteşem eserlere imza atarsınız inşallah kutlarız sizi ellerinize sağlık

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR