28 Nisan 2024 Pazar

Burdur Taş Oda Gastronomi mutfağı açıldı

Burdur Taş Oda Gastronomi mutfağı açıldı

Isparta

Burdur Valisi Türker Öksüz, 17. yy Osmanlı sivil mimarisinin İlimizdeki en güzel örneklerinden biri olan Taş Oda Konağı’nda MAKÜ Lavanta Tepesi Otel bünyesinde halka açık olarak hizmet verecek “Taş Oda Gastronomi Mutfağının” açılış programına katıldı.

Açılışta yaptığı konuşmada, Kültürümüzün önemli bir parçası olan yöresel yemeklerinde yer alacağı geniş bir menüyle yeme içme alanında hizmet verecek Gastronomi Mutfağının İlimize hayırlı olmasını dileyen Vali Öksüz, emeği geçenleri tebrik etti.

İlimizin önemli tarihi alanlarından biri olan bu konağın korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değinen Vali Öksüz, ilimize gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezip keyifli vakit geçirebileceği bir alan olarak İlimiz turizmine kazandırılmasının çok kıymetli olduğunu ifade etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan açılış programı protokol konuşmaları ile devam etti. Vali Türker Öksüz, Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar tarafından konuşma yapıldı. 

Protokol konuşmalarının ardından MAKÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Furkan Ceylan tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Açılış kurdelesi kesimi sonrası Vali Öksüz ve protokol üyeleri ve katılımcılar 17. Yüzyıldan kalma Osmanlı sivil mimarisinin ve Türk-İslam eserlerinin örneklerinden birisi olan Taş Oda Konağını ziyaret ettiler. Konakta açılışa özgü Burdur Yöresine ait sipsi ve cura eşliğinde yöresel ezgiler sunuldu. Daha sonra uzman görevli tarafından Taş Oda Konağı tarihi ile ilgili bilgi verildi. 

Açılış törenin son bölümünde ise konağın bahçesine bulunan MAKÜ Taş Oda Gastronomi Mutfağına geçilerek katılımcılara Burdur Yöresine ait yemekler ikram edildi. 

Vali Öksüz açılışta yaptığı konuşmada, “Bugün Burdur için önemli bir eser açılışı için bir aradayız. Öncelikle bunun kıymetli olduğunu ifade etmek istiyorum. Çünkü bu kültürel miras niteliğindeki tarihi yapıların korunması, gelecek nesillere aktarılması ve İlimizin başta turizm olmak üzere her türlü gelişimine kazandırılması kıymetli bir çabadır. Hem Milletvekilimize, geçmiş Rektörlük dönemindeki yaptığı çalışmalar nedeniyle, hem de mevcut Rektörümüze bu eseri ortaya çıkarmaları dolayısıyla teşekkürlerimi sunuyorum. 

İlimizin hakikaten önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu hep söylüyoruz. Sadece potansiyele sahip olduğunu söylemenin bir anlam ifade etmediğini hepimiz biliyoruz. Önemli olan bu potansiyeli harekete geçirecek çalışmalar yapmak, projeler üretmek ve bunları uygulamak. Bu da bunun bir örneğidir. Burdur, Sagalassos’u, Kibyra’sı ve Salda Gölü ile turizmden daha fazla pay almayı hak eden bir şehir. 

Bu turizm faaliyetini arttırırken, çeşitlendirirken ve bir katma değer oluştururken elbette bu tarihi yapıların korunması, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin kullanımına sunulması elbette önem taşıyor. O nedenle burada kültürümüzün bir parçası olan yöresel yemeklerin gastronominin geliştirilecek olmasından son derece mutlu olduğunu belirtmek isterim. Hem burada yöresel yemeklerimizle birlikte ilimizdeki turizmin gelişimine katkı sunmuş olacağız. Hem de bu tarihi yapıyı yerli, yabancı ziyaretçilerin bilgisine sunmuş olacağız. Sonuçta inşallah kazanan Burdur olacak. Bu tesisi yaşatmak için bizlere düşen görev elimizden gelen tüm gayreti göstermektir. Kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşundan olan ve Burdurlulardan isteğimiz bu tesisi yaşatalım. İnşallah bu tesis gelişerek büyüsün diye temenni ediyorum. Tekrar bu tesiste emeği geçen herkese teşekkür ediyor, İlimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Açılış törene başta Vali Türker Öksüz olmak üzere Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Adalet Komisyonu Başkanı Musa Talih, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Baro Başkanı Ramazan Gedik, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR