19 Mart 2024 Salı

ISPARTA BU HABERE DİKKAT OKULLAR BAŞLIYOR UYARI GELDİ

ISPARTA BU HABERE DİKKAT OKULLAR BAŞLIYOR UYARI GELDİ

Eğitim

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Sandal, 2017- 2018 Eğitim- Öğretim Dönemi öncesi aileleri kırtasiye malzemeleri konusunda uyardı.

 İçeriği ve nerede imalâtı gerçekleştirildiği belli olmayan kalitesiz kırtasiye malzemelerinin çok ciddi oranda kanserojen içerdiği ve bağımlılık etkisi yarattığının tespit edildiğini söyleyen Doç. Dr. Gonca Sandal, ailelere “Bu ürünlerden uzak durun” mesajı verdi. Doç. Dr. Sandal, kırtasiye malzemeleri alırken ''CE'' ve ''TSE'' Belgesi aranması gerektiğini söyledi.

-Kokulu silginin bağımlılık yapma tehlikesi var

Özellikle göz alıcı, rengârenk, kokulu silgilere dikkat çeken Doç. Dr. Gonca Sandal, bunların alerjiyi artırmasının yanı sıra çocuklarda bağımlılık yaptığının tespit edildiğini belirtti. Sandal, şöyle dedi:

“2017- 2018 Eğitim- Öğretim Dönemi başlıyor. Kırtasiye malzemeleri satışa sunulmaya başlandı. Aileler, ilk ve orta dereceli eğitim- öğretim kurumlarında okuyan çocukları için alışveriş yapmaya başladılar.  Aileler, çocuklar kırtasiye malzemeleri alırken çok dikkatli olmalıdır. Kırtasiye malzemeleri seçerken içeriği belli olmayan, kalite norm ve standartlarını taşımayan, belgesiz ve ucuz iş gücü ile imalâtı yapılan ürünlerden kesinlikle uzak durmalıdır. -''CE'' ve ''TSE'' Belgesi olan ürünler tercih edilmelidir.”

 

Kokulu, göz alıcı, rengârenk kalemler, silgiler, çeşitli kalem kutuları, yapıştırıcılar, çantaların güvenilir olmadığı takdirde çocukların sağlığını tehlikeye atacağının bilinmesini isteyen SDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Sandal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rengârenk malzemelerde orijini belli olmayan boyaların kullanıldığını biliyoruz. Bunların çoğunluğunun kanserojen madde içerdiğinin bilinmesi gerekiyor. Özellikle lösemi, lenfoma gibi ciddi kanser türlerini artırdığı bilinmektedir. Yine tutkallarda kullanılan solvent bazlı yapıştırıcılar var. Bunlar da aynı şekilde kanserojendir. Ve alerjik hastalıklara eğilimi artırmaktadır. Alerjik rinit, alerjik deri hastalıkları, astım insidansı sıklığını çocuklarda artırdığı saptanmıştır. Kokulu silgilerin içerisinde kullanılan kokuların da alerjiyi artırmaktan öte yine bağımlılık yapıcı etkilerinin bulunduğu tespit edilmiştir.”

 

-Natural malzeme tercih edin, silgide az renk olmalı

 

Okul malzemelerinin çok renkli olmaması gerektiğinin altını çizen Sandal, “Natural malzemelerden üretilen kırtasiye malzemeleri seçin. Albenisi olan, çok renkli, kokulu malzemeler çocuklar için tehlikelidir. Ve en önemlisi malzemeyi seçmeden önce mutlaka ''CE'' ve ''TSE'' Belgesi arayın” dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Çaresiz bir anne

13 Eylül 2017 Çarşamba 08:36

Daha bizim bir öğretmen bile yok okul acılacak okula alışsınlar diyorlar ama atama yapılmamış cocugum okulda ne yapsın şimdi

Veli

12 Eylül 2017 Salı 18:46

Ne kalemi ne silgisi kardeşim. Daha okul kaydımızı yaptıramadık. Bu nasıl iştir anlamadım gitti. Yok komisyon daha liste göndermedi, yok polis araştıracak, yok muhtar akşama yemeğe eve gelecek. Yeter daa. Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Hergün hergün baba ben ne zaman okula gideceğim diyor. yapmayın Allah aşkına. Çok abarttınız bu işi.

Hukuk

12 Eylül 2017 Salı 18:02

18 eylül pazartesi günü okullar açılacak. E-okulda çıkan okula kaydımızı yaptıramadık daha. Okul yönetimi elektrik faturası, su faturası, kira kontratı, bir de muhtardan yazı getireceksin, vali beyin kesin talimatı var diyor. Cumaya kadar hallettim, hallettim. Halledemezsem pazartesi okula başlayamayacak benim oğlan. Yönetmelikte kayıt için belge istenmez diyor.

Baba

12 Eylül 2017 Salı 15:55

Kokulu silgi bağımlılık yapabilir AMAKontrolsüz, ehliyetsiz sürücülü, patlak eksozlu, uyduruk süspansiyonlu, TÜV muayenesinden nasıl geçtiği meçhul otomobil ve motorsikletler ÖLDÜRÜR. Çocuklarınız okullarına girene kadar ya da eve girene kadar bunların tehdidi altında. Tüm anne babalara sesleniyorum, bunlarla mücadele edin, gezdirilmesi, teşhir edilmesi yasak hayvanlarla da mücadele edin. Sadece kalitesiz kırtasiye malzemesinden sakınarak çocuğunuzu korumuş olmazsınız.

aynur

12 Eylül 2017 Salı 14:50

çocuğa kalem kutusu aldık , eve kadar elimde ****ürcem dedi çocuk eve geldik , boyası eline geçmiş,çöpe attık artık kalem kutusunu .

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR