25 Nisan 2024 Perşembe

Öğretmenlere OHAL geliyor!

Öğretmenlere OHAL geliyor!

Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı, artık öğretmenler arasına kast sistemi getiriyor. Öğretmenler 4 yılda bir kriterleri belirsiz bir kariyer sınavına sokulacak. Başarılıları çeşitli sıfatlar ve teşvikler beklerken, başarısız kabul edilenlere ne olacağı ise cevapsız.

Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim-iş, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 6 yıldır üzerinde çalıştığı Öğretmen Strateji Belgesi, dün son şekliyle Resmi Gazete'de yayımlandı ve 2023'e kadar yapacaklarını açıkladı" diyerek şunlara dikkat çekti:

Söz konusu belgede; “öğretmenliğe yönelik hizmet öncesi eğitim, öğretmenlik mesleğine adayların seçimi ve istihdamı, adaylık ve uyum eğitimi, kariyer geliştirme ve ödüllendirme, öğretmenlik mesleğinin statüsü ve sürekli mesleki gelişim” hususları üzerinde durulduğu görüldü.

İlgili birçok demokratik kitle örgtünden görüş istenerek hazırlanan Belge'nin yayımlanan hali, sadece Eğitim Bir Sen ve Memur Sen gibi AKP'ye yakın STK'ların görüşünün dikkate alındığını ortaya serdi.

Öğretmen Strateji Belgesi'ni masaya yatıran Eğitim İş sendikası, öğretmenleri ve eğitim sistemini bekleyen garabetleri madde madde anlatan bir açıklama yaptı.

İşte MEB'in yeni rotası ve Eğitim İş'e göre bu rotanın yol açacağı durumlar:

* Öğretmenlerin performansı bundan sonra periyodik olarak incelenecek. Bu değerlendirmelere okul müdürü, diğer öğretmenler, veliler ve öğrenciler de katılacak. Bu değerlendirmeye göre öğretmenlere yeni kariyer basamakları oluşturulacak. Başarılı olanlar için görevde yükselme, yurtdışında görevlendirilme gibi imkanlar öngörülüyor.

Eğitim İş, bu maddenin öğretmenler arasına bir kast sistemi getireceğinin altını çiziyor. Okul müdürlerinin önemli bir kısmının iktidara yakın isimler tarafından seçildiğini vurgulayan Sendika, öğretmenleri okul müdürlerinin, velilerin ve öğrencilerin değerlendirmesinin, okullara OHAL gelmesi demek olduğunun altını çiziyor. "Okulların mevcut hiyerarşisi, dokusu bozulacak. Okulların nicelik ve niteliği eşitlenmeden öğrenci başarısı üzerinden öğretmenlerin değerlendirilecek olması tarihi bir hatadır. Zaten geçen yıl yapılan performans değerlendirmeleri yine hiçbir nesne kriter olmadığı, keyfiyete ve yandaşlığa dayalı olduğu için, bu günlerde yargı yoluyla iptal ediliyor. Görülüyor ki ders çıkarılmamış.

Üstelik bu değerlendirmelerde başarısız olan öğretmenlerin akıbeti belirsiz bırakılmış. Yandaş olmayan öğretmenlerin tasfiyesi kolaylaşacak."

Zaten geçen yıl yapılan performans değerlendirmeleri yine hiçbir nesne kriter olmadığı, keyfiyete ve yandaşlığa dayalı olduğu için, bu günlerde yargı yoluyla iptal ediliyor. Görülüyor ki ders çıkarılmamış.

ÖĞRETMENLERE SINAV BASKISI

* Öğretmenler, 4 yılda bir "öğretmen yeterlilikleri" çerçevesinde sınava girecek. Sınav sonuçlarına göre; teşvik ve rotasyon uygulamalarıyla karşılacak. 

Öğretmenlerin 4 yılda bir, kriterlerinin ne olduğunun henüz bilinmediği bu sınavlara girmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizen Eğitim İş, uyarıyor: 

"Öğretmen yeterliliğinin, performansın ölçülmesi gibi uygulamaların öğretmeni okula, öğrenciye değil yeterlik sınavına, performansa odaklayabileceği sürekli bu sürecin stresine maruz kalabileceği, olası yeterlik sınavı başarısızlığında 'bu öğretmen başarısız sınavı geçemedi' algısının her şeyi alt üst edebileceği mutlaka tartışılmalı ve değerlendirilmelidir."

ROTASYONUN NASIL YAPILACAĞI BELİRSİZ

* Aynı eğitim kurumunda kesintisiz uzun süre görev yapan öğretmenler, rotasyona tabi tutulacak.

Sendika, "Kabul edilemez" dediği rotasyon uygulaması için önemli bir uyarı da yapıyor: "Süre ve kriter belirlenmemiş!"

* Öğretmenlere dair lojman gibi fiziki imkanlar artırılacak ve iyileştirilecek.

Eğitim İş, öğretmenlerin çalışma şartlarına yönelik iyileştirmenin sadece fiziksel imkandan ibaret sayılmasının utanç verici olduğunu söylüyor ve daha hayati bir konuya parmak basıyor: "Öğretmenlerin öncelikli olarak ekonomik gelirleri artırılmalı bu doğrultuda 3 bin 600 ek gösterge ivedilikle verilmelidir."

Stratejik belgede ayrıca;

* Öğretmen adaylarının mesleğe girişte "öğretmen yeterlilikleri çerçevesinde çeşitli sınav ve mülakatlara girmesini,

* Eğitim kurumlarının bölgesel olarak tekrar sınıflandırılmasını,

öngörüyor.

'BELGENİN HEDEFİ: YANDAŞ ÇOĞALTMA'

Eğitim İş Merkez Yönetim Kurulu, stratejik belgeye dair genel değerlendirmesinde de önemli notlar düştü:

"Öğretmen Strateji Belgesi yandaş çoğaltma hedefi ile ortaya çıkmıştır.Her ne kadar da çok tartışılarak hazırlandığı söylense de, strateji belgesi temelsizdir. Bu belge hazırlanmadan önce belirttiğimiz kaygıların, uygulama yanlışlıklarının giderilmesi ve ondan sonra ortaya çıkacak tabloya göre bir planın yürürlüğe konulması gerekirdi. Bu planın bir bütün olarak kabul edilmesi mümkün olmadığı gibi uygulama halinde yapılacak düzenlemelerin de takipçisi olacağız.

Öğretmenlerimizin tatile girerken böyle bir tartışmanın içine atılması da yanlış olmuştur. Uygulanması halinde eğitim çalışanları emin olsunlar ki; 

Eğitim İş olarak; eğitimde daima ülke menfaatlerinin ve onun vazgeçilmez, en önemli paydaşı olan öğretmenlerin yanında ve savunucusu olacağız."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

DOĞRUCU DAVUT

11 Haziran 2017 Pazar 13:56

BENCE DEVLET OKULUNDA ÇALIŞIP, ORADA ANLATAMADIĞI KONULARI EVİNDE VEYE ETÜD MERKEZİNDE SAATİ 80-100 TL YE DERS VEREN ÖĞRETMENLERE DE BİR YAPTIRIM UYGULANMALIDIR...DOKTORLAR EK İŞ YAPAMAZ DİYE RESMİ OLARAK KAZANÇLARINI VERGİ VERDİKLERİ MUAYENEHANELER KAPATILDI AMA ÖĞRETMENLER EVLERİNDE ÖZEL DERS VERİYOR,DEVLETE BU YASAL OLMAYAN GELİRİN VERGİSİNİ DE VERMİYOR...AMA KİMSE BU DURUMDAN ŞİKAYETÇİ DEĞİL... TEOG VE LYS GİRİP ÖZEL DERS ALMAYAN VAR MI?

hasan demir

11 Haziran 2017 Pazar 01:36

sadece öğretmenler mi 4 yılda kendilerini test etmeli? Diğer kamu ajanları sürekli kendilerini yeniliyorlar mı? Onlar bir kere işe başladıktan sonra ömür boyu denetimden muaf mı olacak? Aslında yapılması gereken kamu ajanı mevzuatını tamamen güncellemek. ilk başta biraz mırın kırın olacak ama rayına oturtulduğunda kazanan bu ülke olacak. Sendika ve siyasi bağlardan azade bir denetim mekanizması kamu ajanlığını saygın ve etkin bir konuma oturtabilir.

Kemal Kurt

10 Haziran 2017 Cumartesi 22:44

Objektif kriter koyacak ve adam gibi sınav yapacaksanız eyvallah. Müdüre, öğrenciye, veliye, bakkala çakkala sormakla bu iş olmaz. Bu durum öğretmenliğin zaten haşat olmuş itibarını en dibe batırır.

BİLGE KAĞAN

10 Haziran 2017 Cumartesi 22:21

Sadece fiili olarak öğretmenlik yapanlar değil,asıl ünvanı öğretmen olan milli eğtmd,ilçe milli eğt md,bütün okul md,md yrdm.sube müdürleri vs hepsi sınava dahil olmalı,ak..kara.. belli olmalı ,yok öyle yalayarak md.md yrd,sb md..vs olmak ,bu kariyer sınavlarında, yönettiğiniz öğretmenlerden yüksek puan almalısınız ki gerçekten kariyeriniz olduğu ispatlansın,hadi buyrun el mi yaman bey mi yaman..Bu sınav öncelikle yönetim kadrolarına uygulanmalı bakalım kaç kişi hak etmiş,kaç kişi hamm etmiş

Erol

10 Haziran 2017 Cumartesi 20:02

Bazıları okuma yazmayı, hesap işlerini doğuştan öğrenmişler esnaf olup para kazanmaya başlamışlar, öğretmeni yargılıyorlar..

Sonra pişman olmayın

10 Haziran 2017 Cumartesi 19:36

Soruları çaldırmayın yeter.sıkıntı yok

.

10 Haziran 2017 Cumartesi 16:00

Az bile... Bence sınavı geçemeyenleri direk öğretmenlikten atacaksın... Daha kalifiye daha donanımlı öğretmenlerimiz olsun... Bence doğru karar....

Ekmek paras

10 Haziran 2017 Cumartesi 13:20

Harika biraz da onlar anlasınlar ekmek parası kazanmanın ne kadar zor olduğunu. 3 ay yatış(haa pardon 2 aydı) karkış tatili falan filan. Derse gir çocuklar açın kitap okuyun de keyfine bak çok gördük böyle hocaları. Gocunan kesim bunlar herhalde.

öğretmen

10 Haziran 2017 Cumartesi 12:51

bu sistemi adil şekilde uygularsak ne mutlu.Ama fitne fesatın,entrikanın,en çok olduğu bu teşkilatta biraz zor gibi..sırf müdürün şunun bunun egosunu tatmin edip,dalkavukluk yapılacaksa gerçekten çok acı.

dağcı

10 Haziran 2017 Cumartesi 11:55

Yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı il uğraşılır devrim niteliğinde Eğitim Öğretim ve bunu sağlayan Bakanı.Müteşarı Genel Müdürü Personel Müdürü Müdürler,Eğitimciler,Memurlar ve Hizmetliler vs vs Her gelen tepe ayak sorunu cözeceğini anlatır ama ne hikmetse arap çorbasından beter hale getirir gider demekki sorun bakanlığın Milli olması kaldırılırsa sorun bitmiş olacak.Ülkemizde okur yazar oranı % 25 geçmemiştir.Yazık Gençlerimizin haline bu dikkatli okunup ona göre çözüm bulacak Dinamik yönetime ih

Adı üzerine öğretmen

10 Haziran 2017 Cumartesi 11:24

Bence olmalı ben çocuğumu öğrensin diye veriyorum öğretmene bilgisi ile sunduğu hizmet karşılığı para alıyor ... test edilmeli... bir kere diploma aldım diye bu iş olmaz... baktı yetkinlik kalmamış milli eğitimde memur olur ... benim çocuğumun suçu ne ...

Zor o iş

10 Haziran 2017 Cumartesi 10:49

4 yılda bir sınav olayı keşke uygulanabilse ama daha ilk sınavda eğitim-bir-sen li öğretmenler sınavı geçemez ve sınav olayı iptal olur

Mehmet

10 Haziran 2017 Cumartesi 08:28

doktor olmaktan daha zor artık

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR