01 Mayıs 2024 Çarşamba

2020 YILINDA 330 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

2020 YILINDA 330 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Isparta

Koronavirüs bir taraftan insan hayatını olumsuz yönde etkilerken, bir taraftan da ekonomiyi alt üst ediyor.  Ancak bu durum Isparta ihracatında tam tersine işliyor. Isparta ihracatı koronavirüs salgınına rağmen artış gösterdi. ITSO Başkanı Mustafa Tutar, “Kentte 2020 yılında 330 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşıldı” dedi, 2021 hedefini açıkladı. Koronavirüs salgını insan hayatının yanı sıra tüm dünyada ekonomik sorunlara neden oluyor. Ancak Türkiye’de alınan üst düzey ekonomik tedbirlerle özellikle ihracatlar oldukça verimli geçiyor.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Tutar, Isparta’nın 2020 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. 330 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşıldığını belirten Başkan Tutar, en fazla ihraç edilen ürünler arasında yaş sebze ve meyve, mermer ile çimentonun bulunduğunu söyledi.

İhracat rakamlarımız açıklandı ve oldukça yüzümüzü güldürdü 330 milyon dolar hedefimize çok az bir şey kaldı yani hedefimizi tutturduk diyebiliriz geçen sene aralık ayındı 18 milyon dolar olan ihracatımız bu sene 26 milyon dolar olarak gerçekleşti bu ne demek oluyor yüzde 43 oranında bir artış toplama baktığınız zamanda geçen sene 296 milyon dolar olan ihracatımız 328 milyon dolar olarak kapattı buda yüzde 10’luk bir artış demektir. Pandemi sürecinde yüzde 10’luk bir artış tabiî ki yüzümüzü güldürdü sektörlere bakarsak ilk aralık ayında birinci sırada madencilik, ikinci sırada yaş sebze meyve, üçüncü sırada tekstil, dördüncü sırada kimyevi maddeler ve beşinci sırada hazır giyim olarak gerçekleşti yıl itibariyle baktığınızda pandemi sürecinde yaş sebze ve meyve öne çıkmıştı birinci sırada yüzde 50 gibi bir artışla 68 milyon dolarla yaş sebze ve meyve gerçekleştirdi ikinci sırada madencilik,  üçüncü sırada çimento, dördüncü sırada hazır giyim, beşinci kimyevi maddeler olarak sıralayabiliriz bir önceki yılın artışını kıyasladığımız zaman çimento yüzde yüzeli dört oranında artış, ikinci sırada, makine ve aksamları var buda yaklaşık olarak yüzde yüzyirmi oranında yaş sebze ve meyveye toplamda baktığımızda yüzde yüzaltı civarında bir artış gerçekleştirdi.    

Başkan Tutar, 2021 yılı ihracat hedefini ise 400 milyon dolar olarak açıkladı.

Bu artışla gidersek hedefimizi 2021 yılında daha da yükselttik 400 milyon dolar diyoruz hedefimize Ticaret odası olarak iki tanede proje başlatıyoruz ihracatımızı artırmakla alakalı olarak bu seni ki hedefimizi 400 milyon dolar olarak belirleyip çalışmalarımızı o yönde devam edeceğiz.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Ticaretci

07 Ocak 2021 Perşembe 23:02

Sayın tutar ihracat artı diye ekonomi artıda diyorsun ilimizde çimontoyu çıkar ne var bi bakalım ama senin tuzun kuru aksu var sen üyelerine bi sor ekonomiyide ögren senden öncekide şov yapıyo reklam yapıyodu sende onu örnek almışsın sahaya bi ininde dinleyin

vatandaşın biri

07 Ocak 2021 Perşembe 20:31

pekiii ithalat aklına ne gelirse samandan çekirdege pamuktan iğne ipliğe mercimekten fasülyeye aklınıza ne gelirse artık susam bile taylandan pirinç vietnamdan ceviz amerika dan say say bitmez o kadar topragımız varda allahın ayçekirdegi çinden çok başarılısınız uçuyorsunuz bitirdiniz be ülkeyi hazine bile tamtakır aşı olayı çuvalladılar çoktan

doğa aşığı

07 Ocak 2021 Perşembe 12:00

bu ihracat rakamlarının çoğunluğu mermerden. bu durum övünülecek bir durum değil. bilakis ağlanacak bir durum. mermer bittimi ne ihracat yapacaksınız. planınız ne. birde sattığınız mermer parası ile birtane dağ oluşturun hadin. yapamazsınız. Bu yüzden dağları yok etmeyi bırakın biran evvel doğamıza sahip çıkalım.

Teoman Mafir

07 Ocak 2021 Perşembe 10:59

Ispartanın ticaret rakamları çok düşük.Acilen reform kararları alınmalı.Gül halı lavanta elma kiraz tanınmış ürünler üzerinde P&R çalışmalarına ağırlık verilmeli.Katma değeri olan yükte hafif pahada ağır teknolojik ve yazılımsal ürünler üretimi ve pazarlanması konusunda Ispartada Saha çalışması yapılmalı.Şu anki rakamlar çok kötü Afrika seviyesinde.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR