27 Nisan 2024 Cumartesi

Burdur'un Ocak ayı ihracatı 17 milyon 708 bin dolar

BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, "Ocak ayı ihracatımız 17 milyon 708 bin dolar." dedi. İşte detaylar..

Isparta

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf KEYİK: “Bu yıla ihracatta beklentilerimizin altında rakamlarla başladık. İkinci çeyrekte hedeflediğimiz rakamlara ulaşacağımızı öngörüyorum. Ocak ayında ilimizin ihracat hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre %18,2’lik düşüş ile 17 milyon 708 bin 970 dolar” dedi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf KEYİK, aylık olarak Türkiye’nin ve Burdur’un ihracat performansı hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor. Başkan KEYİK, Burdur ve Türkiye’nin 2024 yılı ocak ayı ihracat hacmi hakkında değerlendirmede bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) aylık olarak güncellediği veriler hakkında açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf KEYİK: “İlimizin 2023 yılı ocak ayı ihracatı 21 milyon 646 bin 410 dolar, bu yılın ocak ayı ihracatı ise %18,2’lik azalışla 17 milyon 708 bin 970 dolar oldu. Geçen yılın aynı ayına göre 3 milyon 937 bin 440 dolarlık daha az ihracat gerçekleştirdik.  

İlimizden 2024 yılı ocak ayında Serbest Ticaret Bölgeleri hariç 45 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir.

Tabi geride bıraktığımız ocak ayı da dahil olmak üzere değerlendirdiğim bu rakamlar ihracatımızın asgari rakamlarıdır. Çünkü şubesi ilimizde olduğu halde başka illere kayıtlı firmalar bulunmaktadır. Dolayısıyla ilimizden yapılan gerçek ihracat tutarı TİM tarafından açıklanan rakamlardan daha fazladır” diye konuştu.

İhracat Performansı Değişimleri

BUTSO Başkanı Yusuf KEYİK, 2024 yılı ocak ayı için ihracat performansı değişimlerini- en hareketli sektörleri içeren tabloyu paylaştı:

Burdur’un İhracat Yaptığı Ülkeler

Ocak ayı itibarıyla Burdur’un dış ticaret yaptığı bazı ülkeler hakkında detaylar veren Başkan KEYİK: “Serbest İhracat Bölgelerinden yapılan ihracatlar ve işletmesi ilimizde olduğu halde başka illerin vergi dairelerine kayıtlı firmaların yaptığı ihracat tutarları hariç bu yılın ocak ayında en çok dış ticaret yaptığımız ülkelerden bazıları:

1-         Çin Halk Cumhuriyeti: 7.883.840,00 USD

2-         Amerika Birleşik Devletleri: 1.765.530,00 USD

3-         Suudi Arabistan: 726.420,00 USD

(İsrail: 241.540,00 USD) ” dedi.

Ülkelere Göre İhracat Performansı

Başkan Yusuf KEYİK ocak ayında; bazı ülkelerle ihracat hacmini ve Burdur’un 2024 yılı için ihracat fasıllarındaki değişimleri gösteren tabloları da açıkladı.

Türkiye’nin Dış Ticaret Hacmi

Başkan KEYİK, Türkiye’nin ihracat hacmi hakkında; “TİM verilerine göre ülkemizin 2023 yılı ocak ayı dış ticaret hacmi 19 milyar 324 milyon 210 bin dolardı. Bu yılki ocak ayı dış ticaret hacmi ise %3,6’lık artışla 20 milyar 28 milyon 204 bin dolara çıktı.

Bulgaristan: 3.881.180.310,00 $” ifadelerini kullandı.

BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE DEĞİŞİM ORANI TABLOSU

TR61 BÖLGESİ İTHALAT TABLOSU

Başkan Yusuf KEYİK, yaptığı değerlendirmenin son bölümünde ocak ayı ihracatında emeği geçenlere teşekkür ederek; “İhracatımızın sürekliliği ilimiz ekonomisi adına sevindirici gelişmeler arasındadır. Üreten ve dış ticaret yapan tüm işletme sahiplerine teşekkür ediyorum. Küresel ekonomideki rekabet koşullarına, döviz kuru ve borsalardaki anlık değişimlere, girdi maliyetlerinin yükselmesine, ülkemizin yaşadığı büyük afetlerden sonraki toparlanma sürecine ve dünyada devam eden savaşlara rağmen ilimizin ihracatını sürdürülebilir kılan tüm üyelerimiz, sanayicilerimiz, tüccarlarımız ve işletme sahiplerimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Şehrimizin ihracat başarısında emeği olan, alın terini döken tüm tüccar, sanayici, ihracatçı ve çalışanlarımızı kutluyorum” diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR