27 Nisan 2024 Cumartesi

Emlak danışmanları da bu konuda yetkili olacak

Aslan Emlak Gayrimenkul sahibi  Ali Aslan, kira uyuşmazlıkları nedeniyle tahkime taşınan davalarda emlak danışmanlarından oluşan bir hakem heyetinin bilirkişi olarak yer alacağını bildirdi.

Isparta

Aslan, kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk döneminin 1 Eylül'den itibaren başladığını, bu durumlarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurma şartının getirildiğini hatırlattı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ATO'nun yaptığı çalışmayla arabuluculukta çözülmeyen ve tahkime taşınan davalarda emlak danışmanlarının da yetkili olacağını belirten Aslan, sektörün sürece dahil olmasının önemli olduğunu dile getirdi. Aslan, emlak danışmanlarının anlaşmazlıklarda bilirkişi olarak rapor düzenleyeceklerini belirterek şu bilgileri verdi: 

"Sözleşmelerin altında tahkim yazıldığı takdirde anlaşmazlıklar tahkime gidecek. Burada da ticaret odasının yönetim ve meclisinden onay alınıp seçilen emlak danışmanları bilirkişi olacak, gayrimenkul hukukundaki anlaşmazlıklara ilişkin rapor düzenleyecekler. Bu gelişme, gayrimenkul sektörü için bir devrim niteliğindedir. Yani artık kendi davalarımızı kendimiz çözebileceğiz, rapor yazabileceğiz. Sonuçlar da bu raporlara göre değerlendirilecek."

Aslan, heyette yer alacak emlak danışmanlarının meslekte belli bir süreyi doldurmuş ve yetki sahibi danışmanlar olacağını vurguladı.

"Anlaşmazlıklar en kısa zamanda çözüme ulaşacak"

Emlak danışmanlarının bu sürece dahil olmasının hem piyasa hem de vatandaşlara katkı sağlayacağını anlatan Aslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sözleşmelerden doğan anlaşmazlıklar mahkemelerde yıllar sürebiliyordu. Bunlar şimdi arabuluculuğa gelecek. 3 hafta içinde anlaşma sağlanamadığı takdirde direkt hakem heyetine gidecek. Örneğin bizim anlaştığımız TOBB Hakem Heyetine gönderilecek. Hakem heyetinde de ATO yönetimi ve meclisi tarafından seçilen, sektörümüzün içindeki gayrimenkul danışmanlarımızın vereceği raporlamayla anlaşmazlıklar en kısa zamanda çözüme ulaşacak."

"Belgesi olmayanlara emlakçı diyemeyiz"

Gayrimenkul danışmanlarının statü ve sınırlarının Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında belirlendiğine dikkati çeken Aslan, şunları kaydetti:

"Burada en önemli husus gayrimenkul danışmanının yetkileri. Bu yetkiler Ticaret Bakanlığı tarafından alınan taşınmaz ticaret yetki belgesiyle sınırlanmıştır. Bu belgeyi alan tüm meslektaşlarımız gayrimenkul sözleşmelerine imza atabilir, alım-satım aracılık hizmetleri ve gayrimenkulün sahibinden sözleşme alarak ilan portallarında ve sosyal mecralarda ilan verebilirler. Belgesi olmayanlara emlakçı diyemeyiz."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ispartalı

30 Eylül 2023 Cumartesi 10:18

Enflasyon neden %25 değil. Millet birbirine girdi.

Misafir

30 Eylül 2023 Cumartesi 06:14

Bir yerin kira tespit değerlemesi, o yerin kıymeti ve miadı ile yapılır. Örneğin evin değeri iki milyon ise ve o evin ömrü ortalama elli yıl ise,elli yılda amorti eder demektir. Yani yıl on iki ay ve elli yıl altı yüz aydır, ve değeri bu rakama bölündüğünde üç üç bucuk bin liradır, heryıl yapılan değer tespit ile bu bu bulunur. İş yeri ise yok getirisi çok, yok hastaneye yakın, yok önünden yol geçti, yok otogar oraya yapılıyor, yok ben emekliyim, yok ben çocuk okutuyorum, vs vs. Kira artmaz

Misafir

29 Eylül 2023 Cuma 20:27

Bu işten komisyon alanlara bu görev verilenez

Mağdur kiracı

29 Eylül 2023 Cuma 17:58

Burdan işyeri sahibime sesleniyorum Allah dan kork gözünü toprak doyursun inşallah

Kiracı

29 Eylül 2023 Cuma 17:57

Kiracının elinde kontrat var işyeri sahibi kiracı ya artır diyor kiracı artırıyor tefe tüfe ye göre ama mal sahibi 100%100 artış istiyor bizim ilde mahkeme ye gidecek gibi adı üstünde MAL sahibi

Eskilerden

29 Eylül 2023 Cuma 16:01

Nasıl bir uylasma olacak ki....Yan daireyi 8 bin liradan kiraya verdiler...Kiracı 1800 liraya oturuyor..5000 olmazsa 4000 yap diyoruz...2500 den fazla vermem diyor...Uzlaşmaya gitsek ,aracıda 3000 yada en fazla 3500 olsun diyecek...Ev sahibi yine mağdur, yine mağdur... Çık , çıkmıyor, artır, artiramaz.....Eee ne olacak???? Hadi yol gösterin, lütfen...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR