27 Nisan 2024 Cumartesi

Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı değerlendirme toplantısı yapıldı

Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı değerlendirme toplantısı yapıldı

Isparta

Isparta'nın depreme yönelik hazırlık çalışmalarının gözden geçirilmesi ve alınması gereken tedbirlerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla, 13-14 Haziran 2023 tarihlerinde Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı gerçekleştirilmişti.

Önceki toplantıda alınan kararların ardından yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere Isparta Valiliği’nde Vali Aydın Baruş başkanlığında Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı sonrasında önemli açıklamalarda bulunan Vali Baruş konuşmasına, depremlerin tarih boyunca insanlığın karşı karşıya kaldığı en ciddi tabii afetlerin başında geldiğini ve depremlerin, özellikle ekonomik büyüme üzerinde negatif etkisi olan, sosyal açıdan da toplumlar üzerinde derin olumsuz izler bırakabilen ve ülke ekonomisine de ciddi hasar veren felaketler olduğunu söyleyerek başladı.

“Toplumsal bilinci diri tutmak hayati önem taşımakta”

Vali Baruş konuşmasına şöyle devam etti. “ Deprem sonrasında meydana gelen ölümler, yaralanmalar, mülk kayıpları, sosyal dengesizlik, kaynak kıtlığı ve ekonomik kayıplar depremden etkilenen insanlar ve ülkeler üzerinde büyük olumsuzluklar ortaya çıkarabilmektedir. Bir depremin ne zaman ve nerede olacağının tam olarak bilinmesi maalesef mümkün değildir. Bu nedenle, deprem sonrasında meydana gelen kayıp ve zararları en aza indirebilmek için önceden hazırlıklı olmak, gerekli tedbirleri almak ve bu konuda toplumsal bilinci diri tutmak hayati önem taşımaktadır.

“Yaşanan olumsuzluklardan ders almak son derece önemli”

Ülkemizde son yıkıcı depremler 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelmiştir. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ilk deprem saat 04:17’de 7.7 büyüklüğünde, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise aynı gün saat 13:24’te meydana geldi. Resmi rakamlara göre, bu depremler nedeniyle 50.783 kişi hayatını kaybederken 115.353 kişi yaralanmış ve 37.984 binanın yıkıldığı raporlanmıştır. Türkiye gibi depremleri sürekli yaşayan ülkelerde, geçmişte meydana gelmiş büyük depremlerle ilgili bilgilere ulaşılarak yaşanan olumsuzluklardan ders almak, bundan sonraki depremlerde meydana gelebilecek maddi zarar ve can kayıplarını en aza indirmek bakımından son derece önemlidir.

“ Isparta nüfusunun yaklaşık % 93’ünden fazlası 1. derece deprem bölgesinde”

Isparta İlimiz, 475 yıllık tekrarlanma periyoduna karşılık gelen ivme değerleri ile hazırlanan Türkiye deprem riski dağılım haritasında genel olarak birinci derecedeki deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Isparta nüfusunun yaklaşık % 93’ünden fazlası 1. derece deprem bölgesinde, % 7 civarında bir oranı da 2. derece deprem bölgesinde yaşamaktadır. 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritasında da Isparta İlimizin en büyük ivme değerlerinin yüksek olduğu görülmektedir. İlimizin deprem haritalarındaki risk durumu ve ülkemizde yaşanan son büyük depremlerin meydana getirdiği kayıplar da dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda; depreme yönelik hazırlık çalışmalarının gözden geçirilmesi ve alınması gereken tedbirlerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla, konuyla ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerin katılımıyla 13-14 Haziran 2023 tarihlerinde Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

“ Hazırlık çalışmalarının etkili ve başarılı olabilmesi kurumlar arası işbirliğini zorunlu kılmaktadır”

Deprem gibi etki sahası son derece geniş ve meydana getirdiği olumsuz sonuçların büyük kayıplara neden olduğu tabii afetlere yönelik hazırlık çalışmalarının etkili ve başarılı olabilmesi kurumlar arası işbirliğini zorunlu kılmaktadır. Kurumlar arası işbirliği, bilgi ve kaynak paylaşımını kolaylaştırır, farklı kurumların uzmanlık alanlarından gelen bakış açıları ile depreme hazırlık için kapsamlı ve dengeli bir şekilde önlem almaya yardımcı olur. Aynı zamanda, işbirliği sayesinde depreme hazırlık sürecinin etkin bir şekilde yönetilmesi ve olası sorunların çözümü daha hızlı gerçekleşir. Farklı kurumların güçlerinin birleştirilerek daha yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler inşa edilmesi mümkündür. Bu işbirliği sayesinde, gelecek nesiller için daha iyi bir çevre ve yaşam kalitesi sağlanabilir.

“Isparta Şehir Merkezi için öncelikle kentsel dönüşüm stratejisinin uygulamaya geçirilmesi hayati önem arz etmektedir”

Günümüzde hızla artan nüfus ve buna bağlı konut ve yaşam alanları ihtiyacı, insan faaliyetlerinin olumsuz çevresel etkilerinin artması şehir planlaması ve altyapı düzenlemelerinde yeni yaklaşımları zorunlu kılmıştır. Bu noktada kentsel dönüşüm projeleri; eski ve yetersiz yapıların yerine daha güvenli ve yaşanabilir mekânların inşasını temin ederek, hem bireylerin yaşam standartlarının yükseltilmesi, hem de şehirlerin geleceğinin sağlıklı bir şekilde şekillendirilmesi bakımından önem arz etmektedir. Bu nedenle, Isparta Şehir Merkezi için öncelikle kentsel dönüşüm stratejisinin uygulamaya geçirilmesi hayati önem arz etmektedir.

Düzenlenen toplantılarda depreme yönelik bir çok önemli çalışma gerçekleştirildi

Toplam 7 oturum halinde gerçekleştirilen Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı, Isparta Belediyesi, Üniversitelerimiz, Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü başta olmak üzere kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi, İlimizde yaşanabilecek yıkıcı bir deprem öncesi ve sonrasında alınacak önlemlerin değerlendirilmesi açısından yaralı ve önemli bir çalışma olmuştur. Çalıştay kapsamında düzenlene oturumlarda, Isparta İlinin Zemininin Sismolojik ve Jeolojik Yapısı, Zeminin Statik ve Dinamik Özellikleri; Temel Sistemleri ve Zemin İyileştirme Yöntemleri; İlimizdeki Mevcut Yapı Stokunun Bina Risk Tespitinin Yapılması Metodları, Riskli Binaları Güçlendirme Yöntemleri; İlimiz Genelinde Yapılan ve Yapılacak Olan Kentsel Dönüşüm Çalışmaları, Karşılaşılan Sorular ve Çözüm Önerileri; Yeni İnşa Edilecek Yapılar İçin Proje, Uygulama ve Denetim Önerileri; Devam Eden Yapılarda Denetim Etkinliğinin Artırılması ve Uygulamadaki Eksiklikler; Yapılan Oturumların Genel Değerlendirmesi çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Çalışmalara önemli paydaşlar katkı sunuyor

Depreme Dirençli Isparta Çalıştayı’nın düzenlenmesine katkı sağlayan; başta Isparta Belediye Başkanlığı olmak üzere, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğüne, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörlüğüne, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına, Mimar ve Mühendisleri Odaları Isparta Temsilciklerine, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına ve tüm katılımcılara teşekkür ediyor, ilgili tüm paydaşların Çalıştay sonuçlarından gerektiği şekilde istifade ederek daha dirençli ve güvenli bir Isparta’nın inşasına katkı sağlamasını yürekten diliyorum.” diye konuştu.

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Güneşimizi çalan hırsızlar

25 Ağustos 2023 Cuma 12:22

Peki Gülevler mahallesindeki tek katlı evleri plan değişikliği ile yıktırıp çok katlıya dönüştürmek ne demek oluyor?

malikvatandaş

25 Ağustos 2023 Cuma 11:56

Yapı sahibi vatandaşlar olarak bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Kurumlar üzerine düşeni yapsın, mülk sahibi vatandaşımız da sağlam bir bina için üzerine düşeni yapsın. Çocuklarımız sağlam binalarda büyüsünler.

Varandaş

25 Ağustos 2023 Cuma 02:35

Klasik türk siyaseti. Herkes çok ilgiliymiş gibi İstatistik üzerine konuşur ama icraat yok. Biz de biliyoruz Isparta'nın deprem bölgesinde olduğunu. Siz olası yıkımları önlemek için hangi adımları attınız onu söyleyin. Şovdan başka bir şey değil.

Ispartalı

25 Ağustos 2023 Cuma 01:06

Sayın valim musa burç diye bir çocuk kaç kere imar planlarını durdurdu. Vatanda kum ocaklarına 7 kat verilmesine engel oldu. Emre mah kayan zeminin imar planınındurdurdu.Kaç kere başına çıktı. Sizde lütfen belediyenin aldığı meclis kararlarını denetleyin

Bit Yeniği

24 Ağustos 2023 Perşembe 23:05

Ispartqnın yeni yerleşim yerlerinde apartmanlar hep 8-10-14 kat iken kentsel dönüşüm planı olan Anadolu mahallesine neden 5 kat planı yapıyosunuz. Yoksa emekli ve dar gelirli mahalle sakinlerini botçlarını ödeyemez deyip çıkaracanız mı. Yapın sağlam binalar onlarda olsun 10 kat. Mütahitte kazansın vatandaşta botçsuz harçsız otursun evinde.

Eyüp

24 Ağustos 2023 Perşembe 22:17

Mimarlar odası başkanı bağırıp duruyor. Ama dinleyen yok. Ne zaman ki deprem olur akıl o zaman başa gelir. Şimdi siz kağıt üzerinde güzel olan yapı denetimlerle idâre edin. Onlarda Antalya da oturan veya il dışında olan süper denetçileri ile canla başla çalışsınlar...

Hadi Hayırlısı

24 Ağustos 2023 Perşembe 19:59

Sayılar istatistikler tahminler. Netice ne ! Ne yapacaksınız plan var mı? Rantsal olmayan kentsel dönüşüm olacak mı? Mütehaitler ellerini ovuşturup bekliyor

gebeş gablumba

24 Ağustos 2023 Perşembe 17:59

sonuç ?

Kimine 5, kimine 15

24 Ağustos 2023 Perşembe 17:26

Anadolu'ya 5, başka yere 15, böyle olmaz sayın valim, biz borçlanarak nasıl yaptıracağız milyonluk evleri, mahallenin çoğu ya emekli ya da tek maaşlı, Şükrü bey kafasını kaşıyarak bir daha düşünsün söyleyin de

Eeee sonuç

24 Ağustos 2023 Perşembe 17:23

Eeee sonuç

Deprem bölgesi

24 Ağustos 2023 Perşembe 17:03

11 katlı ve 12 kat olan binaların yapılmasına neden izin veriyorsunuz isparta bir deprem bölgesi olduğunu bildiğiniz halde.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR