28 Nisan 2024 Pazar

BİR HAFTA İÇİNDE 166 DEPREM

Bir hafta içinde çoğunluğu Girit Adası civarında 166 deprem meydana geldi. Depremlerden 20'si 4 ve üzeri büyüklükte gerçekleşirken en büyüğü 6 olarak ölçüldü SDÜ Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şahin: "Ege çöküntü havzasındaki kabuğun güney batıya hareket etmesi, Girit'in güneyindeki bloğun çatlamasına neden oldu. Ege'de ilk defa görülen bir olay" dedi.

Isparta

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Şahin, Akdeniz ve Güney Ege'de son günlerde meydana gelen depremlere ilişkin, "Ege çöküntü havzasındaki kabuğun güney batıya hareket etmesi, Girit'in güneyindeki bloğun çatlamasına neden oldu. Bu, Ege'de ilk defa görülen bir olay" dedi.

 Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre son bir hafta içinde çoğunluğu Girit Adası civarında 166 deprem meydana geldi. Depremlerden 20'si 4 ve üzeri büyüklükte gerçekleşirken en büyüğü 6 olarak ölçüldü.

 Doç. Dr. Şahin,  yaptığı açıklamada, son günlerde Güney Ege ve Akdeniz'de meydana gelen depremlerin esas itibari ile Alp-Himalaya Orojenik Kuşağı üzerine yer aldığını söyledi.

 Bu dağ oluşum kuşağının Mora Yarımadası'ndan itibaren, Girit'in güneyi, Rodos, Fethiye ve Burdur'a kadar devam ettiğini belirten Şahin, oluşumun Bitlis Bindirme Kuşağı ile birleştiğini anlattı.

 Bu kuşağın, "dalma batma zonu" şeklindeki bir özelliğe sahip olduğunu ifade eden Şahin,  Afrika levhasının, Anadolu levhasının altına dalmak suretiyle burada "Isparta büklümü" denilen kalkan şeklindeki bir yapı oluşturduğunu kaydetti. Bu büklümün uç kısmını Sultan Dağları'nın oluşturduğunu dile getiren Şahin, "Buradaki dalma kuşağı Girit'in güneyinde Kıbrıs'a kadar devam etmektedir. Akdeniz'deki bütün depremlerde bu kuşak üzerinde yer almaktadır" dedi.

 Girit'in güneyinde 6 gün önce 6 büyüklüğünde depremin meydana geldiğine dikkat çeken Şahin, bu depreme bağlı olarak 4,7 ve 5,3 büyüklüklerinde artçı depremlerin oluştuğunu vurguladı.

 Bu depremlerin Anadolu'ya da yansıyacağını ifade eden Şahin, şöyle konuştu: "Bu, Ege çöküntü havzasındaki kabuğun güney batıya hareket etmesi, Girit'in güneyindeki bloğun çatlamasına neden oldu. Ege'de ilk defa görülen bir olay. Bu ilerleme, Orta Anadolu bloğunun tektonik olarak önünü açtığını, Anadolu bloğu ve İç Ege'de depremlerin olacağını bize göstermektedir. Girit'teki depremler, Ege havzasını da hareketlendirmiştir. Özellikle Rodos'un güney batısında ve Antalya Körfezi'nde deprem arttığını görüyoruz. Bu bölgelerde özellikle 4 büyüklüğündeki deprem aktiviteleri çoğalmakta. Bundan sonra çöküntü havzasının ilerlemesine bağlı olarak deprem aktivitesi devam edecek

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR