01 Mayıs 2024 Çarşamba

Dereboğazı yolunu gündemine aldı

Dereboğazı yolunu gündemine aldı

Isparta

İYİ Parti Milletvekili Aday Adayı Adnan Yılmaztürk’ün gündeminde Isparta dereboğazı yolu vardı. Yılmaztürk açıklamasında; ‘Isparta-Antalya Dereboğazı yolu geçmişte Ispartamızın ileri gelen, ileriyi görebilen, çalışkan insanlarının büyük bir azimle ancak bir noktaya getirebildikleri, buna rağmen aradan geçen 28 yıla rağmen taş üstüne taş konulmayan, adeta kendi kaderine terkedilen ve çeşitli bahanelerle görmezden gelinen ve üzeri kapatılan bir sorun yumağı halinde beklemektedir. Bu yol her seferinde ölümlü kazalara mahal vermekte, yaralı kurtulanlar şükretmektedir. Canını kurtaranlarsa bu sefer de yitirdikleri mallarına, araçlarına yanmakta, yine de bu yolun düzenlenmesi konusunda seslerini duyuramamaktadırlar.

Dereboğazı yolu; Isparta için çalışan bir avuç girişimcinin azminin zaferidir.

Rahmetli Hacı Kazak, rahmetli Hacı Necati Çelik, rahmetli Kadir Gülsoy, rahmetli Kadir Boylu ve rahmetli Yorgancı Memiş tarafından kurulan Dereboğazı Yolu Yaptırma Derneği’nin çalışmaları 70’li yıllara dayanır ve bu çalışmaların sonucunda Kazak-1 ve Kazak-2 tünelleri hizmete açılmıştır. Ispartalı bir grup mücahidin ve Isparta sevdalılarının ömürlerini adadıkları, bıkmadan, usanmadan, ufukları aşan girişimleriyle oluşan bu yol ilimiz için adeta bir destan değerindedir.

80’li yıllarda dönemin başbakanı Turgut Özal’ın devlet programına aldığı bu yol ancak 1991 yılında DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel’in iktidara gelmesiyle ve onun yoğun çabalarıyla bugünkü şeklini almıştır. Böylelikle Isparta’yı Türkiye’nin tarım ve turizm cennetine yani Antalya’ya bağlayan bu yol böylece Isparta’nın ve Ispartalının can suyu olmuştur. Bu yol aynı zamanda Isparta’nın ekonomisini ve turizmini canlandırmakla kalmamış, ulaşım ağı bakımından İstanbul-Antalya yolu olarak da kullanılmıştır.

 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel zamanında, 23 Eylül 1995 tarihinde Karayolları standardında tek şeritli bir şehirlerarası yol olarak hizmete açılan bu yol Isparta için önemli bir yol haline gelmiştir. Çünkü bu yolla Isparta, rahmetli Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi “medeniyete açılan bir kapı”ya kavuşmuştur.

Güzergahta 11.675 m (toplam 23.350 m) uzunluğunda 8 adet çift tüp tünel ve 1.300 m (toplam 2.600 m) uzunluğunda 12 adet çift köprü ve viyadükle birlikte proje çalışmaları tamamlanmıştır.

Toplam uzunluğu 104 km olan projenin Antalya bölümünde 24 km Isparta bölümünde ise 10 km’si bölünmüş yol olarak tamamlanmıştır. Projeden anlaşıldığına göre geriye kalan 70 km yolun 13 km’si zor ve çok zorlu parkurdur. 70 km - 13 km = 57 km’sinin çoğunluğu küskülük  zemindir. Yol yapımı açısından kolay veya orta zorluktadır. Bu 57 km’lik kısmın en kısa zamanda yatırım programına alınıp yapılmasının hiçbir zorluğu ve parasal yükü yoktur. Böylelikle yolun 91 km’si bölünmüş yol olmasıyla daha güvenli bir şehirlerarası yol olma özelliğini kazanacaktır. Nitekim, Antalya-Alanya ve Antalya-Kemer yolu da bu şekilde, kolaydan zora doğru yapılmıştır.

Son 28 yılın özeti: Pek çok can ve mal kaybı; tıpkı yaşadığımız depremde olduğu gibi...

2020 verilerine göre günde 12.494 araç yükü olan mevcut yol bu yükü taşıyamaz durumdadır. Hemen her gün ağır hasarlı ve ölümcül kazalarıyla Türkiye’nin en riskli yollarından biridir. Bunun en önemli sebebi ulaşım ağı bakımından önemli bir bağlantı yolu olarak rağbet görmesi ve sürekli kullanılmasıdır. Bugün, bu yol, ihtiyaca cevap veremez durumdadır.

Buna rağmen, Isparta’nın çeşitli kademelerdeki yöneticileri ve milletvekilleri ısrarla bu yolun bitirilmediğini reddetmiş ve bir sorun olmadığını ileri sürmüşlerdir. Oysa, aklın egemenliğinin yerini liyataksizliğin, işgüzarlığın ve işbilmezliğin aldığı bu sorunlu süreç pek çok cana ve mala mal olmuştur. Aslında son 28 yılın özeti tam da budur.

Bu yolu kullanan hiçbir Ispartalı hemşehrimiz güven içinde gidip geldiğini söyleyemez.

Isparta Dereboğazı yolunun bölünmüş yol yapılmasının haklı gerekçeleri:

Mevcut çift yönlü yol yoğun trafik yükünü çekemez durumdadır. 2020 verilerine göre günde 12.494 araç kullanmakta bu yoğun kullanımda ölümcül kazalarla Türkiye’nin en riskli yollarından biri durumundadır.

Antalya Havaalanına doğrudan bağlantılıdır ve Kuzey Antalya otoyolu projesiyle de kesişmektedir.

Isparta’nın turizm giriş kapısı olan Karacaören baraj havzası bu yol güzergâhındadır.

Dereboğazı taşıdığı eşsiz orman ve göl manzarasıyla Türkiye’nin en güzel doğa manzaralı yollarındandır.

Burdur-Antalya karayolunun özellikle dini bayramlar ve önemli günlerde trafik taşıma kapasitesinin çok üstüne çıkmakta ve kilitlenmektedir.

Dereboğazı yolu bölgesinde Antalya’ya ulaşımda en uygun alternatif yoldur.

Sonuç: Yol medeniyete uzanan bir köprüdür

1970’li yıllarda büyük bir azmin zaferi olarak başlayan ve 1995 yılında açılan Dereboğazı karayolu aradan 28 yıl geçmesine rağmen aynı şekilde bırakılmış, geliştirilmemiş ve modern ulaşım olanaklarından yoksun bırakılmıştır. Bu Ispartalının da medeniyetten yoksun bırakıldığının bir göstergesidir.

Bu yolun 57 km lik kısmının yapımına en kısa sürede ve vakit kaybedilmeksizin başlanmalı ve ivedilikle tamamlanarak kazaların ve ölümlerin önüne acilen geçilmelidir.

1995 yılında Rahmetli 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel tarafından trafiğe açılan Dereboğazı yolunun tamamının bölünmüş yol olarak trafiğe açılması İYİ Parti iktidarında bize nasip olacaktır.

Isparta-Antalya Dereboğazı yolunun bölünmüş yol yapılması bir lüks değil bir zorunluluktur.

 

 

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ali AYDERE

07 Şubat 2024 Çarşamba 15:35

Uçak inmeyen yere havaalanı mı yapılır diyen bir bay Kamal vardı. Bunlar da aynı kafayı yaşıyor. Neymiş efendim belli bir sayıda araç geçecekmiş. Yahu işte güvenli olmadığı için o dediğiniz rakam kaç ise o kadar araç geçemiyor o yoldan. Güvenli bir yol olsa Ispartalı neden Burdur veya başka iller üzerinden gitsin Antalyaya. Hangi asırda, hangi yılda yaşadığımızı bilmeyen angutlar var taaa yukarılarda. Hatta Angut'un bir kuş çeşidi olduğunu bile bilmeyen Ka-Mallar var, Isparta düşmanları var.

şu an gereksiz

01 Mart 2023 Çarşamba 08:47

ıspartalıyım diye yorum yazan zat bence siz boş birisisiniz millete gereksiz diyeceğinize harbiden siz gereksiz birisisiniz Memleket yanmış millet perişan duble yol nedir yaaa araç sayısı ve giden gelen belli bencede boş yatırım ülkenin 11 şehrindeki yaraları sarmaya ihtiyacı var senin duble yoluna değil gerçekten sen gereksiz ol bedduan sana dönsün umarım millete beddua etme

Aslı YEŞİLDERE

27 Şubat 2023 Pazartesi 01:05

DUBLE YOL PROJELERİNİ TAMAMLAMAYARAK, İHMAL EDEREK TRAFİK KAZALARINDA VATANDAŞLARIMIZIN ÖLÜMÜNE SEBEP OLMAK İLE DEMİR VE ÇİMENTODAN ÇALARAK DEPREMLERDE İNSANLARIN ÖLÜMÜNE SEBEP OLMAK ARASINDA NE FARK VAR?

Fidan

26 Şubat 2023 Pazar 16:30

Apk li deyimisin sen

Ispartalıyım

26 Şubat 2023 Pazar 13:49

İspartali o yol gibi sende gereksiz birisin ,umarım dileğin kendin için gerçekleşir

SENE 2032

25 Şubat 2023 Cumartesi 19:38

SENE 2032 HÂLÂ BİTMEDİ DEREBOĞAZİ YOLU

Değişim vakti

25 Şubat 2023 Cumartesi 19:30

Bu yolun yapılmamasının en büyük sebebi Burdurlu milletvekilleri.Aynı şeyi dağ yolunda da yapıyorlar.Bizim Akpli milletvekilleri bir işe yaradığını bir faydası olduğunu görmedik.Partizan bir insan değilim.Bana çalışan adam lazım.Şehirdeki rantları bölüşme niyetiyle gelmek isteyenlere Allah nasip etmesin bu görevi.Yıldık artık.Yıl olmuş 2023 28yıllık yolun tamamlanması için hala uğraşılıyor.Bu böyle olmamalı uyanın ya.Buna engel olanları artık seçmeyin.Isparta ilerleyemez.

İspartali

25 Şubat 2023 Cumartesi 17:28

Bu bos yatirim diye yazan sahis. İnsallah senin en yakinin o yolda kaza gecirirde sende bu aciyi cekersin. Sonra ahkam kesersin burdan. Yavas gidin olur diye. Turkiyenin 4 bir yani double yol olurken bu yolun boyle kalmasi kimin hatasi acaba. Boyle yazmak kolay ama dimi. Sadece ispartalilar kullaniyor diye. İspartalilar degersizler cunku.

Aksak

25 Şubat 2023 Cumartesi 12:28

Bir de bu abi çıktı. Kafa ütülüyor.

Boş yatırım

25 Şubat 2023 Cumartesi 12:02

Memlekette deprem olmuş 11 İlimiz etkilenmiş milletin evi barki işi birikimi gitmiş oraları onarmak varken Trafik akışının olmadığı bir yola milyarlarca para dökmek yazık olur sadece bu yolu Ispartalılar kullanır yolun durumunu herkes biliyor hatalı sollama yavaş git bu kadar

Savlu sığır vatandaş

25 Şubat 2023 Cumartesi 11:23

20 senedir ülkeyi yönetip bu yolu bitirmeden cehape zihniyetidir. Bay kemal yolun yapılmasına engel oldu ,reis yolu yapacaktı ama kilicdar izin vermedi

Barış

25 Şubat 2023 Cumartesi 11:02

Tamam bu seçimde de dereboğazı yolu malzeme olacak. Yav hiç bir aday veya aday adayı şu dereboğazı yolunu ağzına almasın artık. Midemiz bulanıyor yeter artık susun bari böyle faydanız olsun. Bu malzemeden ekmek çıkmaz mevcut vekil ve adaylara haberiniz olsun.

Millet

25 Şubat 2023 Cumartesi 09:53

Çok doğru bi yazı olmuş tebrikler üstelik ülke bütçe bakanı ısprta millet vekili olmasına rağmen bir şey yapılamaması ayrı bi enteresanlık değilmi

Ispartalıyım

25 Şubat 2023 Cumartesi 09:48

Her kaza olduğunda gereksiz bir muhabbet çıkar duble yol ,o yapmadı bu yapar mı gereksiz bir tartışma ölü bir yatırım olur herkes biliyor ama kaşıyor acaba olur mu diye olmaz çünkü elzem bir ihtiyaç değil hele hele şimdi hiç sırası değil ama bunu düşünecek kafa olmadığı için ondan bundan medet uman insanlar var ,planlamada var ama zamanı belli değil ve gereğide yok

dumrul

25 Şubat 2023 Cumartesi 09:02

etkili yetkili makam mevki sahibi olanlardan bir kaç can yanarsa yol hemen yapılır. yıllardır insanları çaresizce bu yolda kaderlerine terk ediliyor.türkiyenin her yeri duble ısparta gidiş geliş

Kuzu

25 Şubat 2023 Cumartesi 07:03

Valla biz nıktık amxn yeter istemiyoz zaten ısparta hep sağı ve mhp ye oy verir hiç dol denemez bu yüzden hç bi bok olmaz burdan biraz kafaları olsa bir dönemde sol seçseler sag o zaman anlar ısparta çantada keklk değil

Bu

25 Şubat 2023 Cumartesi 06:26

Yorum saatlerine bakın hep arka arkaya olumlu yorum atılmış uyuma bomba32, adnan sen de kendi yazdığın-yazdırdığın yorumlara bakıp kendini adamdan sayma üzülürsün

Ormancı

25 Şubat 2023 Cumartesi 00:17

Vallaha müdürümü herkes seviyor emekli ormancı demek ki sen de sorun var ki seni adamdan saymamış.

RECEP

25 Şubat 2023 Cumartesi 00:17

SİZ KAZMA KÜREĞİ ALIN BAŞLAYIN, BİZ ARKANIZDAN GELİYOZ DEDİYDİ BİRİLERİ… SİZİ GİDİ ŞEMSİ PAŞA PASAJINDA…

ÜRETİM İÇİN FABRİKA YAPILSIN NE YOLU

24 Şubat 2023 Cuma 23:24

Burdur üzerinden Antalya merkez daha yakın ordan gidin oraya yapılacak masraf başka yere yatırım yapılsın FABRİKAS ÜRETİM isteyin kardeşim derebogazı kullanmayın zaten şehire gelen yok 5-10 araba gidecek diye Isparta'dan boşuna para dönmesin devlet

Emekli Ormancı

24 Şubat 2023 Cuma 22:56

Akp nin torpili ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürü koltuğuna getirilen kişi mi muhalafet yapacak? Akp kendisine sorgusuz sualsiz itaat etmeyen birisine makam verir mi? Zamanında ve hatta şimdi bile çalıştığı kurumlardaki çalışma arkadaşlarına Allah'ın selamını vermekten kaçan birisi mi milletin derdine derman olacak onları dinleyecek ?

Findoslu

24 Şubat 2023 Cuma 22:18

Ispartanın bağrından gelen çözüm odaklı çalışkan ve sorunları görebilecek ve çözebilecek çapta bir aday, Allah yolunu açık etsin.

Bilenkişi

24 Şubat 2023 Cuma 21:44

Sayın adayın konuya yaklaşımı ve hassasiyeti takdire şayan. 28 yıldır bir şey yapılamıyorsa ve üstelik bu yol tüm ülkenin yazın güneye aktığı bir yolsa bunu düşünmek lazım. Sadece ıspartamızı değil tüm ülkeyi ilgilendiren bir yol. Helal olsun size, yolunuz açık oksun, kaderiniz Dereboğazı gibi olmasın.

Vatandaşa cevap

24 Şubat 2023 Cuma 21:42

Proje olarak üretiyor adam.Ben bunu bunu yapicam diyor.Projeyi eleştireceksen eleştir ama boş yorum yapma.en azından diğer adaylar gibi kötü yorum gelince yorumları kapattırmıyor.

Levent Ural

24 Şubat 2023 Cuma 21:36

Ülkemiz zor günlerden geçiyor...Artık ülkemizdeki vekillerinin bilgi birikimi olan, farkındalık yaratabilecek insanlardan olması lazım.... Yazıdan anlaşılıyorki ilimizde bu özelliğe sahip bir aday mevcut... İnşallah Adnan beyin milletvekili adaylığı onaylanır ve İlimiz kazanır....

Vatandaş

24 Şubat 2023 Cuma 21:35

Olumlu yorum yapana kaç tl para veriyorlar acaba ?

Muhammed tola

24 Şubat 2023 Cuma 21:30

Ben bu kazada babamı kaybettim.Çok güzel bir Calısan olmuş.Umarım yapabilirsiniz,Allah sizden razi olsun

Bekir A.

24 Şubat 2023 Cuma 21:28

Tecrübe ve deneyimin sonucu budur... Ispartaya böyle adaylad lazım

Burak aslan

24 Şubat 2023 Cuma 21:21

Ispartanın en üretken bürokratısınız bunu görüyorum projelerinizle kesinlikle vekil olmayı hakediyorsunuz.Güzel calisma olmus

Murat akar

24 Şubat 2023 Cuma 21:20

Her gidiş gelişte çok korkuyorum ak parti buna bir çözüm bulmadı umarım siz bulursunuz.Oyum size

Ispartalı esnaf

24 Şubat 2023 Cuma 21:20

Mükemmel bir çalısma olmuş İşte görmek İstediğimiz vekil böyle olmalı.Allah razı olsun

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR