19 Mart 2024 Salı

ALIM-SATIM İŞLERİ ZORLAŞACAK

ALIM-SATIM İŞLERİ ZORLAŞACAK

FİRMALARIMIZI TANIYALIM

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, Enerji KimlikBelgesi (EKB) bulunmayan binaların satışının zorlaşacağını duyurdu. Yavuz, 2017sonuna kadar bu belgeyi almayan eski binaların, tapuda görüleceğini bu neden lealım-satım işlerinin zorlaşacağını bildirdi.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluğu bulunuyor. Konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, kentsel dönüşüm kapsamında yeni inşa edilecek binalarda mantolamanın da içinde bulunduğu EKB belgesinin zorunlu olduğunu söyledi. Yavuz, “EKB’si bulunmayan eski binalar ise2017 yılı sonuna kadar mutlaka bu belgeyi alması gerekiyor. Bu tarihe kadar enerji kimlik belgesi almayan binalar tapuda görülecek. Bu nedenle de enerjiyi savuran ve çevreye zarar veren bu binaların satışı zorlaşacak” dedi.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR?

Enerji kimlik belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor. Özellikle eski binalarda bu belgenin alınabilmesi için binanın mantolaması, pencerelerinin ısı geçirgenliğinin az olması, eski ve verimsiz ısıtma/soğutma sistemleriniziverimli yeni cihazlarla değiştirilmesi, enerji az tüketen ampullerinkullanılması gerekiyor.

NERELERDE ZORUNLU?

Belgeyi, sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen,planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan, toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında bulunan binalar, seralar,atölyeler, münferit inşa edilen depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar, mücaviralan dışında kalan ve toplam inşaat alanı bin metrekareden az olanlar haricindeki tüm binaların alması zorunlu tutuluyor. Enerji kimlik belgesinin,binaların yapı kullanım izni alınması aşamasında ilgili idarelere verilmesi gerekiyor.

BU KONUDA ÇOK DUYARLIYIZ

Bu arada vatandaşlara önemli bir uyarıda bulunan Yavuz,“2017 yılı beklenilmemeli. Şimdiden bu belgenin alınması vatandaşlarımızın menfaatine olur. Çünkü bu konuda çok duyarlıyız. Kentsel dönüşüm kapsamında ilimizde de binalar yıkılmaya başlandı. Özellikle bu binalarımızda yani eskiyapılarımızda içinde mantolamanın da olduğu EKB belgesinin bulunması gerekiyor.Bu anlamda çalışmaları titizlikle yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Denetimci

07 Temmuz 2014 Pazartesi 15:52

Mevzuatı bilmeden burada cahilce konuşan insanlardan artık sıkıldık. Lütfen mevzuatı okuyun kapasiteniz yeterse anlayın yetmezse bilen birine sorun ve öğrenin. Kaç daire olursa sığınak mecbur olur bir öğren önce, sonra resmi kurumları göreve davet et, biz resmi kurumlar mevzuata göre işleri yürütüyoruz senin gibi cahillerin isteklerine göre değil.

yurttaş

06 Temmuz 2014 Pazar 13:38

Eski bir binaya mantolama kaça yapılır? ısı cam kaça takılır? Haberiniz yok galiba millet geçim derdinde beyler neyin derdinde!! Ama her 6 ayda 45.-TL. zam veriyor hükümetimiz bunları yaptırmaya bol bol yeter.Lütfen biraz gerçekçi olun herşey masa başında tasarlanan gibi olmuyor.Yaptım oldu mantığından vazgeçin.

PATRİOT-GÜLLÜK GÜLİSTANLIK

05 Temmuz 2014 Cumartesi 17:46

KARSOY-7 BİNASIN' IN BODRUMUNDA SIĞINAK TA MEVCUT DEĞİLDİR. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ VE BELEDİYE YETKİLİLERİ BU BİNAYA NASIL OTURMA İZNİ VERİYOR. BODRUM DA BİNAYI YAPAN İNŞAAT FİRMASI TARAFINDAN HAVALANDIRMA İÇİN BİR PENCERE BİLE AÇILMAMIŞ, HAVALANDIRMA YOK,BİNA SAKİNLERİ KENDİ YORDAMLARI İLE HAVALANDIRMA DELİĞİ AÇMIŞLARDIR. GELİN BİR DENETLEYİN NASIL ONAY VERDİĞİNİZİ GÖRÜN!!!

Denetimci

07 Temmuz 2014 Pazartesi 15:49

Arkadaşım senin okuman yazman varmı gerçekten? Mevzuatı okuduktan sonra belediyeye ve il müdürlüğüne laf söyle. Sığınak olayı kaç daire olması durumunda mecburidir. Burazı muz cumhuriyeti veye senin köyün değildir. İllerde mevzuata göre işler yürüyor. Biraz oku bilgin olsun sonra konuş yoksa böyle boş teneke gibi tıngırdarsın. Mide bulandırma kendini temizle...

karsoy inşaat

06 Temmuz 2014 Pazar 14:23

Bütün binalarımız Belediye,Yapı denetim kontrollü olarak Proje ve eklerine uygun şekilde inşa edilmektedir. Sizin bahsettiğiniz sığınak, yasalarla kaç dairelik binalarda yapılması zorunlu olduğunu belirtmektedir. Yasaları bilmeden iftirada bulunmayalım lütfen (sizi açıtan bir şey varsa firmanın yeri adresi telefonunu biliyorsunuz)

PATRİOT-GÜLLÜK GÜLİSTANLIK

05 Temmuz 2014 Cumartesi 17:42

BAZI BİNA VE SİTELERDE YETERİ DERECEDE DENETİM YAPILMADAN EKB BELGESİ VERİLMEKTEDİR. GÜLEVLER MAHALLESİNDE 232. CADDEDE Kİ KARSOY-7 BİNASINDA TUĞLA/BİRİKET İLE MANTOLAMANIN ARASINA SIVA VURULMADAN MANTOLAMA YAPILIP ,MANTOLAMANIN ALTINA SIVA VURULMADAN BU BİNANIN GİRİŞ KAPISININ ÜSTÜNE NASIL EKB BELGESİ ASILIYOR. BU İNŞAATI YAPAN FİRMA YETERİ DERECEDE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ TARAFINDAN DENETLENİYOR MU? KARSOY-7 BİNASININ YAPI DURUMUNUN TEKRAR TEST EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

karsoy

06 Temmuz 2014 Pazar 14:25

Yalıtımın ne olduğunu bilmeden konuşma hakkına sahip değilsiniz.Tuğla üstüne mantolama yapılmaz Belediyenin bims malzeme üstüne yapılmıştır.Böyle yapılmasının teknik izahatları ve bina için menfaatları vardır. İftira gerçek değilse mutlaka sahibine geri dönecektir. Sahte isimle iftira atmak kolaydır.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR