27 Nisan 2024 Cumartesi

50 Bin Kişiye Ekmek Kapısı: Isparta Mermer İhtisas Organize Sanayi

50 Bin Kişiye Ekmek Kapısı: Isparta Mermer İhtisas Organize Sanayi

Isparta

İYİ Parti Milletvekili Aday Adayı Adnan Yılmaztürk, Isparta'da genç nüfus işsizliğinin ciddi bir kayıp olduğunu belirterek, "Gençlerimizi büyük şehirlere göç yüzünden başka illere doğru kaybediyoruz. Bunu durduracak olan hazine, mermeri gençlere iş alanı haline getirerek 50 bin gencimizi iş sahibi yapacak olan Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesidir dedi.

Milletvekili Adayı Yılmaztürk açıklamasında ise; "Isparta’da 8.091’ierkekve 9.809’ukadın olmak üzere toplam 17.900 kayıtlı işsiz vardır. Kayıtsızlarla birlikte bu sayının 35.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Isparta’da ulusal ölçekte gelişmiş bir sanayi yoktur. Kereste ve rabıta sanayisinde Türkiye’nin merkezi olan Isparta son 20 yıl içinde gittikçe küçülerek eski önemini kaybetmiştir. Hizmet sektörünün dışında istihdam sağlayan ciddi bir sektör yoktur. Bu da başta genç nüfus olmak üzere işsizliği gittikçe artırmakta eğitimli üniversite mezunları dahi hizmet sektöründe çok cüzi fiyatlara(kafe, taksi, vb.) çalışır hale gelmiştir.

Son yıllarda ülkemizin en önemli sorunu olan işsizlik Isparta’da da kendini çok fazla göstermekte, gençler evlenememekte, evli ailelerdeise işsizlikten ekonomik sorunlar yüzünden huzursuzluk olmakta ve boşanmalar her geçen gün artmaktadır.

Isparta’ya bulunduğu konum açısından ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilecek, yerli ve yabancı yatırımcıyı çekebilecek en uygun sanayi yatırım sektörü“mermer işleme sanayisi” dir. Isparta’da 1.000 dönüm arazi üzerinde “MERMER İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ” kurarak buradaki mermer fabrikalarında yaklaşık 50.000 vasıflı ve vasıfsız kişi istihdam edilebilecektir.

Isparta'da genç nüfus işsizliği Isparta’mız için ciddi bir kayıptır. Gençlerimizi büyük şehirlere göç yüzünden başka illere doğru kaybediyoruz. Bunu durduracak olan hazine, mermeri gençlere işalanı haline getirerek 50 bin gencimizi iş sahibi yapacak olan “MERMER İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ”dir.

NİÇİN MERMER İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Türkiye, dünyanın en zengin mermer yataklarını içinde barındıran Alp kuşağı içerisinde yer almaktadır ve 5,1 milyar m3- 13,9 milyar tona yaklaşan mermer rezervine sahiptir. Bu değer, dünyada yaklaşık 15 milyar m3 olarak hesaplanan dünya rezervlerinin %40’ına tekâmül etmektedir. Rezerv zenginliğine ek olarak, jeopolitik avantajlardan kaynaklı nakliye kolaylığı, dinamik sektör yapısı ve gelişmiş teknolojik altyapısı ile de dünya doğal taş piyasasındaki diğer ülkelerden ayrışmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 650 adet renk ve dokuda mermer çeşidi bulunmaktadır.

2022 yılında 2.096.357.744 dolar doğal taş mermer ihracatı oldu. Diğer madenlerin ihracatı ise 4.372.615.128 dolardır. Görüldüğü gibi mermer yıllık ihracatı diğer maden ihracatlarının yarısını oluşturmaktadır.

Şekilden de anlaşıldığına göre Dünya blok mermer ithalatının ve işlenmiş mermer ihracatının %70’e yaklaşan oranını tek başına Çin gerçekleştirmektedir.Biz çıkardığımız blok mermerin %85’ini Çin’e satmaktayız. Çin bizden aldığı mermeri işleyip Başta Amerika olmak üzere tüm dünyaya satmaktadır.

Türkiye Blok mermer ihracatında dünya lideri olmasına rağmen maalesef ancak 200 milyon dolar işlenmiş mermer ihracat edebilmektedir. Blok mermerle işlenmiş mermer arasında 10 kata kadar katma değer farkı vardır. Buda bize dünya lideri olduğumuz doğal taş kaynağımızı yeterince değerlendiremediğimizi göstermektedir.

Isparta ilimizle birlikte yakın çevresinde bulunan Burdur, Antalya, Afyon ve Denizli illerindeki faal mermer ocaklarında çıkan mermerler tüm ülke rezervinin %70’ne yakınını oluşturmaktadır. Dünyada tutulan renk olan Burdur beji ve Ottoman yine bu bölgelerden çıkarılmaktadır.

Isparta lojistik olarak Antalya limanına yakınlığı, Demiryolu ağı içinde olması, gelişmiş bir karayolu ağında olması, Isparta Süleyman Demirel havaalanıyla birlikte uluslararası havaalanı olan Antalya havaalanına yakınlığıyla da avantajlı durumdadır.

Yatırımcıları Isparta’ya çekmek için “MERMER İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ”ndeucuz yer temini enerji giderlerini minimuma indirmek için kendi elektrik enerjisini üretecek GES,RES vb. enerji sistemleri de kurulacaktır.

Isparta’da faaliyet gösteren Metemar mermer fabrikası örneğinde olduğu gibi blok mermeri işleyerek milli ekonomiye katma değer kazandırmaktadır.Metemar’ın sadece fabrikasında 970 kişi çalışmaktadır.

Isparta’da 1.000 Dönüm arazi üzerinde kurulacak olan bir Doğal Taş(Mermer) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak fabrikalarla yok pahasına sattığımız milli varlığımız blok mermerin işlenerek satılması “10 KAT” katma değer kazanacağı gibi “50 BİNİN ÜZERİNDE KİŞİ”ye yeni istihdam sahası açacaktır. Ayrıca mermer işleme fabrikalarında teknolojik makinalar ve bilgisayar sistemleri kullanıldığı için ülkemizde makine ve bilgisayar sanayisinin ilerlemesine de katkı yapacaktır.

SONUÇ:

Ülkemizde çıkardığımız mermer blokların ancak %10’u işlenerek son ürün haline getirilmektedir. Diğer kalan %90’ı başta Çin olmak üzere yabancı ülkelere blok mermer olarak satılmaktadır. Bu, ülkemizin milli varlığının yok pahasına satılması demektir.

İYİ Parti iktidarında çıkarılan mermerin en az %40’ı işlenmiş mermer olarak ihracat yapılması için yasal düzenlemeyle birlikte bölgesel bazda değil sektörel bazda teşvik sistemini getirerek mermer sanayisi de“teşvikte öncelikli sektör” olacaktır.

Isparta ilimizde 1000 dönüm üzerinde kurulacak olan“MERMER İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ”ile bağımsız şekilde faaliyet gösteren mermer işleme fabrikalarını bir araya toplayarak organize sanayi teşvik ve desteklerinden faydalanılması sağlanacaktır. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki mermer atıklarının değerlendirilmesi, AR-GE çalışmalarının yapılması, pazara erişim ve dünya ile rekabette avantaj sağlayacaktır.Isparta ihracat rakamı “1 MİLYAR DOLAR”a çıkacak, bunun katma değeri ve çarpan etkisi iç turizmi de canlandırarak Isparta esnafına çok önemli ekonomik katkı yapacaktır.

En önemlisi de Isparta’ya “50.000 KİŞİ”ye yeni iş sahası açılmış olacaktır.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Dursun

05 Mart 2023 Pazar 15:54

Ispartadaki Mevcut Mermer fabrikalarının ciddi Sorunları var, maalesef bu sorunlar çözülemiyorken, hemde mermer OSB sadece Lafügüzaf,

Bir kere satan bi daha satar

04 Mart 2023 Cumartesi 17:29

Boşuna aday olma gali masayı dağıttınız İyi Parti'yi de dağıttınız

Doğa kazanacak ve kazanmalı

04 Mart 2023 Cumartesi 11:10

Eski Doğa koruma ve milli parklar müdürü olan bir romancının böyle bir proje ile gelmesi çok ironi.Mermer ocağı teşviki yerine mermer ocağı kalıntılarının ormana çevrilmesi iyileştirilmesi çalışması ile karşımıza çıkmanız gerekirdi.İş sağlamak fabrika kurmak istiyorsanız sektör çok.Birilerinin cebine para girecek diye artık doğayı katletmenize izin vermeyeceğiz.Bir şeyler yapma çabanızı görüyor ve takdir ediyorum ama yol bu değil.Bu aklı kimden aldıysanız ayağınıza sıkmanıza sebep oldu.

Ekmacı

04 Mart 2023 Cumartesi 11:01

Doğaya ihanetle ticaret. Aklınız ve gücünüz yetiyorsa su politikası üretin..Su olmazsa Isparta olmaz.

Osman Keskinoğlu

04 Mart 2023 Cumartesi 00:49

İyi güzel de, sonuç?Sıfır.

Hülya taş çapraz

03 Mart 2023 Cuma 22:28

Çok güzel ama nakliyesini nasıl olacak Antalya limanından başka yol yok

senol32

03 Mart 2023 Cuma 20:09

hep metamarın işlerini referans olarak göstermişsin lakin bilmediğin işin mutfağıyla yemek masası aynı olmaz mermer işinin mutfağının şartları ağırdır her babayiğit çalışamaz ıspartanın %90 ı metamarın tornasından geçmiştir sen ayvalı taraflarına gelde ocaklardaki çalışanların ne kadarı yerli ıspartalı bir öğren diğer meselede ıspartalı yatırımcı zor bulursun en iyisi yüksek faiz veren bir banka kurun ıspartalı çok sever....

Hsjdh

03 Mart 2023 Cuma 18:58

Aklınız başınıza yenimi geldi kpssye hazırlanacaz diye ömrümüz gitti olmadı,başka şehirlerde çare aradık, 30 yaşında işsizlik yüzünden memleketten çıktık,bu ülkede doğmaktan pişmanım, en kısa sürede de yurtdışı,gençlere sesleniyorum durmayın kaçın ülkeden,yoksa birileri cebini doldurur,size de şükredin derler ömrunuz ev gecindirmekle geçer gider ,birgunde depremden olur gidersiniz sizi enkazdan çıkaran bile olmaz bu ülkede insanlari,gençleri,degersizlestirdiniz hepinize yazıklar olsun.

Ispartali

03 Mart 2023 Cuma 17:30

Milletvekili olduğunuzda Isparta'ya kazandirmanizi bekleriz..ispartanin böyle projelere ihtiyacı var

Halktan biri

03 Mart 2023 Cuma 17:21

Düne kadar sir winston da alkollü mekan calistiran dayi ilim adami çıktı

Sertaç karaaslan

03 Mart 2023 Cuma 17:09

Keşke bir an önce milletvekili olsanız bu projeyi hayata gecirseniz ...kaç yıldır girmediğimiz kapı kalmadı.. is bulamıyorum..

Ormancı

03 Mart 2023 Cuma 16:02

Sayın müdürümü bizzat çalısmıs olduğum için çok iyi tanıyorum.Google a girip yaptigi calısmaların 100 de 1 ini görebilirsin.Bosuna trolluk yapma fida

Fida

03 Mart 2023 Cuma 15:39

Milletin enerjisini boşa götürme senden bişey olmaz orman mühendisi iken ne yaptın akp otlan iyi partide beslen sen olursan oy yok

Ahmet tola

03 Mart 2023 Cuma 15:34

Bürokrat organize sanayi mi kurabilir? Bu pazardan meyve almak mı sandın sen ormancıııı

Ormancı

03 Mart 2023 Cuma 14:58

AKP nin bürokratı iken neden söylemedin bunları. Yada şimdiye kadar sen gibi düşünen akıllı yokmuydu memlekette. Bi dereboğazı Bi mermer muhabbeti nasıl reklam yapacağını şaşırdın. Ankaraya Bakanın yanında çalışırken, memleketin hiç aklına gelmedimi. Yoksa aday adayı olunca kullan diye bunlarımı verdi sana, seni bürokrat yapanlar. Seçim startı verilince konuş bunları önceliğinde kentsel dönüşüm olsun.

Tarafsız

03 Mart 2023 Cuma 14:44

Bu Aday da seçimlerden önce milleti umutlandiracak vaatler verip seçildiginde yapmayacaklardan kesinlikle. A partisi C partisi İ partisinden aday olupta seçilen milletvekilleri nin yaptığı gibi bu da yapmaz. Onun için umutlanmayın. Milletvekili niye olunur?Milleti zerre kadar düşünmemek için..

İyilik kazanacak

03 Mart 2023 Cuma 13:57

İyi parti geliyor ispartada herkezi mutlu edecek eski mhp li olarak iyi olacak iyi parti ispartada şahlanacak şefimde görüşürüz

kamil

03 Mart 2023 Cuma 13:39

inşallah maaşları da asgari ücretten değil, insanı ücretten verirsiniz.

Kahpe Zagor

03 Mart 2023 Cuma 13:38

aklı çalışmayan, fikri olmayan saçma sapan yorumlar görüyorum. çalışmazlar abisi.. kişi kendinden bilir işi. herkes sizin gibi atm memuru mu sanki.

Ben

03 Mart 2023 Cuma 13:31

22 yıldır yapsaydınız neyi beklediniz seçimimi bunlar boş konuşma

İspartali

03 Mart 2023 Cuma 13:31

Bu kişinin tahsili ne acaba

Hasan tola

03 Mart 2023 Cuma 13:26

Mermer ihtisas sanayi bölgesiyle hem ekonomi hem de turizm kalkınması olabilir,en azından üretken birisiniz tebrik ederim.yolunuz açık olsun

Hasan Basri

03 Mart 2023 Cuma 13:14

Çok doğru bir nokta, Ispartanın heryerinde mermer ocağı hepsi farklı illere gidiyor. Ispartaya acil mermer organize açılması lazım.

Vatandas

03 Mart 2023 Cuma 13:06

Bu adama oyu verin ki "MERMER FABRİKASI kurarak ISPARTA MERMER TOZUNDAN NEFES ALAMASIN.

Bilge

03 Mart 2023 Cuma 12:37

Görüşleriniz çok iyi katılıyorum

Beyinsiz zagor

03 Mart 2023 Cuma 12:21

Kızılaya akrabalarını dolduran ülkenin yardım kurumunu ticarethane ye çeviren, depremzedeye yardım edeceğine para ile çadır satan Kızılayı bu hale getiren KILICDAROGLU istifa etmeli bu adamda ne yüzsüz, Allah utandırmasın diye diye utanmaz oldu BAY KEMAL

spartacüs

03 Mart 2023 Cuma 12:16

Afyonda senin kapasitenin 20 katı mermer işletme tesisi var. Sen nasıl cazibe merkezi olacan acaba. Tarım işine kafa yorsak daha iyi.

ZAGOR (BALTALI İLAH)

03 Mart 2023 Cuma 11:44

Kağıt üstünde güzel çalışma olmuş...Geri kalan temenniler dilekler kapanış...mermer gibi ağır işte kim Çalışacak yine il dışından gelenler çalışacak yani Ispartaya faydası yok...50.000 demişsin ıspartalı işsizOlmak üzere bin kişi bul taksim meydanında anırırım..Çünkü çalışmazlar Abisi...

Fenasi

03 Mart 2023 Cuma 11:44

Canım dağlar köstebek yuvası gibi, delik deşik, doğa katledilmiş kimin umurunda, ağaçlar kesilmiş kimin umurunda, projesi belli oldu, kıtlık geliyor, yağışlar yok, kıtlık zamanı, mermer kemiriz artık

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR