20 Nisan 2024 Cumartesi

TENZİLE ERDOĞAN'DAN BİLİM FUARI AÇILDI

ISPARTA’DA Tenzile Erdoğan Anadolu Lisesi’nde 2. kez TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı. Okul binasının giriş katında düzenlenen bilim fuarının açılışı Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Yıldırım tarafından yapıldı.

Eğitim

Öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda ise Fizik 14, Biyoloji 15, Kimya 5, Tarih 7, Sosyoloji 1,Matematik 1, Türk Dili ve Edebiyatı 1 ve Yabancı Diller alanında 2 adet olmak üzere toplamda 44 proje yer alıyor.  


İMAN TEKNOLOJİYE MEYDAN OKUDU: ÇANAKKALE DESTANI

Fuarda en dikkat çeken projelerden bir tanesi 10. sınıfı öğrencisi Sena Dokumacı’nın Çanakkale Savaşı’nda 15 yaşındaki bir gencin başından geçen olayları anlattığı bir günlük tutması oldu. Sena Dokumacı ise projesini şöyle açıkladı;  “Çanakkale Savaşı’nda çocukların savaştaki durumunu düşünerek böyle bir proje hazırlamaya karar verdi. Çok fazla sayıda şehit verdiğimizi düşünerek Çanakkale’nin de örnek alınacak bir savaş olduğunu düşündüm. Ve bu projeyi hazırladım. Projemde 15 yaşındaki bir çocuğu günü gününe anlatmaktadır. İman gücünün azmin teknolojinin hepsini bir arada bulunduruyor. Savaşta bir çocuğun neler isteyebileceğini anlatmaktadır. Komutanlar bile o kadar zor durumlar içerisinde günlük tutuyorlar ki, Çanakkale Savaşı’nda çok fazla Türk günlükleri yok ve sadece anılardan yararlanabiliyoruz. Ama karşı tarafın daha fazla günlüğü var. Kaynak amacıyla günlükten yararlanılmasını düşündük. Çanakkale Savaşı’nı araştıran insanlar bu günlüğü bulduklarında o yaşlardaki okumuş insanların ne durumları yaşadığını ve bunun bir kaynak olabileceğini açıkcası geleceğe yönelik bir kaynak olarak kullanılabilir. O dönemi yaşadıklarını aydınlatmak ortaya çıkarmak amacıyla insanlar yararlanabilir ve o durumları günü gününe hissederek daha rahat anlayabilirler” diye konuştu.

ZARARLI VE YARARLI BÖCEKLER

10. sınıf öğrencisi Esmanur Hayat ise doğadan topladığı böceklerin zararlı ve yararlı böcekler olup olmadığını araştıran bir proje hazırladı. Esmanur Hayat şöyle konuştu; “Bu projemizde Isparta ilindeki yararlı zararlı böcekleri tespit etmek istedik. İnsanlarımız böcek gördüğünde korkuyor tepki veriyor amaher böceğin korkulmaması gerektiğini bazı böceklerin yararlı olduğunu göstermek amaçlı yaptık.  Arazi gezisine çıktım. Böcekleri topladım ve gerdirme yöntemini kullandım. Üniversiteden yardım aldık. Böcek türlerini belirlemek için buna göre böyle bir proje hazırladık. Böceklerin çıktığı dönemlerde topladım. Arazilere çıktım. Isparta ve Antalya çevresinden böcekler var. Bu böcekleri kelebekleri gerdirme tahtasında kurutarak iğneledim”dedi.

ZEKANIN İLKEL FORMU

10. sınıf öğrencileri Şevval Fırtına ve Aybüke Özmen “Zekanın İlkel Formu” projesi hazırladılar.

Aybüke Özmen ise projeyi şöyle anlattı: “Biz zekanın ilkel formunu tespit etmek için ilkel yaşam formu olan cıvık mantar üzerine bir çalışma yaptık. Bir labirent hazırladık. Camdan bir labirent çıkmaz. Yol koyduk.Bir tane kolay bir tane zor yol koyduk. Cıvık mantar kültürümüzü üretmek için üniversitelerden yardım istedik. Türkiye de böyle bir çalışma yapılmadı. Ama Muğla’da yapıldığını öğrendik. Sisile yoluyla cıvık mantar üretmeyi öğrendik.Gerçekten de deneyimizde cıvık mantar sevdiği besin olan yulaf besinle ilerledi.Labirentte yanlış yola girdiğinde kapalı yola girdiğinde geri dönüş yaptı. Düz ve kolay yolda besine ulaştı. Sonra kendisi arasında bağlantı kurdu burada da gösteriyor ki burada beyin olmadığını görüyoruz. Beyni ve sinir sistemi olmamasına rağmen insan gibi beyin fonksiyonlarıyla hareket edebiliyor. Bunu nasıl yapabiliyor derseniz damarsal sistemle yayılıyor ritmik basınçla ileri geri hareket ederek kolone halinde yayılıyor ve bilmeceyi çözüyor.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

veli kocabaş

13 Mayıs 2016 Cuma 22:32

Bu gunden yarina ışık tutan bu gunun kucukleri koca yurekler yaptiklari calismalarla bizleri onurlandiriyor.o koca yurekli bu gunun kucuklerini kutluyor degerli ogretmenlerine saygilar sunuyorum.Cok guzel calismalar olmus. Gelecegin teminati cocuklarimizda bu tur calismalari gormek insana umut veriyor.hepsine basarilar temenni ediyorum.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR