20 Nisan 2024 Cumartesi

Kipa, ölü çocuk doğurdu

Toptan GIda sektörü temsilcisi Ali Rıza Tanık, AVM'leri değerlendirdi.

Ekonomi

Gülta Gıda sahiplerinden Ali Rıza Tanık, ulusal veya uluslar arası mağaza zincirlerinin sektöre olan etkisini değerlendirdi. IYAŞ, Merko gibi yerel şirketlerin ayakta kalmasını ve desteklenmesi gerektiğini belirten Tanık, şöyle konuştu:

            Bu sektörde eskiden çok güzel para kazanılmış. Şimdi para kazanmak çok zor, kar marjları düşük. Çok mesai harcanması, müşteriyi memnun etmek gerekiyor. Eskiden müşteri toptancılar için ayağa gider, ‘bana şu ürünleri ver’ der, toptancı da ‘şu ürünleri alırken öyle veririm’ diye şart koşarmış. Biz BİM’lerin, A101’lerin, ŞOK’ların kapatılması taraftarıyız. Neden kapatılması gerekiyor? IYAŞ açsın, Merko açsın. Yerel firmalar açsın, bunlarda sorun yok. ŞOK gibi ulusal zincir mağazaların Isparta’da çoğalması tekelleşmeyi beraberinde getirir. Tepede

3-4 markayla muhatap olacaklar, onlar da yarın tek firmaya inecek. Türkiye’de 3 banka olduğunu düşünün, nasıl rekabet ortamı oluşturur? Türkiye 3 tane markaya doğru gidiyor..

KİPA, ÖLÜ ÇOCUK DOĞURDU

            Şok, A101, BİM, Migros, Kipa, Carrefour gibi. KİPA Isparta’da yanlış yaptığını gördü. Allah muhafaza eğer başarılı olsaydı Isparta’da birçok esnaf kepenk kapatacaktı. Isparta’nın milliyetçi yapısı nedeniyle KİPA kaybetti. KİPA Isparta’nın yapısının analizini yapmadığından dolayı kaybetti. KİPA, Isparta’da ölü doğum yaptı. Çocuk ölü doğdu. Neden? Isparta’nın yapısını, siyasal konjektörünü, tüketim alışkanlıklarını iyi analiz edemediler. Çok büyük bir yatırım yaptılar. Halka da inemediler. Bir sempati yok. Halkta sıcaklık bulmayınca böyle oldu.

IYAŞ, BİZİ DESTEKLİYOR

            IYAŞ halkla iç içe. Birinci kural bu. Halktan ortakları var. Bizi destekliyor. Toptan gıda satan kişileri IYAŞ destekliyor. Neden benden ürün alıyor? Direk merkezden ürün alabilir. Canımıza okumuyor mu? Okuyor. Biz de gidiyoruz fabrikanın canını okuyoruz. Halk ucuza girdi sağlamış oluyor. Ciddi indirimler yapılıyor. Sadece IYAŞ değil, yerel markaların ayakta durması lazım. Bu tür markalar ayakta durmazsa ulusalların kök atması, yayılması çok rahat olur.

CATERİNG FİRMASI

OLMAK İSTİYORLAR

            Uluslar arası firmaları aratmayan bir catering firması olmak istiyoruz. Artık sektör cateringe doğru koyuyor. Bir restoranın, otelin ihtiyacı olan gıdayla ilgili ürünün tamamını temin etmek gerekiyor. Biz şu anda 5 yıldızlı bir otelin tüm ürününü temin ediyoruz. Bizde olmayan ürünleri başka arkadaşlarımızdan temin ediyoruz.

HELAL GIDA TALEPLERİ

            Zaman zaman Helal Gıda Sertifikası talepleri oluyor. Bunu belli bir kesim talep ediyor. Belge isteyenler oluyor. Aytaç’ın öyle bir çalışması oldu. Toposmanoğlu Özgıda’nın çalışması var. Yayla Sütem’in ve Gülköy’ün öyle bir çalışması var.”

MAHALLE ARALARINA

KADAR GİRMELERİ YANLIŞ

            Gülta Gıda ortaklarından Faruk Gültüter de yerel zincirlere hiçbir zaman karşı olmadıklarını söyledi. Gültüter, “Büyük ulusal zincirlerin açılması, AVM’nin açılması tüm sektörleri etkilediği gibi gıda sektörünü de etkiliyor. Yerle marketleri, yerel zincirleri her zaman destekliyoruz. Ulusal ve uluslar arası zincirlerin artması, mahalle aralarına girmeleri zarar veriyor. Bakkal ve marketlerin durumu sadece sigara, büskivi, ekmek, gazete satma noktasında. Onun dışında bir ağırlığı kalmadı” diye konuştu.

 

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR