27 Nisan 2024 Cumartesi

CHP’li Halıcı kiraz üreticilerinin sorunlarını TBMM’ye taşıdı

CHP’li Halıcı kiraz üreticilerinin sorunlarını TBMM’ye taşıdı

Isparta

CHP Isparta Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Hikmet Yalım Halıcı, Isparta’daki kiraz üreticilerinin sıkıntılarını TBMM Gündemine taşıdı. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması için Meclis Başkanlığına soru önergesi veren CHP’li Vekil “Alım fiyatlarının düşük olması nedeniyle zarar uğrayan çiftçilerin, uğradıkları zararı karşılamak için harekete geçilecek midir?” diye sordu. 

Yalım Halıcı önergesinde şunları kaydetti; 

TÜRKİYE KİRAZ ÜRETİMİNDE DÜNYADA BİRİNCİ 

“Kiraz, Türkiye’nin önemli tarım ihraç ürünlerinden birisidir. Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edilmektedir. Dünya’da en çok kiraz üretiminin yapıldığı yer Türkiye’dir.  Kiraz üretiminde Türkiye’yi ikinci sırada ABD, üçüncü sırada Şili ve dördüncü sırada Özbekistan takip etmektedir.
Isparta’nın Uluborlu ilçesinde coğrafi işaret tescili alan dünyaca ünlü Napolyon kirazı, her yıl Haziran sonu ve Temmuz ortasına kadar hasat edilmekte ve pazara çıkmaktadır. Ancak, sağlıklı bir taban fiyatı oluşturulmadığı için üreticiler satışta büyük sıkıntılar yaşamaktadır.  Napolyon kirazı Avrupa piyasalarında 20 Euro, ülkemiz içindeyse 60 Türk Lirasına satılmaktadır. Ancak üreticilerden 30 Türk Lirasına alınmaktadır.  Yaşanan bu ağır mağduriyet giderilmeli ve gereken yasal önlemler en hızlı şekilde alınmalıdır”

KİRAZ ÜRETİCİSİ HAK ETTİĞİNİ ALAMIYOR 

“Kiraz alım fiyatlarında sistemli bir şekilde düşüş gerçekleştirilmektedir. Mazota, ilaca, gübreye, elektriğe, suya ve diğer giderlere durmadan fahiş zamlar gelirken; kiraz alım fiyatları ise her yıl daha da erimekte bu da üreticileri büyük sıkıntılara sokmaktadır. Yok pahasına satıl alınan kirazlar; şehirler ve uluslar arası pazarlarda yüzde 300 karla satılabilmektedir. Üreten, emek veren ve satışa çıkaran üreticiler mağdur olmakta, sadece küçük bir azınlık kısa sürede zengin edilmektedir. Kiraz üreticisi hak ettiğini alamıyor. Bu yaşananlarda ihracat yapılacak ülke pazarlarındaki organizasyon ve kurumsal yapı eksikliği de üreticinin ve Türkiye’nin zararına olmaktadır”

CHP’li Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

– Dünya’da en çok kiraz üretimini yapan ülkemiz çiftçisinin mağduriyetinin giderilmesi ve üreticilerimizin hak ettikleri alım fiyatı ile kirazlarını satması için ne zaman adım atacaksınız?

– Çiftçinin hakkının korunması amacıyla; kiraz fiyatının ve diğer yaş meyvelerin fiyatlarının il ticaret müdürlükleri ve illerdeki ticaret borsaları tarafından belirlenmesi için 5957 Sayılı Sebze ve Meyveler İle Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da ne zaman değişiklik yapılacaktır? 

– Alım fiyatlarının düşük olması nedeniyle zarar uğrayan çiftçilerin, uğradıkları zararı karşılamak için harekete geçilecek midir? 

– Üreticileri ihracat özelinde organize edecek bir birlik kurulması ve ihraç pazarlarının üretici ve Türkiye’nin lehine koordine edecek yapıların kurulması için bir plan ve projeniz bulunmakta mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

deydem

13 Mart 2024 Çarşamba 14:35

Len 21 li cahil, BOP ve BOP EŞBAŞKANI nedir? bilirmisin diyeceğim ancak, senin gibi akıl düşmanları ne anlar.

21 li

13 Mart 2024 Çarşamba 11:04

REY kulanmayacaktım .marksın veletlerini,yunan severlerini,aponun eşeklerin,sihanın ucuna takmak için, BAZI EMPERYALİZMİN SATLIK KİRALIK VELETLERİNE FIRSAT VERMEMEK İÇİN,KURT BOSTUNA ĞİRMİŞ FAKAT,MİSYONER YUNAN KATERİNASININ VELETLERİNİN ÇENESİNE OSMANLI YUMRUĞUNU İNDİRMEK İÇİN,KAVALA,DEMİRTAŞ ĞİBİLERİNİ HÜCRELERDE TUTMAK İÇİN.KİME REY VERCEĞİMİ KARARLAŞTIRDIM.TABİKİ M.H.P yi seviyorum lakin:adayına rey vermem.OYUM.ŞÜKRÜ REİSEDİR.

şavklı

13 Mart 2024 Çarşamba 07:40

Halkı da düşünün biraz adlı zırcahil embsil, üretilen kiraz tescilli olup kraliyet ailesine o fiyattan mı gidiyor. Ne okuduğunu bilmeyen zırcahil, aynı kiraz diğer ülkelerden bu kadar düşük fiyata mı ihraç ediliyor? Elma üreticisine dil uzatman tam bir zırcahil olduğunu gösteriyor. Elma üretiminin girdisi ne kadar hiçbir bilgin varmı? Zırcahil

EREN

13 Mart 2024 Çarşamba 00:20

ATABEYDE ELEKTRİK TELLERİ DİREKLER TRAFOLAR YER ALTINA ALINMALI KAR YAĞMUR RÜZGARDA SIKINTI ÇOK MALESEF ATABEYİN İMARINI VALİLİĞE İŞLETİN ATABEYDE E İMAR ŞART Bİ YER TARLA DİBİ ARSA BİR YER ARSA DİBİ TARLA GÖZÜKMEKTE KİMSEYE EYVALLAH ETMESİN HALK

İşsizdoktor

12 Mart 2024 Salı 23:01

Senelerdir bu sıkıntılar mevcut, tüccar zihniyetindeki belediye başkanlarına hayır! Şimdiye kadar iktidar dahil kimse birşey yapmadı. Elini taşın altına koyacaklar geliyor, gölge etmeyin başka birşeye gerek yok.

Hüseyin Pehlivan

12 Mart 2024 Salı 22:21

Değerli vekilim Uluborlu ilçemizin çok mağdur edildiği bu konudaki çalışma ve gayretleriniz için çok teşekkür ediyorum. İnşallah belediye seçimini alarak bu konuda üreticilerimizin yararına birlikte faydalı işler yaparız..

Mustafa

12 Mart 2024 Salı 16:30

Kiraz üreticileri halimden şikayetçi değil. Hepsi zengin.

Halkı da düşünün biraz

12 Mart 2024 Salı 16:13

Uluborlu kşraz üretiminin yapıldığı İngiliz kraliyet ailesine kadar ulaşan kiraz nasıl oluyor da hak ettiği değeri bulamıyor yurt içi tüketim de 30 TL den aşağı kiraz yemedik vatandaşı düşünen yok çürüsün atılsın üretici mağdur olmasın vatandaş daha uygun Fiata kiraz yeseydi olmazmıydı çok para kazanma hırsı elma konusu da aynı depolarda bekliyor tonlarca elma

Ispartalıyım

12 Mart 2024 Salı 14:58

Atabeyde elma fabrikası var ne işe yarıyor ,belli bir tadilat sonrası kiraz dahil bir çok meyvanın alımı ,paketlenmesi ve ihracı için neden kullanılmıyor ,veya yıllardır kiraz üreten ıspartaya kirazı ve diğer meyvaları işleyecek bir kooperatif kurulmasına ön ayak olunmuyor ,kendi işlerinizden fırsat gelmiyor ki ,buna özellikle iktidarın vekilleri için söylüyorum

Ben

12 Mart 2024 Salı 14:55

Yol yok yol

Muhammed mustafa

12 Mart 2024 Salı 14:54

Kiraz üreticisi , tarımla uğraşan insanların çoğu akp seçmeni ,kendini düşünmeyeni sen niye dusunuyorsun hakkını savunuyorsun .Boşver bin beter olsunlar

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR