27 Nisan 2024 Cumartesi

Esnaf, işyeri kiraları için sınırlama istiyor

Esnaf, işyeri kiraları için sınırlama istiyor

Isparta

Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, işyerlerinde uygulanan yüksek oranlı kira artışlarının esnafın belini büktüğünü belirterek, konutlarda uygulanan sınırlamanın işyerleri için de uygulanması gerektiğini söyledi. Başkan Tural, özellikle yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının kira artışında esnafın durumunu gözetmesi gerektiğine dikkat çekti.

Fahiş kira fiyatlarının önüne geçmek için yapılan sabit kira uygulaması bir yıl daha uzatıldı. Buna göre 2 Temmuz 2024 tarihine kadar konut kiralarında kira artışı oranı üst sınırı yüzde 25 olarak uygulanmaya devam edecek. Ancak işyeri kira artışı kapsam dışında tutuldu. Yüksek kira artışları karşısında zor duruma düşen esnaf, benzer uygulamanın işyerleri içinde uygulanmasını istiyor. Bu konuda açıklamada bulunan Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural “Esnaf ve sanatkarlar  Ağır pandemi şartları ve ardından yaşanan küresel enerji krizinin ortaya çıkardığı fiyat dalgalanmalarından en çok etkilenen kesim esnaf ve sanatkarlarımız oldu. Kira, personel maaşı, sigorta primi, kira stopajı, vergi maliyeti, işletme girdisi, elektrik, su gibi artan maliyetler karşılığında esnafımız ayakta kalma mücadelesi veriyor” dedi. 

KİRALARDAKİ YÜKSEK ARTIŞLAR ESNAFIMIZIN BELİNİ BÜKÜYOR

İşyerleri için TÜFE'nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış sınırı düzenlenmesin devam ettiğine dikkat çeken Başkan Tural “Haziran ayına baktığımıza tavan zam oranı yüzde 60 olarak açıklandı. Esnafımız işyerinin mevcut kirasını ödeyemezken mülk sahiplerinin baskısı altında kalıp yüksek kira bedelleri karşısında muzdariptir. Yüksek oranlı kira artışları esnafın belini büküyor.  Son 2 yıl içerisinde yüzde 200’lere kadar artan kira bedelleri, yeni gelecek zam ile birlikte büyük bir açık oluşturacaktır. Dükkan sahiplerinin kira talebini karşılamayan esnafımız, iş yerini boşaltmaya zorlanmakta. Hele birde dükkana tadilat yaptırdığı için taşınması daha maliyetli olmaktadır” diye konuştu.  

YEREL YÖNETİMLER VE KAMU KURUMLARI DUYARLI OLMALI 

Esnaf işletmeleri ve dükkanları için de yüzde 25 sınırlaması gibi bir uygulamanın getirilmesi talebinde bulunan Birlik Başkanı Tural “ Milli Eğitim Bakanlığı, kantin kiralarını yüzde 25 oranıyla sınırlandırdı, fiyatların yükselmesinin önüne geçilmesi sağlandı. Kira artışlarındaki sınırlama fiyatlara, dolayısıyla da enflasyona yansıyacaktır. Bu nedenle işyeri kiralarındaki artışlarda üst sınır konulması enflasyonla mücadeleye de katkı sağlayacaktır. Esnafımız kira yükünün altında ezilmek istemiyor. Yerel yönetimler, kamu kurumları ve vakıflarda iş yerlerinde kira artışı yaparken esnafın durumunu gözetmeli, duyarlılık göstermelidir. Kira artış oranlarında zam sınırlaması esnaf için hayati öneme sahiptir” dedi.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR