27 Nisan 2024 Cumartesi

Akademik Köşe “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Yayını”

Akademik Köşe “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Yayını”

Isparta

Süleyman Demirel Üniversitesi Kurumsal İletişim Merkezi ile Radyo-TV Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Akademik Köşe Programı, “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Yayını” ile seyircisiyle buluştu.

Program Yapımcısı Öğretim Görevlisi Tevfik Altın moderatörlüğünde Bilim TV Youtube Kanalından canlı olarak yayınlanan programa, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Turgut Ermumcu katıldı.  “Bir Modernleşme Projesi Olarak Cumhuriyet” başlıklı programda Ermumcu, çocukluk yıllarında Cumhuriyetin 50’nci yıl kutlamalarında görev aldığını ve bu kutlamalardaki görevini, heyecanını dün gibi hatırladığını dile getirerek “İnsanlara cumhuriyeti anlatmak, modernleşmeyi anlatmak, aydınlanmaya katkıda bulunmak bizi mutlu ediyor. 100 yıllarca bu coğrafyada cumhuriyeti kutlamayı diliyorum. ” dedi.

Türk modernleşme sürecinden bahseden Ermumcu, “Atatürk, başarılardan ilham, başarısızlıklardan ders almıştır. Başarılı bir tamamlayıcıdır. Toplumun modernleşme sürecini hızlandırmıştır. Cumhuriyetin ilanına giden süreçte 1922’nin kasım ayında Lozan görüşmeleri başladı. 1923 yılının Temmuz ayında tamamlandı. Cumhuriyetin ilanına giden süreçte Atatürk’ün inkılapçı kişiliğinden toplumun hazır olma süreci çok önemli. Yapılan inkılabın toplum tarafından kabul edilebilmesi de çok önemli.” diye konuştu.

Konuşmasının devamında Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi sürecinden bahseden Ermumcu, bu süreç ile Cumhuriyetin kaldırım taşlarının döşendiğini söyleyerek şunları kaydetti: “Atatürk Cumhuriyet’in içini bilen, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olması gerektiğinin ciddi bir savunucusudur. Cumhuriyet fikri Mustafa Kemal’de baştan beri vardır. Cumhuriyeti kurduğumuzda beşeri sermaye yoksunuyduk. Harf inkılabının sebebi, eğitim öğretim alanında yapılan bütün reformlar bu sermayeyi geliştirmek içindi. Yükseköğrenim görmüş kişilerin sayısı ülkemizde her geçen gün artıyor.”

Akademik Köşe Cumhuriyetin 100. Yıl Özel Yayınını izlemek için tıklayınız

https://youtu.be/ZRm7diR718Q

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR