27 Nisan 2024 Cumartesi

Bize düşen görev Isparta Elması’na sahip çıkmak

Başkan Şahin: “Bize düşen görev Isparta Elması’na sahip çıkmak, daha iyi tanıtmak ve pazar payımızı arttırmaktır.”

Isparta

Türklerin Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’nun tapusunun alındığı zafer olarak bilinen Miryokefalon Zaferi'nin 847. Yıldönümü Kutlama Etkinlikleri ve Elma Festivali Gelendost İlçesi’nde geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen törenle kutlandı.

Törene, Isparta Vali Yardımcısı Hamdullah Suphi Özgödek, Gelendost Kaymakam Vekili Ahmet Akdağ, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, Gelendost Belediyesi Başkanı Mehmet Sezgin, İl Jandarma Komutan Vekili Talip Gökçe, Kültür ve Turizm Müdürü Ali Göçer, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, ilçe köy ve mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Isparta Ticaret Borsası'na temsilen ise Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin katıldı.

Festivalde söz alan Başkan Hüdai Şahin, konuşmalarında şu sözlere yer verdi; Miryokefalon zaferinin 847. yılı kutlamaları ve Gelendost ekonomisinin değeri olan elmanın şehrinde aranızda bulunmaktan çok mutluyum. Isparta Elması, kendine has özellikleri ve tatları ile ön planda olmuştur. Ülkemiz üretiminin yaklaşık yüzde 25’inin gerçekleştirildiği Isparta toprakları, ihracatta yüzde 45 rakamını ulaşmıştır. Bu da bizim elmalarımızın renk, tat ve şekil yönünden öne çıkan özellikleri sebebiyledir.  Biz de Isparta Ticaret Borsası olarak bu özellikleri koruma altına almak ve elmamızın daha iyi tanıtılmasını sağlamak amacıyla 2020 yılında başvuru yaptığımız coğrafi işareti nihayet zorlu bir sürecin sonucunda geçtiğimiz ay tescilleterek  aldık ve  coğrafi İşaretli ürünlerimiz arasına kattık. Bundan sonra bize düşen görev Isparta Elmasına sahip çıkmak daha iyi tanıtmak ve pazar payımızı arttırmaktır. Bunla ilgili 6 dilde hazırlattığımız Isparta Elması tanıtım filmini dünyada birçok noktaya ulaştırdık ve tanıtım faaliyetlerine devam ediyoruz. Gelendost , beyazın ve sarının en yoğun yetiştirildiği en verimli, en kaliteli, en lezzetli yetiştirildiği toprağımızdır. Bu özelliğinden dolayı da ayrıca gururumuzdur. Gelendostlularla ne kadar gurur duysak azdır. Bununla ilgili de geçtiğimiz ay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve altı Bakanımızın katıldığı toplantıda Isparta’nın sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili söz alarak bazı konuları gündeme getirdim. Gelendost’umuzu yakından ilgilendiren soğuk hava depoların modernizasyonu ve paketleme tesisi ilavesi konularının, TKDK tarafından uygulanan IPARD destek programına ilave olması yönünde girişimimiz olmuştur. Diğer konu ise, özellikle elma ve kirazda potansiyeli büyük pazarlar olan Vietnam, Endonezya, Malezya, Güney Afrika, Mısır gibi ülkelerde, bürokratik süreçlerin hızlandırılması, izinlerin tamamlanması, serbest ticaret anlaşmalarının imzalanması ve yeniden değerlendirilmesi ihracatımızın önünün açılmasını konusunu söyledik. Özellikle elmada daha önce pazarımız olan Mısır’da bize uygulanan %40’lık gümrük vergisinin çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladık.  İnşallah ,sayın vekillerimizin gayret ve çabalarıyla, Isparta Ticaret Borsamızın girişimleriyle bu iki sorunu çözersek Gelendost’un üretimindeki başarısını pazarlamada da artırarak devam ettireceğiz.” dedi.

 

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

vatandaş32

18 Eylül 2023 Pazartesi 16:00

ısparta elmasına bugüne kadar sahip çıkan olmasdı. ısparta elması hem rekolte hemde kalite olarak şu an türkiyede birinci sıradadır. ancak bugüne kadar ıspartada aranan değeri bulamamıştır. bunun en başta sebebi tanıtım eksikliğidir. bunu tanıtacak olan üretici değil ilin dinamikleridir. ancak bugüne kadar değerini bulamamıştır. ne gelendost ve eğirdur elması türkiyenin pek çok vilayetinde tanınmamaktadır. karamanda adamlar dün elma yetiştirmeye başladı bugün elma tanıtımı yapıyorlar. ama biz fe

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR