19 Mart 2024 Salı

YENİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ YENİ EĞİTİM SİSTEMİNİ ANLATTI

YENİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ YENİ EĞİTİM SİSTEMİNİ ANLATTI

Eğitim

İl Milli Eğitim Müdürü Şahan Çoker, yeni eğitim-öğretim yılında okul öncesi eğitimin zorunlu olacağını açıkladı. Sistemin 1+4+4+4 olarak hayata geçirileceğini belirten Çoker, “İlimizde 54 aylık okullaşma oranı yüzde 70. Yani bu çocuklar okul öncesi eğitim alıyorlar. Şu anda yapacağımız geriye kalan yüzde 30’u tespit etmek. Bu yüzde 30’da yaklaşık 1350 çocuğumuz bulunuyor” dedi.

Isparta Milli Eğitim Müdürü Şahan Çoker, düzenlediği basın toplantısında okul öncesi eğitim hakkında bilgiler verdi. Sosyal Medya tehlikesi hakkında da velileri uyaran Şahan Çoker, Isparta’nın eğitim seviyesinin yüksek bir il olduğunu da vurguladı.

54 AYLIK ÇOCUKLARDA MECBURİYET BAŞLIYOR

İl Milli Eğitim Müdürü Çoker konu hakkında şu bilgileri verdi; “Zorunlu eğitim 4+4+4 ile 12 yıldı. Bakanlığımız uzun zamandır okul öncesi eğitimi de zorunlu eğitim kapsamına almak için hazırlıklar ve çalışmalar yapıyor. Okul öncesi eğitim almış çocuklar normal örgün eğitim süreçlerinde çok daha başarılı oluyorlar. Bu arada Türkiye genelinde yapılan çalışmalarda 22 pilot il belirlendi. Isparta, 22 pilot ilden birisi seçildi.Bunun için ben, temel eğitim ile inşaat emlak’a bakan arkadaşımla Ankara’ya çağrıldık ve orada gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Isparta, Türkiye’den önce önümüzdeki eğitim öğretim yılında 54 ayı da zorunlu eğitim kapsamına alıyor.Türkiye 4+4+4 ile giderken biz 22 il, 4+4+4+1 ile devam edeceğiz. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Şuanda çağ nüfuslarını çıkarıyoruz. İlimizde 54 aylık okullaşma oranı yüzde 70. Yani bu çocuklar okul öncesi eğitim alıyorlar.Şuanda yapacağımız bu yüzde 30’u tespit etmek. Bu yüzde 30’da yaklaşık 1350 çocuğumuz. Bu çocuklarımızın da bulundukları bölgelerde bu eğitimi almaları için gerekli fiziksel şartları oluşturmak için çaba göstereceğiz. Bunların içinde kırsalda olan çocuklarımız olabilir. O çocuklara bu hizmetin nasıl götürüleceği ve bu hizmete nasıl erişim sağlayacağı konularında birlikte çalışmalar yapıyoruz. Kısa sürede altyapı çalışmalarımızı tamamlayıp inşallah önümüzdeki eğitim öğretim yılında Isparta mecburi eğitimi 13 yıla çıkartarak yoluna devam edecek. İlk etapta belki biraz yorulacağız ama tüm Türkiye’den önce bu hazırlıkları yapmanın artısı olacağını düşünüyorum” dedi.

SOSYAL MEDYA TEHLİKESİ

Şahan Çoker diğer bir konu olan küçük öğrencilerin sosyal medya kullanımı hakkında şu açıklamayı yaptı; “Günümüzde iletişim artıgetirdiği gibi eksileri de beraberinde getiriyor. Bu alan dünyadaki bütün alanları ortadan kaldırmış olan çok büyük bir ağı kapsıyor. Bununla beraber biz eğitim -  öğretim hizmetleri derken daha önce hep şu üçgenin içinde düşünürdük bunu; aile, okul ve topluluk. Bu üç öğe ile eğitim-öğretimin başarılı olabileceğini düşünüyorum. Günümüz dünyasında bu araya çok güçlü bir etki daha girdi. Bu da internetle beraber gelen sosyal medya. Uzunca bir süredir bizler hala bu büyük alanın aynı zamanda büyük bir risk içeren bu alanın farkında değilmişiz gibi davranıyoruz. Hala eğitim-öğretim çalışmalarını, biz, okul, aile ve toplumun gözle görülebilir yönlerinde algılıyor ve düşünüyoruz. O geniş alana ister istemez çocuklarımız erişiyor. Bu erişimin en sıkıntılı yönlerinden biri, çocuklar için olumsuzluk öneren, onları korumamız gereken güvenlikle ilgili konularda da çocuklar orada bir takım yanlışlıklarla muhatap olma riskleri çok yüksek. Bilgi ile alakalı bir sıkıntımız var. Bu da bilgi kirliliği. Çocukların orada duyduğu her bilgiye inanmaması için eğitim üzerinde çalışılması gerekir. Okul alanında akıllı telefonların derslerde kullanılmasına engel oluyoruz. Çocuklarla okul idaresi alanında çıkan en büyük tartışma budur. Yasaklar bu konuya pek bir çözüm değil.Çocuk bir şekilde okul dışı saatlerde bu erişimi sağlıyor. Biz gerek çocukların ruhsal yapılarını, gelişimlerini düşünerek bu konudaki birçok şeyi toplumla paylaşmıyoruz.Ahlak dediğimiz zaman ilk önce aile ya da toplum geliyor aklımıza. Bizler sokakta nasıl birbirimize hakaret etmiyorsak, okulda da hakaret etmeyeceğiz.Sosyal medyanın olumlu anlamda bir eğitimi verilmesi gerekiyor. Çocuklarımız bazı sorunlardan dolayı okulu bırakmak ya da değiştirmek zorunda kalıyor.Öncesinde bunun çaresine bakmamız gerekmektedir. Yapılan eylemlerin çocuklarımıza suç olduğunu öğretmemiz lazım. Yasakla değil, bir dizi eğitimle Isparta özelinde bira yol almaya çalışacağız. Burada aile eğitimlerini çok önemsiyoruz. Bu yapılacak aile eğitimlerine velilerin muhakkak katılması gerekiyor. Çocuklarımızın görsel hafızalarına hitap edecek görsellikler yapmalıyız. Olumlu ya da olumsuz burada büyük bir mecra var ve bu alanı yok sayamayız. Bakanlığımız geçmiş zamanlarda bu konuyu fark ederek seçmeli ders olarak öğrencilere sunduğu, ‘Medya Okuryazarlığı Dersi’ni kimseye kabul ettiremedik. Bunun ne kadar önemli olduğunu ancak çocuğun başına bir şey geldiği zaman anlıyorlar. Bizim yapacağımız, çocuğun başına bir şey gelmeden önlem almaktır. Bu konuda ilerleyen zamanlarda çocuklarımıza ve ailelerimize seminer vereceğiz.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Men Dakka Dukka

24 Mayıs 2017 Çarşamba 02:54

Bırakın bebeleri de önce nitelikli aydın ve örnek rol model öğretmen yetiştirmesini halledin. Gerisi zaten gelir.

HASAN HÜSEYİN

23 Mayıs 2017 Salı 14:02

Sayın Milli egitim müdürüm Okullarda .kermes.resim sergisi. bilim fuarı tübitak adı altında bir çok etkinlik var. aylardır nerdeyse hiç ders işlenmiyor. ne zaman okula gitsek öğretmen sınıfta yok öğrenciler başıboş.N oluyor çocuklarımıza yazık oluyor.

şov

23 Mayıs 2017 Salı 11:56

okul vitrin öğretmenler orda özel ders öğrencilerini çekiyorlar okulda ders işlemeye ne gerek var özel dersle para kazansınlar okullarda ders işlenmiyor onunla ilgilensinler

Selo

23 Mayıs 2017 Salı 11:41

Ana sınıfını arttırsanız neolacak egitim hergün kötüye gidiyor bir yere toplamadan imdaat

32 gençlik

23 Mayıs 2017 Salı 10:36

Tamamen benim görüşüm okumayı sevmeyen çevresine saygısız müfredat değişiklikleri diye çoçukların günleri geçiyor. Nisan ayından sonra okullarda genel proğramla geçiyor günler. En azından şu okulları mayısta bari kapatın coçuklar rahat etsin ailelere maddi yük olmasın mezuniyet , balo, piknik vs.

Anticehalet

23 Mayıs 2017 Salı 00:50

Sıralara oturt oturt mezun et. Ne doğru dürüst okul bahçesi, ne yeterli spor ve etkinlik alanı! Okullar yan yana sıralı hareketsiz çocuklarla dolu. bir de dört buçuk yaşındaki çocukları sokun devreye; artı 1; 13 yıl okul fabrikası!

Kutlu olsun

22 Mayıs 2017 Pazartesi 20:29

He kuzum he he....diplomasizlarin yönettiği yeni türkiye den de başka birsey beklenemez zaten. Gene eğitim oyunları gene heba edilen nesiller. Kutlu olsun...

Cumhur Eşref Ünsal

22 Mayıs 2017 Pazartesi 18:23

1+3+3+3 Çoçukların geleceği açısından daha iyi

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR