29 Nisan 2024 Pazartesi

DSİ, Güller Diyarı Isparta’yı bereketlendirmeye devam ediyor

DSİ Genel Müdürü son 21 yıldaki Isparta yatırımlarını açıkladı: “Isparta’ya 12 Milyar 330 Milyon TL değerinde 259 Tesis inşa ettik. Ispartalılar için üretmeye devam edeceğiz.”

Isparta

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; kurumsal altyapısı, tecrübeli personeli ve güçlü makine parkıyla, Ülkemizin dört bir yanında, milletimizin refah düzeyini artıran su yapılarını inşa ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunma sorumluluğunu yerine getiriyor.

İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı olan “su”yun değeri her geçen gün artarken, DSİ tarafından tamamlanarak milletimizin hizmetine sunulan; içmesuyu tesisleri, tarımsal üretimin lokomotifi olan barajlar, gölet ve yer altı depolama tesisleri, Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığına set çeken HES’ler ve parçalanmış tarım arazilerini yeniden ekonomiye kazandıran arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri ile suya yön veriliyor.

“Su Vatandır”  hassasiyeti ile çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etkisi sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına imkân sağlarken yapmış olduğu taşkın koruma tesisleri ile de olası taşkınlardan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarını önlemek için de mücadele ediyor.

Köklü kurumsal geçmişi 1914 yılı ‘’Umur’u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi’’ne kadar uzanan DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ) Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade den DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, ‘Bizler maziden atiye uzanan, tarihini "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesinin üzerine inşa eden köklü bir geleneğin mensuplarıyız. 18 Aralık 1953 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana ''Su Vatandır'' anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ dün olduğu gibi bundan sonrada hayata geçireceği projeler ile Türkiye Yüzyılına damga vurmaya devam edecektir. ’dedi.

Tarım Kenti Isparta’da, 462 Bin 465 Dekar Araziyi Suyla Buluşturduk

Isparta’ya yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 21 yılda Isparta’da inşa ettiğimiz 68 sulama tesisi ile 462 Bin 465 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık.” dedi.

Isparta’mıza 21 Baraj ve 7 Gölet Kazandırdık

Elverişli tarım arazileri, uygun iklim özellikleri ve çalışkan Ispartalıların emekleriyle can bulan bereketli Isparta toprakları, tarımsal üretim potansiyeli bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor.  Isparta’da refah düzeyinin artması için son 21 yılda; 259 adet Tesis ile 12 Milyar 330 Milyon TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Isparta’da son 21 yılda 21 baraj ve 7 gölet inşa ettik ve böylece 41 milyon m³ su depolama hacmine ulaştık.” dedi.

9 Barajda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor

Ispartalı çiftçilerin tarımsal arazilerini büyük bir emek ve özveri ile değerlendirdiklerini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Isparta’nın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Şu anda 9 barajın yapım çalışmaları devam ediyor. Bu barajların tamamlanması ile 65 bin 750 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz.

Taşkın Koruma Tesisleri ile Vatandaşlarımızı ve Toprağımızı Koruyoruz

Ayrıca; Isparta’da taşkın riskini azaltmak için son 21 yılda tamamlanan 145 adet taşkın koruma tesisi ile Isparta şehir merkezi, 112 adet yerleşim yeri ve 39 bin 925 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 9 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Hayata geçirdiğimiz taşkın koruma tesisleri ile taşkın riskini azaltıyor, vatandaşlarımızı ve toprağımızı güvence altına alıyoruz.” dedi.

Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Yatırımlarımız İle Toprağımız Daha Kıymetli

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Isparta’da 4 adet işin tamamlanarak toplam 86 bin dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığına dikkat çeken Genel Müdür Mehmet Akif BALTA, “Isparta’da 8 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.” dedi.

Isparta Tarımını Bereketlendiren “Su” Türkiye’nin Enerjisine Güç Oldu

Isparta’da son 21 yılda 6 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 101,39 GWh enerji üretimi sağlandığını ifade eden Genel Müdür Mehmet Akif BALTA; “Kurulu gücü 55,622 MW olan bu tesisler sayesinde Milli Ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 273 Milyon 753 Bin TL katkı sunuyoruz.

Çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Genel Müdür Mehmet Akif BALTA; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Ispartalılardan, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Çiftçi

12 Şubat 2024 Pazartesi 09:31

Gölün kuruma sebeplerinden en önemli si heryere plansız ca yapılan barajlardir göle gelen suları keseceginize daha çok nasıl su gelir diye çalışmanız lazım

oskartalı

08 Şubat 2024 Perşembe 08:51

DSİ bölge müdürünün tek derdi ve çözeceği sorun..güzeller güzeli eğirdir gölünü göz göre yok olmasını önlemek olmalı.Bence bunu yapabilir.

Egirdirli

07 Şubat 2024 Çarşamba 22:32

Ispartayı kuraklık vurmuş göl kuruyor bunlar hala algı yapma peşinde yazın görürüm ben sizi çiftçi meydanlara indiğinde ısparta yarim bitmek uzere

Hasan kol

07 Şubat 2024 Çarşamba 19:14

Işte egirdir gölünü biz kaynaklarını keserek kuruttuk diyor tam kurusun diye 22 tane kurduk yetmedi 9 tane daha kuracağız diyor tebrik ediyorum

değiştirin şu adamı artık

07 Şubat 2024 Çarşamba 15:56

mevcut sulama k****etlerine neden sahip çıkılmıyor sulama başkanlarının umurunda bile değil kilometrelerce k****et her yıl vatandaşlarca tahrip ediliyor parçalanıp atılıyor gelendost akmescitten uluyol denen yerden ilçe merkezine kadar daha 2 yıl önce k****etler duruyordu şimdi parçalandı kalmadı akmescitte anayoldan gelendostta giderken sol tarafta k****etleri yok edip üstüne devasa soğuk hava deposu yaptılar DSİ 18 uyusun sulama başkanlığı kış uykusunda devlet malı devlet arazisi değil mi bura

Ali AYDERE

07 Şubat 2024 Çarşamba 15:12

YAPTIĞINIZ HER SULAMA GÖLETİ ve BARAJI BAŞKASU HAVZALARININ KURUMASINA, DİĞER DOĞAL GÖLLERİN KURUMASINA NEDEN OLUYOR. BU BARAJLARDAN ESAS PARAYI KAZANAN SULAMA BİRLİKLERİ ve BAŞKANLARIDIR. EĞİRDİR GÖLÜ NEDEN KURUMAK ÜZERE BİR DÜŞÜNÜN DERİM? DÜNYADA BAŞKA EĞİRDİR GÖLÜ YOK. GÖLLERİMİZİ KATLETMEYİN KURUTMAYIN. BAŞKA İHSAN İSTEMEZÜK.

köylü

07 Şubat 2024 Çarşamba 13:02

Eğirdir göölünü 21 yılda nasıl kuruduğunu da açıklayabilirler mi acaba ?

DERDALE

07 Şubat 2024 Çarşamba 12:44

ulan salak adamlar eğirdir gölü ikiye ayrılmak üzere, kuraklık kapıdan içeri girmiş çıkmış sulu tarım diyorlar.Allah akıl fikir versin diyecem ama umutsuz vaka bunlar

Akgülü

07 Şubat 2024 Çarşamba 12:44

Tam seçim zamanı hükümet reklamı

Mustafa Sarpaşan

07 Şubat 2024 Çarşamba 12:34

Lütfen bahçeleri ve tarlaları hep gece sulayalım. Bitkiler ihtiyacı olanı alır, kalan yine yer altı sularına akar.

dumrul

07 Şubat 2024 Çarşamba 12:29

baraj yapıyoruz diye övünürken eğirdir gölü kurumaya yüz tuttu. sebep ise bilinçsiz yapılan gölet ve barajlar.faydası ne kadar zararı ne kadar hesap edildimi

Ispartalı

07 Şubat 2024 Çarşamba 12:07

Memleketin kimyasını bozdunuz bilir bilmez gerekli gereksiz lüzumsuz baraj işleri ile göller neden kuruyor

Kemal

07 Şubat 2024 Çarşamba 11:47

Önce bı darıderesi 2 yi bitirin eğirdirden şu çeke çeke göl kurudu2020 yılında gökgöz 2 yıl sonra kullanmaya baslicaz demişti yıl oldu 2024 hâla bitmedi

S.R.

07 Şubat 2024 Çarşamba 11:14

gölleri kim besleyecek ? kapalı sistemse iyi vahşi sulama olacaksa boşa zahmet etmişler.

Afşar

07 Şubat 2024 Çarşamba 10:55

iyi güzelde, Eğridir Gölünü kuruttuk, DSİ nin asıl bu soruna acilen bir çözüm bulması gerekir.

Mustafa

07 Şubat 2024 Çarşamba 10:53

Egirdir gölünü bile koruyamadiniz. Kaçak kuyulara göz yumuyorsunuz hala ne anlatıyorsunuz millete

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR