01 Mayıs 2024 Çarşamba

50 MİLYON DOLARLIK PROJE ISPARTA'DA YAPILACAK

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından uzun yıllardır kullanılan Mi-17 genel maksat helikopterlerinin boyama, bakım ve modifikasyon ihalesini Türk Hava Kurumu kazandı.

Isparta

Yaklaşık 50 milyon dolarlık projede, Mi-17’lerin işlemleri Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nda bulunan Türk Hava Kurumu hangarında yapılacak.
 
THK’nın tarihinde ilk kez bir Savunma Sanayii Projesi ihalesi kazandıklarını belirten Genel Başkan Kürşad Atılgan, “Artık savunma sanayii sektörüne giriş yaptık. Geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile anlaşma yaptık. Toplam 50 Milyon dolardan fazla olan proje ile Silahlı Kuvvetlerimizin elindeki 17 helikopterin bakım ve yenileme işini aldık” dedi.
16 AYDA BU HELİKOPTERLERİ YENİLECEĞİZ
Bu projenin THK için çığır açacağını belirten Atılgan, “Isparta’daki şirketimiz ASAL ile birlikte iç ve dış alt yüklenicilerimizle rekor bir sürede, 16 ayda bu helikopterleri yenileceğiz. Bununla bağlantılı yeni işler için de çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
JANDARMA’DA KULLANILAN RUS Mİ-17 HELİKOPTERLERİ
Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla birlikte 1990’ların başında yeni bir rüzgar esmeye başlamıştı. Rusya dünyaya hızla açılırken 1993 yılında Türkiye ile ikili ticarette ülkemiz için ciddi bir alacak birikmişti. Bu alacak karşılığında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ana unsuları Kara-Deniz-Hava Kuvvetleri’nde değil ancak daha özerk yapıdaki Jandarma Genel Komutanlığı’nın helikopter ihtiyacının Rusya’dan karşılanması için düğmeye basıldı.
Kasım 1993’te ilk anlaşma yapıldı. Ticari borçlara karşılık toplam 19 adet Mi-17’nin Hip-H modeli alınacaktı. Bu pazarlıklarda, iş adamı Ali Şen de aracı oldu. Jandarma pilot ve teknik ekibin eğitimlerinin ardından ilk helikopter 25 Kasım 1995 tarihinde imal edilerek teslim alındı.
3 TON KARGO TAŞINABİLİYOR
Yaklaşık 23 yıldır Jandarma tarafından kullanılan helikopter 3 ton kargo veya 30 tam teçhizatlı asker taşıyabiliyor. Güneydoğu’da malzeme taşımada da yararlanılan helikopterlerden ikisi kazalarda kırım geçirerek envanterden çıktı.
Menzili yedek tanklarla birlikte 1370 kilometre olan Mi-17’ler, aynı zamanda ambulans ve VIP konfigrasyonunda da görev alıyor. Maksimum kalkış ağırlığı 13 bin kilogram olan helikopter, bir dönem Rusya’ya bakım için gönderilmiş ancak bu işlemde ciddi sorunlar yaşanmıştı. Bu konu, Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya temaslarında görüşülmüştü.(kaynak: kokpit.aero)

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

memet

02 Mart 2018 Cuma 07:15

ali şen batmıştı bu helikopterler sayesinde bataktan çıktı.ancak nakliye olarak kullanılır.skorkki helikopterler bunlardan daha iyi ve daha hareket kabiliyeti yüksek.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR