29 Nisan 2024 Pazartesi

'B' sınıf ehliyetle '125 cc' motosiklet kullanılabilecek

'B' sınıf ehliyetle '125 cc' motosiklet kullanılabilecek

Isparta

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile 'B' sınıfı ehliyete sahip olanlar, belirli koşullar dahilinde 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanılabilecek.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; B sınıfı sürücü belgesi ile her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletler de kullanılabilecek. Yayımlanan yönetmeliğe göre; deneyim bakımından en az 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmak, gereken sağlık şartlarını taşımak ve daha önce sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmak koşullarıyla, belirlenen direksiyon eğitimi dersini tamamlayarak uygulama sınavında başarılı olunması ve buna dair Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi halinde 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek. Bunun için sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kod eklenmesi için yeterli olacak. Sürücü belgesi üzerine kod yazılmasına gerek olmayacak. Ancak söz konusu kişiler, istemeleri halinde 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilecek. Söz konusu yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği de belirtildi.

BAKAN YERLİKAYA: B VE ÜZERİ SINIF EHLİYETİ OLANLAR, 125 CC'YE KADAR MOTOSİKLETLERİ KULLANABİLECEK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "B ve üzeri sınıf sürücü belgesi sahipleri, harç ödemeden ve sürücü belgelerini değiştirmeden, sisteme işlenen şerh ile ticari faaliyette kullanılanlar hariç 125 cc'ye (karbon kopya) kadar olan motosikletleri kullanabilecek" dedi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, motor gücü 125 cc'ye kadar olan motosikletlerin B sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilmesini sağlayan yönetmelik değişikliğinin bugün Resmi Gazete'de yayımlandığını belirtti. Düzenlemeyi anlatan Yerlikaya, "Yıllık B sınıfı sürücü belgesi olan, yıl içinde sürücü belgesi geri alınmamış olan, sağlık şartlarını taşıyan, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek kurallar ve süre içerisinde direksiyon eğitimi alıp, sınavda başarılı olan, B ve üzeri sınıf sürücü belgesi sahipleri, harç ödemeden ve sürücü belgelerini değiştirmeden, sisteme işlenen şerh ile ticari faaliyette kullanılanlar hariç 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilecek. Tüm motosiklet tutkunlarına hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Yerlikaya, yönetmeliğin çıkması için birlikte çalıştıkları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na katkıları için teşekkür etti. Eğitimin güvenli sürüşün anahtarı olduğuna işaret eden Yerlikaya, trafik kurallarına uyulması çağrısında bulundu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

A9

10 Şubat 2024 Cumartesi 12:49

125 cc yi kullanan 600 cc yarış motoru da kullanır

Way behh

10 Şubat 2024 Cumartesi 12:35

yine sınava gireceksin.sadece avantajın ne olacak harç olmayacak o da sanırım 200 300 tl falan.

Suat

10 Şubat 2024 Cumartesi 11:40

İyi okuyun ahmak olup da direk yola çıkmayın

Hepbizegirer

10 Şubat 2024 Cumartesi 11:07

Biz enayi miydik. Para verip ehliyet aldik.

Erdem Adana

10 Şubat 2024 Cumartesi 11:01

Sınava girecek diyor dikkat edin. Yeniden ehliyet almak demek bu zaten. Seçim öncesi milleti tuzağa düşürüp ceza kesmek için güzel yol bulmuşlar

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR