26 Nisan 2024 Cuma

O PROJENİN MİMARI ISPARTALI

O PROJENİN MİMARI ISPARTALI

İhale ilanları

EXPO Kulesi Mimari Proje yarışmasında birinci olan 'AntalyaExpo Tower' için son kararı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekerverecek. 100 metre yüksekliğinde, kentin 360 derece açıyla seyredilebileceği'Antalya Expo Tower', Antalya'nın Eyfel'i olacak. O projeyi çizen ise birIspartalı

Antalya'da 2016'da 6 ay süreli düzenlenecek 'Çiçek ve Çocuk'temalı Expo 2016 botanik fuarının simgesi 'Expo Tower', 17 Temmuz Perşembe günüGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başkanlığında toplanacak yönetimkurulunun gündemini oluşturacak. 52 projenin katıldığı mimari yarışmadabirinciliği kazanan 27 yaşındaki Serdar Kızıltaş ve 26 yaşındaki Melike Atay'ınprojesi olan 'Antalya Expo Tower', Aksu Çayı ile Tehnelli Deresi arasında 112hektarlık alanda kurulacak. Maliyetinin 20 ile 40 milyon TL arasında olacağıöngörülen Antalya Expo Tower'ın daha net maliyet hesabına ilişkin çalışmabaşlatıldı. Beyaz kule, geceleri ise özel efektlerle farklı renklerdeışıklandırılacak.

ANTALYA'NIN EYFEL'İ

Antalya Expo Tower; Expo'ların yapıldığı ülke ve yerlerekalıcı eserlerin bırakılmasını sağladığı Eyfel Kulesi (1889-Fransa/Paris),Ferris Wheel (1893-ABD/Chicago), Atomium (1958-Belçika/Brüksel) gibiAntalya'nın en önemli simgelerinden biri olacak. Expo'ların kalıcı etkileri gözönünde bulundurularak, tasarımda ana kaygının Antalya'yı temsili ve Expotemasından izler taşıması olduğuna işaret eden mimarlar Serdar Kızıltaş veMelike Atay, ayrıca güçlü ve sade çizgilerle ifade edilip ikon halinegelmesinin hedeflendiğini kaydetti.

ÇİÇEK VE ÇOCUK TEMASI

Kuleyi tasarlarken, Antalya'nın 'Çiçek ve Çocuk' teması ile'Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya' sloganıyla tüm dünyayı kucaklamasınıgöz önünde tuttuklarını belirten mimarlar, “Bu noktada, Antalya'nın diğer birsimgesi olan palmiyeler ilham kaynağı oldu. Palmiyelerin gökyüzünü kucaklayandalları, çocukların sevinçle açılan kollarını andırırken tasarıma yön verdi.Palmiyenin açılan dalları üç kapı teraslarına farklı açılar veriyor" dedi.

360 DERECE ANTALYA SEYRİ

Seyir kulesinden Antalya'nın 360 derece seyredilebileceğinibelirten mimarlar, kulenin, Expo alanının şelaleye en yakın, girişe en uzaknoktasına konumlandırıldığını, böylelikle Expo girişinden gelen insanlarınölçeğinde kütleyi tam olarak algılamasının sağlandığını söyledi. Kule seyirteraslarına çıkıldığında ise kullanıcılar, Antalya'yı 360 derecegözlemleyebilecek. Kule, şehir merkezinden, Antalya- Alanya hattından hemenfark edilebilecek.

HAVA KOŞULLARINA UYUMLU

Teraslarının kullanımı, farklı mevsim ve hava koşullarınauyumlu olacak şekilde tasarlanan kule, seyir alanları kapalı ve yarı açık mekanolarak birinci kat ve asma katlardan, açık mekan olarak da gezilebilir çatıterasından oluşacak. Çatı penceresi yaz ve kış aylarında kapatılarak klimasistemine olanak sağlayıp, güneş ışığının içeri süzülmesine izin verecek. Baharaylarında ise bu pencere açılır kapanır olarak kullanılabilecek. Doğalhavalandırma ve doğal ışık geçişine olanak sağlayacak. Ayrıca yapı cephesineuyumlu yuvarlak kesitli güneş kırıcılar, yapıya kontrollü güneş ışığı girişinisağlayacak.

 

 

KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Ana betonarme çekirdek üzeri solar enerji panelleriylekaplanacak. Böylelikle binanın kendi enerjisini üretmesi sağlanacak. Çekirdek,aynı zamanda ana betonarme taşıyıcı olacak. Çekirdek iç içe 3 ayrı daireperdeden oluşuyor. En dış perde içerisinde ikincil yangın merdiveni, ortadakiperde içerisinde birincil yangın merdiveni, en içteki perdede ise yangınasansörü konumlandırıldı. Çekirdek ana taşıyıcı olmasının yanında sirkülasyonuda sağlayacak.

Yapının taşıyıcı yükü, dış çekirdeğini oluşturan betonarmeperdeyle cepheyi ve üst saçağı taşımaya yardımcı çelik konstrüksiyondanoluşuyor.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR