28 Nisan 2024 Pazar

594 yıllık camii

594 yıllık camii

Isparta

Ulu Camii, Isparta merkezdeki en eski tarihli camiilerinden birisidir. 594 yılında yapılan camii bir çok kez restore edilerek bugünkü halini aldı. Adını Osmanlı komutanı Kutlubey'den alan camiinin bahçesinde Kutlu bey'in mezarı vardır.

Ulu Camii, adını 1. Murat döneminde yaşamış Osmanlı komutanı Kutlubey'den almıştır. Isparta Merkez'deki camilerin en eski tarihlisidir. 1429 yılında yapılan ilk camii, 1899 yılında bütünüyle yıkılıp, 2. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı hatırasına inşaata başlanmış ve 1904 yılında tamamlanmıştır. 1914 yılındaki depremde caminin yıkılması üzerine, 1922 yılında bugünkü camii ve minaresi yapıldı.

ULU CAMİİ'NİN MİMARİ YAPISI

Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı caminin kuzeybatı köşesinde bir minaresi vardır. Doğu ve batı cephesinde alt ve üstte beşer, güney cephesinde altta ve üstte dörder, kuzey cephesinde ise altta dört, üstte beşer kemerli pencere açıklığı vardır.

İç cephelerde, özellikle örtü ve pandantif yüzeylerinde kalem işi süslemeler ile madalyonlar göze çarpar. Mihrabı sivri kemerli bir kavsaraya sahiptir. Kuzey cephenin batı ucunda camiden bağımsız olarak yer alan minarenin kaidesi pabuç bölümüne kadar üç aşama gösterir. Subasman seviyesinde kare planlı olan kaide, köşelerde pahlarla sekizgene dönüştürülmüş, daha sonra üst üste üç bilezikle sekizgenin çapı daraltılmıştır. Bileziklerle pabuç arasında kalan bu bölümde taş aralarında yer yer üç sıra tuğla hatıllar vardır. Bileziklerin alt seviyesinde akantus yaprakları bulunan devşirme friz parçası vardır. Sekizgen kaideden köşeleri pahlı bir pabuçla onaltıgen gövdeye geçiş sağlanmıştır. Gövdede biri pabuçtan sonra, diğeri şerefeye yakın bölümde birer silmeli taş bilezik yer alır. Şerefe altı mukarnaslı olup, korkuluklarda geometrik taş süslemeler vardır. Petek üstünde yükselen külah kurşun kaplamalıdır.

HABER/ GİZEM SARIKAYA

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Taşkın Selim

07 Nisan 2023 Cuma 10:59

Çok güzel cami.İnsan Huzur buluyor.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR