29 Nisan 2024 Pazartesi

Elektrik tarifesinde yapılan düzenleme Anayasa’ya aykırı

Elektrik tarifesinde yapılan düzenleme Anayasa’ya aykırı

Isparta

Isparta Barosu'nun da içinde bulunduğu 76 baro, "Ucuz enerji kullanımı herkesin hakkıdır" başlıklı ortak açıklama ile elektriğe yapılan zamlara tepki gösterdi.

Zammın vatandaş için hakkaniyetli bir seviyeye indirilmesinin takipçisi olacaklarını açıklayan barolar, bu süreçte tüm hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.

‘DÜZENLEME ANAYASA VE İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ’NE AYKIRI’
Barolar ortak açıklamada, elektrik enerji satış tarifesinde 31 Aralık 2021’de yapılan değişiklik sonrası tüketim bedellerine fahiş oranda zam geldiğini belirterek, şu noktalara dikkat çekti:

“EPDK, 31.12.2021 tarihli 10707 sayılı Kurul Kararında 'mesken alçak gerilimli tek zamanlı abone grubu için faturaya esas günlük ortalama 5 kwh tüketim miktarına kadar (aylık 150 kilovat/saat) olan tüketimlere düşük kademeli tarife uygulanmasına' şeklinde bir düzenlemenin yapılmasına karar vermiş; 31.01.2022 tarihinde ise aylık 150 kilovat olan aylık tüketim miktarı Cumhurbaşkanının kararı ile 210 kilovata çıkarılmıştır. Elektrik tarifesinde yapılan düzenleme gerek Anayasa’nın 2., 10. ve 167. maddelerine gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesine açıkça aykırıdır.”

‘KADEMELİ TARİFE HAKKANİYET VE ADALET İLKELERİYLE BAĞDAŞMIYOR’
Açıklamada ayrıca, “4 kişilik bir aile için en az aylık 230 kilovatlık bir elektrik tüketim miktarının düzenlenmesi yine özellikle çoğu kentlerimizdeki ailelerin geniş aile kategorisinde yer aldıkları da göz önünde bulundurulduğunda bu hususta da bilimsel ve teknik çalışmalar sonucu kademeli geçişlerin yapılması elzemdir. EPDK tarafından yapılmış olan tablolardaki hesaplamalar hiçbir bilimsel veri ve analiz içermeksizin hazırlanmış olup bu hesaplama tablolarına dayanılarak kademeli elektrik tarifelerinin düzenlemesi hakkaniyet ve adalet ilkeleriyle bağdaşmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

‘BU SÜREÇTE TÜM HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ’
Enerjinin ulaşılabilir ve insani yaşam koşullarında ödenebilir olmasının temel bir insan hakkı olduğu dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Barolar hizmet üreten, hiçbir ekonomik çıkarı olmayan ve Anayasa’nın 129. maddesinde kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olarak belirtilen; avukatlar ise Avukatlık Kanunu’nun 1. maddesi uyarınca kamu hizmeti gören, Ceza Kanunu tanımıyla da yargı görevini yürüten kişilerdir. Yapılan zam sonrası avukatlık bürolarına; barolarımızın tesislerine, yerleşke ve binalarına gelen elektrik faturalarının fahiş olduğunu da açıkça belirtmek isteriz. Biz aşağıda imzası bulunan barolar olarak elektrik enerjisine yapılan fahiş orandaki bu zam miktarının karşısında yer aldığımızı, zammın vatandaşlarımız için daha hakkaniyetli bir seviyeye indirilmesinin takipçisi olacağımızı ve bu süreçte tüm hukuki yollara başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Emekli

11 Şubat 2022 Cuma 16:46

Şu ülkede ROMAN vatandaşlar kadar değerimimiz yok onlar hiç olmasa 200 TL ye kadar fakir diye ödemiyorlar

ali

11 Şubat 2022 Cuma 14:25

Sn başkan tebrik ederiz ama asıl sorun antidemokratik yöntemler kullanan yerel iradelere ,siyasilerin tehdit dolu açıklamaları, basını kullanarak topluma ve muhalefete ayar vermeleri, asıl bunlar hk bir açıklama yapın, vatandaş soğuktan öldü valilik rezil bir açıklama yaptı. fatura elektrik ve önemli ama bunları tüketici dernekleri de yapar. yapıyorlar zaten.baro da korkarsa yandıııııı millet

Masal okumaya devam edin

11 Şubat 2022 Cuma 12:01

Nir tane anayasaya hukuka adalete uygun bir iş yok milleti ahlaklı adil adaletli merhametli dürüst olmayan kendisi gibi düşünmeyenlerin zillet illet diye tarif edildiği insanların yaşadığı ülkede kimse adalet kardeşlik birlik beraberlikten bahstmesin palavradan başka değildir

Ispartwli genç

11 Şubat 2022 Cuma 11:41

Bu isparta li cahil halka hic bisey anlatamazsınız. Onlar sadece itaat eder . Suç akp de bile olsa gider chp diye anirirlar o yüzden bosverin iyi oluyor böyle

Ispartalıyım

11 Şubat 2022 Cuma 11:00

Hep hükümete yükleniyor istiyoruz da istiyoruz ,hem yatırım yapalım büyüyelim hemde rahat ucuz yaşayalım,e işsizlikde olmasın herkesin geliri olsun ,vergi dilimi düşürülsün olsunda olsun ,bunu yapabilecek bir babayiğit varsa çıksın oyumuz ona ,ya gerçekleri bilip bilmemez ayaklarına yatanlar nankörsünüz denilince kızıyorsunuz ,dürüstüm deyip devletten 2-3 maaş alanlar konuşturmayın beni önce insan olun insan

Ali Selçuk Kapçı

11 Şubat 2022 Cuma 09:55

Türkiye de Yargı çoğu hakim ve çoğu savcıların sırf egoları için 75 yaşındaki Aklı başında yaşlı bayanı Adli Tıp a gönderme, mercii olmuştur. gitmezsen Polis zoruyla gidersin hükmünü verme kurumu olmuştur. Maalesef Türk Yargısı bazı yargıçlarca bu bizim partiden değil tutuklayın deme kurumu olmuştur. Ve en kötüsü Yargı aslında İnsan Haklarındaki Sınırlı hakkını Sınırsızca kullanmaktadır. Aynen Osmaniye de bir yargıç ın Tabibi usulsüzce kelepçelettiği gibi..İnşallah Hukuk bir gün Üstünleşecektir.

Sos.g Ali Sel.

11 Şubat 2022 Cuma 09:04

Sayın Baro Başkanı sizin dediğiniz Hukuk Devletinde.. Maalesef Türkiye Polis Devleti olduğu için bu Anayasa Aykırılığından bahsetmemiz mümkün değildir..

ISPARTALI

11 Şubat 2022 Cuma 08:19

insan fatura ödemek için kredi çeker mi yaa. durumumuz yok kardeşim ev kalabalık. dijital çağda yaşıyoruz her şey elektik ile çalışıyor. diken üstünde yaşamayalım şu ülkede.

manoninin oicron varyantı

11 Şubat 2022 Cuma 08:11

gerekirse gaz lambası yakacaz,dünyayla savaşıyor reis

YABANCI

11 Şubat 2022 Cuma 08:07

başka zamanlarda insan haklarından basetmiyenler. şimdimi insan haklarında bahsediyorlar.RABBİM HİÇ KİMSEYİ VİCDANSIZLARIN ELİNE DUŞÜRMESİN.önceliği para olanın ZEHİRLİ KALEMLERİNE ZEHİRLİ DİLERİNE MUHTAÇ ETMESİN.kitabı açarız kitabın tam ortasından konuşuruz lakin: adalet adalet olmadığı için. VATANIN ÖZ VE KURTULUŞ SAVAŞININ EN ÖNDE ĞİDENLERİN KIYMETİ bilinmemektedir. MUSTAFA KEMAL PAŞA diyorki: MİLLETİN EFENDIİI KÖYLÜ,ÇİFTÇİDİR,ÜRETİCİDİR .ĞERÇEKN BU SÖZE SAYGI DUYAN VARMIDIR.

ZAGOR (BALTALI İLAH )

11 Şubat 2022 Cuma 06:26

HAYDAAAAA..... İKİNCİ SABİH KANADOĞLU VAKASI.....ISPARTADAN...

.....dbz

11 Şubat 2022 Cuma 04:57

Yahu hadi gelin protestors edelim valiye gidelim desen 1 tane Isparta'dan adam bulamazsın.Şimdi yazmış doğalgazada bakın diye.Güldürmeyin beni.Ne yapıyoruz?Milletvekillerimizden memnunuz diğer seçimde onları seçiyoruz. Belediye başkanımızda super değil mi?

TALHA

11 Şubat 2022 Cuma 04:47

Elektrik,doğalgaz zamlarına itiraz eden ve bu tavırlarıyle halkın yanında olan siyası partilere,sivil toplum kuruluşlarına,şahıslara minnettarız.sağolun,varolun. İyi ki varsınız.

Cengiz

10 Şubat 2022 Perşembe 23:21

Avukatlar ilk defa işe yarayacak heralde

Hüllü

10 Şubat 2022 Perşembe 23:12

Kimden kimin hakkını isteyeceğizki onlar hepsi bir biz halksa tek kaldık ezdikçe eziyorlar

Hatice Hnm

10 Şubat 2022 Perşembe 22:53

Donumuz kaldı almayı unuttular heralde

Soyulan

10 Şubat 2022 Perşembe 21:57

Nekademesi ya vatandaşın aklıyla alay edi ağa kullandığı kadar bir ücretten ödersin yok şu bu bedava bal şikeden tatlı olanlar elimiz iki dünyada yakanızda hakkımı helal etmiyorum

Veli

10 Şubat 2022 Perşembe 21:39

Aykırı yapılan zamları durduralım hakkımızı. Yemesin

Vatandaş

10 Şubat 2022 Perşembe 21:29

Doğalgazda yüksek gelecek onunda takipçisi olursanız seviniriz.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR