02 Mayıs 2024 Perşembe

Gözleri Bozulduğu İçin Mesleğini Bıraktı

Gözleri Bozulduğu İçin Mesleğini Bıraktı

Isparta

HABER/ KÜBRA KEVSER KARATAŞ

Isparta'nın tanınmış esnaflarından kurukahveci Necati olarak bilinen 81 yaşındaki Necati Saygıcı meslek hayatına kundura sayacılığı yaparak başladı. Sayacılık yaparken yaşadığı sağlık problemlerinden dolayı mesleğini bırakarak kahve üretimi ve satışına başladı. Saygıcı; "Sayacılık yaparken gözüm bozuldu. Genç yaşta standart çalışamaz oldum. Bundan dolayı kendime başka işler aradım. Sonra da bu işe ortak olarak başladım" dedi.

55 yıldır kahve işini yapan Necati Saygıcı; " Bu işe başladığımızda şartlar zordu. Makinalar otomatik değildi. Ustalık isteyen bir işti su yüzden dikkat ettik. Çok çalıştık, dürüstlükle çalıştık, hile yapmadık, bunun sonucunda emeklerimizin karşılığını aldık, isim yaptık. Gayretli çalışınca Allah insana her şeyi veriyor’’ diye konuştu.

Mesleğe ilk başladıklarında serbest piyasa olmadığını belirten Saygıcı; "Şu fiyata alacaksınız, şu fiyattan satacaksınız diyen tekelden satışlar vardı. Fiyatlar sabitti. Bizde ona uyum sağlıyorduk" diye konuştu.

Kahveleri çiğ olarak Brezilya'dan ithal eden Saygıcı, imalat ofislerinde kahveleri kurutup kavurduklarını, daha sonra da makinalardan çekip hazır hale getirdiklerini belirterek; "Eski sistemde işlerimiz daha zordu. Kahveleri evlerde, fırınlarda, sobalarda kendi yaptığımız paletli dolaplarda  kavurup hazırlıyorduk. Bu da iş yükümüzü ikiye katlıyordu. Şimdi makinalarla çalışıyoruz. gazla çalışan bir makinam var. Ama oda ince işçilik gerektiriyor. Ağır ağır kavurmak, unutmamak yakmamak gerekiyor. Bir de otomatik bir makinam var. Her şeyi ayarlıyoruz. Kavurup çıkartıyor. Sonrasında elden paketliyoruz. Kağıt ambalajlarla hepsini tek tek elimizle gramajlayıp paketliyoruz.Biz hazır naylon paketlemesi yapmıyoruz. Oda pek randıman vermiyor çünkü naylon paketleme 3 ay dayanıyor, kağıtta ise 1 seneye kadar dayanıyor. Ama talebe göre naylon peketlemeye de dönebiliriz çünkü yetişmiyor, kağıt paketleme üzerine bir teknoloji henüz çıkmadı bu yüzden talebe cevap veremiyoruz" ifadelerini kullandı.

KAHVE YAPMAK İYİ USTALIK GEREKTİREN BİR İŞ

Ben Necati ismini kazandım ama uzun bir süreçti. Bu kahvenin 5-6 türlüsü var. İyisini kullanan var, kötüsünü kullanan var. Piyasa da satılan kahveler arasında 8-10 liraya kadar fiyat farkı var. En alt tabaka da neskafe var. Satıyorum ama isteyerek satmıyorum. Neskafenin içerisinde katkı maddesi var ve çok işlemden geçiyor.Yurt dışından da dünya kahveleri getirttik, çeşitli kahvelerimiz mevcut. Kolombiya'dan getiriyoruz ama benim değil. Kavurup satıyoruz sadece.

EMEK VE TAKTİR VAR

"81 yaşındayım, 55 senedir halen daha su işin başındayım. Okumak ne kadar zorsa çalışmak ta o kadar zor ama bir müşterim geliyor, 'Necati amca senin kahvenin tadını hiçbir kahveden alamıyorum, ne koyuyorsun bunun içine diyor. Ben de sevgimi koyuyorum diyorum.' Beni halen diri tutan şey emeklerimin karşılığını taktir edilerek almam oluyor. Ben bu işi severek yapıyorum, sevince de her şey daha güzel hale geliyor. Gücüm yetmediği yerde gücü yetenden yardım istiyorum yapıyorlar. Kaliteden ödün vermiyoruz" ifadelerini kullandı.

İstek ve ihtiyaç dahilinde Türkiye'nin her yerine kahve gönderen Kurukahveci Necati Saygıcı, büyük tesisleri olmadığı için il dışına fazla gönderim yapamadıklarını belirtti.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Kahvesever

03 Nisan 2023 Pazartesi 21:48

Selim Sazak adamlar kahveyi göz önünde çekiyorlar. Ayıptır. Leblebi koyuyorlarmış saçmalığını nerden duydunuz acaba. Firma sahibi olsam sizi bulur mahkemeye verirdim.

Selim sazak

03 Nisan 2023 Pazartesi 03:52

Leblebi tozu karıştırdığını duymuştum. Gerçekten leblebi tozu koyuyorsa bunu leblebi ucuz olduğu için hile amaçlı mı yapıyor yoksa kahvenin acısını almak için mi bilmiyorum. Türk gıda kotexine uygun mu onu da bilmiyorum. Yani suç mudur değil midir yetkililerin vereceği karar. Gözümle görmediğim için mübarek gün günahı vebali boynuna.

Esnaf

02 Nisan 2023 Pazar 23:22

Yıllardır kahve alırım hem iş yerimde hemde kendi evimde keyifle içeriz misafirlerimede ikram ederim türk hava yolları nasıl türkiyenin markası ise sizlerde ısparta ın markası olmuşsunuz vermiş olduğunuz hizmet için kendi adıma teşekkür ederim kahveye çamur atanlarda dilediği kahveyi alıp içsin size kalmadı bu adamlar

Isparta

02 Nisan 2023 Pazar 16:07

Necati bey kendisi de çok naif birisi hanımıda öyle çok güzel bir ailesi var. Beraber umreye gitmiştik. Maşallah diyeyim. Kahveside çok kaliteli başka kahve içemiyorum.

Aygz

02 Nisan 2023 Pazar 01:30

Eskiden 300 gr her ay alirdim alim gucu dusunce bir necati 2 de ucuzlardan alip harmanliyorum yani anlayacaginiz işin icine necati girmeyince tat olmuyor, bu arada kahve tiryakisiyim yumusak icim ve gunde 5 fincan iciyorsaniz necati kahve ve es deger keyif kahveleri tercihimdir

Ahmet Güneşli

02 Nisan 2023 Pazar 01:10

İşlerini iyi yaparlar. Adam gibi adamdır Necati amca

A

01 Nisan 2023 Cumartesi 23:40

Kaç sefer aldım meşhur diye gram tat yok köpük zaten yok

Tiryaki

01 Nisan 2023 Cumartesi 22:59

81 yaşında işini halen zevkle yapan adamın elini öperim. Ustam saygılarımla. Allah uzun ömürler versin.

Antalyalı

01 Nisan 2023 Cumartesi 22:16

Üzerine kahve tanımam. Tabi kahve zevk işidir. Herkesin ağız tadı farklıdır. İşini çok iyi yapan dürüst esnaftır. Oğlu Hasan bey de aynı şekilde sevilen bir esnaftır. Isparta nın iyi markaların dan biridir. Bildiğim kadarıyla Türkiye ve dünyanın birçok yerine kahve gönderiyorlar. Millet olarak başarıyı takdir edemiyoruz maalesef.

Eline sağlık ustacığım

01 Nisan 2023 Cumartesi 19:59

Senin üzerine kahve yapan yok eline koluna allah razı olsun senden şehir dışına bile giderken götürüyorum yanımda

Hizirbeyli

01 Nisan 2023 Cumartesi 19:04

İlk basta iyiydi bu pahalılık kahveyi bozdu kahve tadı almıyoruz içerken çok Duru oluyor lezzet sıfır buda müşteri kaybı demek 10 kişiye sorduydam 10 uda aynı şeyi söylüyor

İbrahim

01 Nisan 2023 Cumartesi 18:31

Çamur atanlar kahve satan rakipleri sanırım. 20 yıldır kahvemi buradan alırım. Çokta memnunum.

Hilmi

01 Nisan 2023 Cumartesi 17:41

Kahvesi güzel Mehmet efendi den daha iyi onun adı çıkmış .yurt disina bile götürüyor.

Akpli

01 Nisan 2023 Cumartesi 17:20

Başkası olsa Tayyip i suçlardı

ispartali

01 Nisan 2023 Cumartesi 17:17

resmen camur gibi rengi kahvenin. bir kahve bu kadar kotu olur. galiba en alt tip kahve kavuruyorsunuz... en son aldigim kahve parasini helal etmedim.

Kurukahveci

01 Nisan 2023 Cumartesi 15:20

Kahveleri iyi değil maalesef Mehmet Efendi den şaşmıyoruz..

Kahvesever

01 Nisan 2023 Cumartesi 14:17

Bir de kahvelere birsey ilave etmeseniz iyiydi.Cok kazanacağım diye yoldan çıktın..

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR