27 Nisan 2024 Cumartesi

Yeni nesil dolandırıcılık yöntemi

Yeni nesil dolandırıcılık yöntemi

İhale ilanları

ANTALYA’da bankalardan kredi kullanan tüketicilerin dosyamasraflarını geri almak için tüketici hakem heyetlerine yaptığı başvurularrekor düzeye ulaştı. Mağdur tüketicinin cebine göz diken dolandırıcılar isevatandaşın bu ilgisini ranta çevirmenin yolunu hemen buldu.

 

Antalya tüketici derneklerini alarma geçiren dolandırıcılıkyöntemi şöyle işliyor: Tüketici cep telefonu ile aranıp kredi kullanıpkullanmadığı, kullandıysa dosya masraflarını geri almak için başvuru yapıpyapmadığı öğreniliyor. Vatandaşın yanıtı, “Başvuru yaptım” olursa planın ilkkısmı uygulamaya geçiyor.

 

DOSYAYI ÖNE ALALIM

Vatandaşa, “Hakem heyetlerinde yığılma var dosyanızı önealabiliriz. Bunun için 150 lira danışmanlık ücreti talep ediyoruz” deniyor.Eğer vatandaş başvuru yapmadıysa, “Şirketimizde görevli avukatlarımız tümbelgelerinizi hazırlayıp dosya masrafı ücretlerinizi geri alacak. Bunun içinse250 lira danışmanlık ücreti talep ediyoruz” bilgisi veriliyor.

 

HİÇ BİR İŞLEM YOK

Eğer vatandaş bu uygulamalardan birini kabul ederse telefondakikişi hemen kişinin kredi kartı bilgilerini alıyor ve sözde danışmanlık ücretiadı altında soygun yapıyor. Aylar geçmesine karşın alacakları ile ilgili hiçbirbaşvurunun yapılmadığını anlayanlar ise soluğu tüketici derneklerinde alıyor.

 

 

VATANDAŞ ÜŞENİYOR

Dosya masrafı dolandırıcılığı ile ilgili çok sayıda şikâyetaldıklarının altını çizen Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Antalya ŞubeBaşkanı Abdullah Özçulcu, “Bankaların haksız kazanç elde ettiği tüketiciye birdarbe de dolandırıcılar vuruyor. Dilekçe, vekâlet gibi işlemlerle uğraşmakistemeyenler maalesef hem para hem de zaman kaybediyor” dedi.

 

VEKALETSİZ İŞLEM OLMAZ

Hiçbir şirket ya da kişinin vekâlet olmadan kişisel işlemyürütemeyeceğini vurgulayan Özçulcu, “Yeni nesil dolandırıcılar gündemi takipederek vatandaşın bilgisizliğinden yararlanıyor. Tüketici şunu bilmeli; vekâletvermeden sizin yerinize işlem yapılamaz. Bu nedenle her birey kendisine sunulanhakları bilmekle yükümlüdür” diye konuştu.

 

HAK TALEBİ ÇOK ZOR

Dolandırıcıların tuzağına düşen tüketicilerin danışmanlıkadı altında ödedikleri paraların geri alınmasını hayli güç olduğuna da değinenÖzçulcu şöyle dedi: “Tüketici bize başvurup yardım istiyor. Ancak elinde neisim, ne adres var. Üstelik kart bilgilerini bizzat kendisi vermiş. Böyle birdurumda karşı taraftan hak talep etmek güçleşiyor. Zaten hukuki sürecin içinedahil olan tüketici de bir süre sonra pes ediyor. Bunların yaşanmaması içinönce bilinçli olmak şart.”  

 

VATANDAŞ NEREYE BAŞVURACAK?

Bankaların kestiği dosya masrafını geri almak isteyentüketiciler 2 bin liraya kadar olan bedeller için ikamet ettikleri ilçekaymakamlığındaki tüketici hakem heyeti nezdinde hiçbir ücret ödemeden, 3 binliraya kadar ise il merkezinde bulunan Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğündekibilir tüketici hakem heyetine başvurmak suretiyle haklarını arayabilir.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR