27 Nisan 2024 Cumartesi

Antalya'da biber serasına faydalı böcek salındı

ANTALYA'nın Serik ilçesinde biber serasına faydalı böcek salınım programı gerçekleştirildi.

Isparta

 

Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Biber Ürünü Kalıntı ile Mücadele Eylem Planı' projesi çerçevesinde yürütülen biyolojik- biyoteknik mücadele demonstrasyonu kapsamında, Çandır Mahallesi'nde, Yaşar Kökçe'ye ait serada gerçekleştirilen programa Kaymakam Cemal Şahin, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal, Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, Serik Orman İşletme Müdürü Hüseyin Abdullah Okudan, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Cemal Şahin, tarıma ilginin yüksek olduğunu, Antalya'nın ve özellikle Serik'in tarımın başkenti olduğunu söyledi. Antalya'da en fazla örtü altı üretim olan ilçenin Serik olduğuna vurgu yapan Kaymakam Şahin, "Serik'ten dünyaya tarımsal ürünler ihraç ediliyor. Nüfus artıkça ekilebilir alanlar azalmakta. Bunun için de tarımsal üretimdeki miktarı artırmak durumundayız. Bu da çiftçilerimizi dolayısıyla gübre ve ilaç kullanımına zorlamakta. Ancak çiftçilerimiz bunları kullanırken miktarı ve dozunu iyi ayarlamak zorunda. Çünkü insan sağlığı çok önemli. İnsanları doyururken onların sağlığını bozmaya hiç kimsenin hakkı yok. Tarımsal ilaç kullanımı yapılmalı ancak dozu çok iyi ayarlanmalı. Kimyasal gübrenin yanında organik gübreler tercih edilmekte. Biyolojik mücadele yöntemleri tercih edilmekte. Tüm üreticilere bol kazançlar dilerim" dedi.

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serbülent Ünal, "Antalya'da yaklaşık 3,5 milyon dekarlık alanda tarımsal faaliyet yapılmakta. Buradan da 19,3 milyar TL civarında bitkisel üretim değeri elde edilmektedir. Antalya ili bitkisel üretim değeri açısından Türkiye'de birinci sırada. Antalya'daki seraların büyük kısmı Serik ilçesinde. Bakanlığımızın amacı ve en büyük politikası tarladan sofraya güvenilir gıdaya ulaşmak. Ürün tarla ve seradan hasat edilmeden önce ürünleri kontrol ediyoruz. İnsan tüketimine uygunsa hasadına izin veriyoruz. Hasattan sonra da satışa sunulan market vb. yerlerde numune alarak insan tüketimine sağlıklı bir şekilde ulaştırmaya çalışıyoruz. Biber kalıntı eylem planı ile ilgili olarak diğer ürünlerde Antalya'da kalıntı seviyesini bitirme aşamasına geldik ama biberle ilgili bunu da büyük bir başarı ile bitirmek istiyoruz. Bu kapsamda biz Antalya'da bakanlığımızın uzun yıllardır uyguladığı biyolojik mücadele dediğimiz ve ilimizde yüzde 1 seviyelerinde olan mücadeleyi yüzde 7 seviyelerine getirdik. Yaklaşık 27 bin dekar civarında biyolojik mücadele ile ilgili alanımız var. Bunun 20 bin dekarı kapalı alanda yapılıyor" diye konuştu.

Serik Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu da şunları söyledi:

"İlçemizde 35 bin dekar tarım alanı bulunmaktadır. İlçe yüzölçümünün yaklaşık yüzde 28'ini oluşturan tarım alanında 48 bin 640 dekar örtü üretimi gerçekleşmektedir. İlçemiz Antalya'da sebze üretiminde ilk sıra yer almaktadır. İlçede 2022 yılı verilerine göre 6,3 milyar TL değerli 642 bin ton örtü altı sebze üretimi gerçekleşmiştir. Bunun 945 milyon TL değerli 78 bin 390 tonu ile biber üretimi yapılmaktadır. Biber üretiminde kalite ve verimde önemli kayıplara neden olan hastalıklarla mücadele etmek zorundayız. Kimyasal mücadele kolay ve sonucu hemen alınabilmesi özelliği ile çok fazla kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. 2023 yılında hasat öncesi 405 numune alındı. 86 üründe tavsiye dışı ilaç kullanıldığı tespit edildi ve ürünler imha edildi. Biber üretiminde 204 numune alındı. 30 tavsiye dışı 4 yasaklı ilaç kullanımı tespit edildi. Benzer durumda yaprağı yeşil yenen ürünlerle ilgili 32 ton ürün imhası gerçekleştirildi. 110 üreticiye 728 bin 786 TL idari para cezası uygulandı. Bu nedenle kimyasal mücadeleyi azaltıp biberde biyolojik mücadeleyi önemsiyoruz. Yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Çünkü biyolojik mücadele insan ve çevreye dosttur. Biyolojik mücadele yapan çiftçilerimizi destekliyoruz. Örtü altı biberde faydalı böcek kullananlara dekarda 1400 TL feromen ve tuzak kullananlara 300 TL olmak üzere 1700 TL destek verilmektedir. 2022 yılında 53 üreticiye 319 bin 13 TL destek verilmiştir." 

Konuşmaların ardından biber serasında Kaymakam Şahin tarafından 'Orius laevigatus' cinsi faydalı böcek salınımı gerçekleştirildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR