28 Nisan 2024 Pazar

Adını kurulduğu yerden alıyor

Adını kurulduğu yerden alıyor

Isparta

Isparta'da Çelebiler Mahallesi'nde o dönem İplik Pazarının kurulduğu yerde bulunduğu için ''İplikçi Camii'' adı ile de anılan Hacı Abdi Camii, Ispartalı Abdi Ağa tarafından 1562 yılında yaptırıldı. 461 yıllık mazisi olan camiiyi sizlere tanıtıyoruz.

Camiinin bulunduğu yerde İplik Pazarı kurulduğu için İplikçi Camii olarak adlandırılmıştır. Çarşı civarında, Ispartalı Abdi Ağa tarafından 1562 tarihinde inşa edilmeye başlanmış, 1569 yılında bitirilmiştir. İlk binanın üstü tahta ile örtülmüş fakat, kurşun kaplanmamıştır. Yıpranan çatı örtüsü 1725 yılında eski haliyle onarılmıştır. 1782 yılında Sadrazam olan Halil Hamid Paşa tarafından caminin doğu ve batı tarafına birer kanat ekletilmiş, doğu yanına kövkeden bir minare ve kitaplık yaptırılarak genişletilmiştir. Daha sonra kubbeli camii tamamı yıkılarak yerine bugünkü camii yapılmıştır. İlaveler yapan Halil Hamid Paşa’dan dolayı camii, Halil Hamid Paşa Camii olarak da anılıyor. Camii fevkani olup, girişi doğu yönünde bulunan merdivenle sağlanmaktadır.

Camii'nin mimari özellikleri;

Dikdörtgen planlı camii, iki katlı olup alt katında bir kütüphane yer almaktadır. Kuzeybatı köşede tek şerefeli bir minaresi vardır. Mihrap mukarnas kavsaralı ve sütuncelidir. Üst sıradaki pencerelerinde vitray işçiliği görülmektedir. Minare şerefesinin altı mukarnas süslemelidir.

HABER/ DOĞUKAN ACAR

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

beyinsiz ıspartalı

11 Nisan 2023 Salı 14:06

Allah reyizimizi başımızdan eksik etmesin. maşallah her şey ateş pahası ama bunların suçlularını deşifre ediyorum. kim olabilir? dıj güçler. amarika. he bir de altılı masa var. ama başımızdakiler masum. çünkü ülkeyi gılışdar yönetiyor. bak nebati ne dedi? koyun eti ucuz dedi. kilosu 310 tl idi. bence de çok ucuz. herkez et yemek zorunda değil.

teşekkürler

11 Nisan 2023 Salı 12:23

her gün önünden geçiyoruz, nihayet bir fikrimiz oldu hakkında.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR