19 Nisan 2024 Cuma

SDÜ, DÜNYACA ÜNLÜ İSLAM TARİHÇİSİ PROF. DR. FUAT SEZGİN'İ AĞIRLADI

Süleyman Demirel Üniversitesi, “İslam medeniyetinin bilime olan katkısını” araştıran, yaptığı çalışmalarını 15 ciltlik 'İslam Bilimleri Tarihi' adlı eserinde toplayan, dünya bilim çevrelerinde otorite olarak kabul edilen, Prof. Dr. Fuat Sezgin’i ağırladı.

Eğitim

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Isparta Valisi Vahdettin Özkan, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Rektör Prof. Dr.İlker Hüseyin Çarıkçı, rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler,öğrenciler, Isparta halkı ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı yaptı.

Bugünün üniversitemiz için tarihi bir gün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, İslam Alimi Prof. Dr. Fuat Sezgin’i ağırlamaktan duydukları gururu dile getirdi.

Isparta Valisi Vahdettin Özkan ise “Bugün dünyaca ünlü İslami Bilim Tarihi Araştırmacısı Sezgin’in ilminden, irfanından yararlanmaküzere bir araya geldik. Isparta halkına bu imkanı sağlayan SDÜ’ye ve teşrif ederek bizleri bilgileriyle aydınlatacak olan Prof. Dr. Sezgin’e teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Türk İslam Biliminin yaşayan en büyük ismi, hayatını kadim İslam medeniyetinin kaybolmuş değerlerini bulmayave onları insanlığa sunmaya adayan “Kütüphane Gezgini” Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından verilen “Amerika Kıtasının Müslüman Denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfi” konulu konferansa geçildi.

J.W.Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nde çalışmalarına devam eden Sezgin, İslam coğrafyasında 26 yıl boyunca araştırma yaptığını dile getirerek şu an Afrika, Asya ve Avrupa'ya ilişkin kullanılan tüm dünya haritalarının Müslümanlar tarafından yapıldığını bunu da araştırmalarıyla ispatladığını söyledi.

 “İslam bilim tarihçisinin görevlerinden biri bilinen bütün yanlışlıkları düzeltmektir.”diyen Sezgin, Türk İslam biliminde yapılan, İslam dünyasının duayenlerinden Biruni’nin gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsetti. İslam medeniyeti alimlerinin bilim ve teknolojiye katkılarını aktaran Sezgin, Osmanlı Kaptan-ı Deryası Piri Reis tarafından hazırlanan, Avrupa ve Osmanlı denizcilerinin coğrafya bilgilerini içeren tarihi belge niteliğindeki haritaya da değindi.

Müslümanların sıkça Batı’ya doğru seyahat ederek defalarca okyanusu geçmeye çalıştıklarını sözlerine ekleyen Sezgin, Amerika keşif yolculuğunda Kolomb’un elinde bulunan haritanın, daha önceden Amerika’ya giden Müslümanlar tarafından yapıldığını belirtti. Böyle bir haritanın ancak Müslümanlar tarafından yapılabileceğini savunan Sezgin, düşüncelerini belge ve haritalarla destekledi.

Konferansın sonunda yapmış olduğunu değerli çalışmaları ile İslam Bilim Dünyasına olan katkıları dolayısıyla “Fahri Doktora Payesi” takdim edildi. 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Öğrenci

28 Mayıs 2016 Cumartesi 20:04

Kültür merkezini dolduranlar yalnızca sdü coğrafya öğrecileri. yoklama zoruyla getirdiler konferansa yoksa adamların fuat sezgin kim bildikleri bile yok. Hoş 7-8 tane hocanın 40 tane öğrenciye desr verdiği bölümden ne bekleniyorra artık.Bua rada rektör bilimi desteklemek istiyorsa gitsin coğrafyaya bir tane otobüs versin, adamlar arazi gezisine bile çıkamıyorlar. Avrupada amerikada arazi gezisine çıkıldı mı 4-5 gün dönülmez, bizimkiler sabah gidip akşam dönüyorlar. Rektör uyuma.

Baki yeşil

28 Mayıs 2016 Cumartesi 14:40

Tıp alanında, eczacılık alanında tedavi yöntem ve ilaç sanayisinde çok köklü birikimi olan bu topraklar Hititlerden bugüne uzanan ve halk arasında hala uygulanan tedavi yöntemleri ilaçlar var. Hep batı demeyelim tecrübe ile sabit, bizzat yaşanmış örnekler var yani bu topraklarda yitirilmiş var her alanda bunları bulup çıkarmalıyız.

Baki yeşil

27 Mayıs 2016 Cuma 21:22

Acilen bütün üniversiteler islam bilim sanat ve kültür enstitüleri kurmalı buralar ciddi master ve doktora programları uygulamalı, çünkü 200 yıldır ümmet batılı müsteşriklerin yalan yanlış art niyetli bilgileri ile her alan kirletilmiş tambir temizlik ve hatalar düzeltilmeli. T.D.V.bunu bir ölçüde kırmaya çalışıyor üniversiteler de bı kervana katılmalı sdü öncü olabilir. Örneğin D.V.İslam Ans.iyi bir başlangıç ve örnek bir çalışmadır.

Öğrenci

28 Mayıs 2016 Cumartesi 20:06

olm kafir dediğin adamların bilgisayarını kullanıp onların internetini kullanıp niye onları eleştiriyorsun?git kendin üret. Girp mikrobu bile her yıl evrim geçryor siz çamurdan geldiğiniz söylediğiniz sürece ..... ilerlersiniz.Hoş sne daha ingilizce bile bilmiyondur. Bir de kendine bakmadan akıl da veriyor.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR