28 Nisan 2024 Pazar

Bakan Bilgin: Çalışma sürelerini yeniden düzenlemek durumundayız

Bakan Bilgin: Çalışma sürelerini yeniden düzenlemek durumundayız

Isparta

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Biz Türkler de çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerinin yeniden daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden düzenlemek durumundayız" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Memur-Sen Genel Kurulu'nda konuştu. Bakan Bilgin, yaklaşık 100 yıl önce emekçilerin çalışma sürelerinin kısaltılması için yaptıkları eylemleri hatırlatarak, şöyle dedi:

"İlk eylem Chicago’da çalışma sürelerinin 10 saate indirilmesi konusundaydı. Fakat daha sonra eylemler büyüdü. Dünya çapında yayıldı ve 8 saat talepleri ortaya çıktı. Yaklaşık yine 100 yıla yakındır veya 100 yıldan biraz daha fazla da dünyanın çeşitli ülkelerinde Uluslararası Çalışma Örgütü kuruluşuyla çalışma süreleri 8 saate indirildi. Şimdi bir başka çağda yaşıyoruz. Bu 8 saat talebinin olduğu dönem hepimizin bildiği gibi sanayi çağının başladığı dönemdi. Şimdi soru şu; bundan 100 sene önce işçiler 1 saatte ne kadar, çalışanlar 1 saatte ne kadar ürün üretiyordular, hizmet üretiyordular, bugün 1 saatte ne kadar üretiyorlar? Herhalde araya giren bu teknolojik değişimle, bu teknolojik devrimle işçilerin, emekçilerin, hizmet sektöründe çalışan emekçilerin ürettikleri değer, ürettikleri ürün, ürettikleri hizmet katlanarak artmıştır. Bunun için artık günümüzde tartışılması gereken, bu 1 Mayıslarda tartışılması gereken ilk şey çalışma sürelerinin halen sanayi çağının başlangıcında talep edilen 8 saat civarında kalması olabilir mi? Elbette açıkça olamaz. Dolayısıyla biz Türkler de çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerinin yeniden daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden düzenlemek durumundayız. İngiltere’de bir pilot çalışma yapıldı ve 6 saat uygulamasına geçildi. 6 saatten sonra bunun da yetersiz olduğu için 5 saat denemesi yapılıyor. Dünyanın pek çok yerinde başta akademisyenler olmak üzere bu çalışmalar yapılıyor."
 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Vatandaş

02 Mayıs 2023 Salı 15:42

Ormancı taşerona kadro verenlere söyle onu memurluğu çay kahve içmek zanneden onlar alnının teri ile memur olanlar çalışıyor karşılığını da bekleyecek haliyle

Ormancı

02 Mayıs 2023 Salı 12:40

Memurların 100/90 ı çay kahve ve aylak aylak durmakla mesai dolduruyor ondan sonra aldıkları maaşı begenmezler

Adalet isteyen

02 Mayıs 2023 Salı 10:58

Memurlar yaşadı yine yine olan işçiye asgarililere olur

Murat

02 Mayıs 2023 Salı 09:53

Nebati sallarken yine gülüyor ben bile inanmıyorum yerseniz gibi bu ciddiyet ne sende gül geçin dalganızı 14 Mayıs da bogmasini biliriz.

Moooo

02 Mayıs 2023 Salı 08:31

Mi.ku.mi.mu ve çak çak çek Mi. mu ce mu çak çek Hani memura zam vardı bir mayısta mujdeyfiHaber dediğiniz çek çak mi muÇalışma saati dusuyo mu muuuu

CHP=EŞİTLİK

02 Mayıs 2023 Salı 07:10

YEMİNLE ÇALIŞMADAN MAAŞ ÖDESENİZ YİNE OY YOK AKP YEEE

Tamam

02 Mayıs 2023 Salı 01:04

7:30 & 17:30 çalışma saatleri askeri ücret aldım ben sesimi çıkaramadm kovuldum cok mübarek yer

Daha neler

02 Mayıs 2023 Salı 00:18

At yalanı öpsünler inananı

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR