24 Nisan 2024 Çarşamba

BU KÖY HARİTADAN SİLİNECEK

BU KÖY HARİTADAN SİLİNECEK

İhale ilanları

ISPARTA ve Antalya sınırlarında 17 kilometrekare alanı kapsayan Kasımlar Barajı ve 3 HES projesi nedeniyle Isparta’nın Sütçüler İlçesi’ne bağlı Darıbükü Köyü haritadan silinecek. Köylülerin yürütmeyidurdurma ve ÇED olumlu karanının iptaline ilişkin Danıştay’daki davadabilirkişi heyeti bölgede incelemede bulundu.

Sütçüler İlçesi’nde Ayvalıpınar’dan başlayan Kartöz veAyvalı derelerinin Antalya’nın Manavgat İlçesi Değirmenözü Köyü’nde YukarıKöprüçay’la birleştiği bölgede, Taçyıldız Elektrik Sanayi Üretik A.Ş. firmasıtarafından yapımı devam eden Kasımlar Barajı, Kasımlar I, Kasımlar II ve Değirmenözü HES projeleriyle Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisleri Beton Santrali’ne ilişkin, köylülerin hukuki mücadelesi sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ’ÇED Olumlu’ kararınakarşı köylüler ve doğaseverler, 2012’nin Eylül ayında Isparta İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve raporun iptaline ilişkin dava açtı. Ancakmahkeme, projenin birden fazla ili kapsadığı gerekçesiyle ’görevsizlik’ kararıvererek, dosyayı Aralık 2012’de Danıştay’a gönderdi. Danıştay 14’üncü Dairesi’nde devam eden davaya ilişkin 5 kişiden oluşan bilirkişi heyeti bölgede inceleme yaptı.

ÇED Olumlu raporunda ekosisteme etkilerin yeterince değerlendirilmediğine dikkat çeken avukat Tuncay Koç, projedeki sumiktarlarının birbiriyle uyuşmadığı, projenin entegre olmasına rağmen iletim tesislerinin projede bulunmadığını söyledi. Projede yaklaşık 300 nüfuslu vebölgenin merkezi konumundaki doğal bir cenneti andıran Sütçüler’in DarıbüküKöyü’nün tamamen su altında kalacağını belirten avukat Tuncay Koç, "Bununlailgili sosyal ekonomik araştırma hiç yapılmamış. Orada yaşayan halkın neyapacağına dair projede hiç bilgi yok" dedi.

ENDEMİK TÜRLER DE YOK OLACAK

Yukarı Köprüçay Havzası olarak anılan bölgenin zenginbiyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu anlatan Koç, "Raporda endemiktürlerin nasıl korunacağına dair de bir çalışma yok. Bölgede sürüngenler,kuşlar ve bitkiler bakımından önemli endemik türler var. Bunlardan birigökkuzgun kuşu ve kızıl akbabalar. Bölgede 10 endemik bitki olduğu raporda varama alanda geniş yayılım olduğundan tamamen yok edilmeyeceği söylenmiş. Oysabaraj altında kalan bitkiler zaten yok olacak" diye konuştu.

ORMAN KATLİAMI OLACAK

Borularla iletim hattı nedeniyle doğanın tamamen tahripolacağını söyleyen Koç, "Projenin resmi bilgisinde 11 bin ağaç kesilecekdeniliyor, bunlar ağırlıklı kızılçam ve karaçam. Fakat daha önemli ardıç, çınarve meşelerin de kesileceği yazılıyor. Bunun dışında yol ve iletim hattı içinkaç bin ağacın kesileceği ise belirtilmemiş. Bunların daha sonra Orman Bakanlığı’ndanalınacak izinle kesileceği belirtiliyor. Dolayısıyla orada tam bir arman kıyımıolacak" diye konuştu.

298 MİLYON LİRALIK PROJE

3 HES, 1 baraj, taş ocağı ve beton santralinden oluşan 298milyon liralık proje kapsamında 99 MW’lık kurulu güçle yıllık 266 bin MW/helektrik enerjisi üretimi planlanıyor. Proje tüm yapılarıyla birlikte Ispartave Antalya’da 17 kilometrekarelik alanı kapsıyor. Davası devam eden projedebaraj ve HES inşaatlarına başlandı ve inşaatlarda yüzde 30, yüzde 50seviyelerine ulaşıldı.

MEHMET ÇINAR - ANTALYA DHA

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

emel

20 Temmuz 2014 Pazar 22:55

gerçek bir köyü yok ediyorlar eleştirenlerin köy anlayışı biraz kıt tabi, siz ancak beton yıgınları köy sanırsınız köyün ne demek olduğunu bilmiyosunuz bide konuşuyosunuz

Gökçeada dan sevgiler

20 Temmuz 2014 Pazar 11:32

bizlerde 84 de vali utku acun zamanında çandırdaki topraklarımızdan ağlaya ağalaya ayrıldık koparıldık Fakat şimdi gökçeada da yeni köylerimiz uğurlu ve bademli de hayal bile edemeyeceğimiz en rahat yaşam şartlarına kavuştuk Allah razı olsun devletimizden Darıbükü köylüleri müsterih olsunlar zaman her şeyin ilacı yazın bi kenara

murat

19 Temmuz 2014 Cumartesi 15:50

eleştireyimde yeterki eleştiri olsun mantıgı bu gazeteci arkadaşın yaptıgı ne işi var akbabanın derenin içinde görmesek inancaz taş kayrak dolu resmen o derenin için kaç orman agacı var Allah aşkına görmesek inancaz yani

O köyde öğretmen

19 Temmuz 2014 Cumartesi 12:39

zaten o köyde kimse kalmadı yaşam şartları kıt bir köy gider daha iyi şartlarda yeni bir köy kurulur hiç mesele değil köylüler için asıl mesele her şeye karşı çıkan başkaları için

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR