19 Mart 2024 Salı

ISPARTA'DA FETÖ DAVASINDA KURUTMAZ SAVUNMA YAPTI

ISPARTA'DA FETÖ DAVASINDA KURUTMAZ SAVUNMA YAPTI

Asayiş

ISPARTA'da 15 Temmuz gecesi 700 Kara Harp Okulu öğrencisini Ankara'ya götürmeye çalıştığı suçlamasıyla tutuklu yargılanan eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz,Harbiyeliler'in darbecilere destek için değil, kendi güvenliklerinin sağlanmasıiçin Ankara'ya gönderilmek istendiğini savundu.

Isparta'da, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi'nde kurs gören 700 Kara Harp Okulu öğrencisini Ankara'ya götürmeye çalıştığı iddia edilen Isparta Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi eski Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz'ın da aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 21 sanığın 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından yargılandığı davaya Isparta 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Sanık ve katılımcı sayısının fazla olması nedeniyle Isparta Adliyesi Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Mustafa Kurutmaz ile eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı Erkan Başkanı Albay Orhan Yılmaz cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi(SEGBİS) aracılığıyla katılırken, tutuklu sanıklar Nurhan Baran, Ahmet Yıldırım, Cankat Özdemir, Cumhur Keyik, İlhan Çağrı Kayaoğlu ve Merih Özşahin ile tutuksuz sanıklar ve avukatları mahkeme salonunda hazır bulundu.

'DARBEYE DESTEK İÇİN DEĞİL GÜVENLİK İÇİN'

Duruşmada sanıklar savunma yaptı. İlk savunmayı Mustafa Kurutmaz yaptı. Darbe girişimi sırasında Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi'nde kurs gören 700 Kara Harp Okulu öğrencisini Ankara'ya götürmek için kışladan otobüslerin çıkma emrini kendisinin verdiğini söyleyen Kurutmaz,Harbiyelileri darbecilere destek için değil, kendi güvenliklerinin sağlanması için Ankara'ya gönderilmek istendiğini anlattı. FETÖ/PDY'ye yönelik sürdürülen başka bir dosya kapsamında tutuklanan eski Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Metin Akkaya'nın kendisine otobüslerin Eğirdir'e gönderilmesi talimatı verdiğini kaydeden Kurutmaz, bunun üzerine Isparta'daki otobüsleri Eğirdir'e gönderdiğini anlattı.

'CEVAPSIZ ARAMAYI DAHA SONRA GÖRDÜM'

15 Temmuz'daki darbe girişimi gecesi Isparta Valisi Şehmus Günaydın'ın cep telefonu aramalarına cevap vermeme nedenini de anlatan Mustafa Kurutmaz, "O zaman emniyet tedbirlerini almakla meşguldüm. Cevapsız aramayı daha sonra gördüm" dedi.

Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, Kurutmaz'ın gözaltına alındıktan sonra cumhuriyet savcısına verdiği ifadeyi okudu.

Yazıcı, Kurutmaz'a "Tugaydan çıkan otobüslerin Atabey Kavşağı'nda durdurulmasından sonra M.İ. (eski EDOK Muharebe ve Muharebe Destek Komutanı Korgeneral) ile görüştüm ve M.İ.'ye, 'Komutanım, Harbiyelileri darbeye destek için mi gönderiyoruz? Bence otobüsleri tugaya geri çekip,bekleyelim'" ifadesini sordu. Kurutmaz ise ifadenin doğru olmadığını,M.İ.'ye darbeyle ilgili bir şey sormadığını söyledi. Bunun üzerine Yazıcı,"Savcı yalan söylüyor öyle mi?" diyerek tepki gösterdi. Kurutmaz,"Şu an verdiğim ifade doğru" dedi.

'İFADELERİN ÇELİŞKİLİ'

Mahkeme Başkanı Yazıcı, iddianamedeki tanıkların ifadesinide okudu. Hacı Mustafa Yazıcı'nın bu ifadelerden birinde vali aradığında elle'telefonun sırası değil' anlamına gelen işaret yaptığının yer aldığını sorması üzerine Kurutmaz, cevapsız aramayı gördüğünü, meşgul olduğu için cevap vermediğini belirtti. Mahkeme Başkanı Yazıcı, Mustafa Kurutmaz'a "Savcılık ifadelerin ile şu anki ifadelerin çelişkili" dedi.

ZIRHLI ARAÇLARIN ÇIKMASI İÇİN EMİR VERMEDİM'

Daha sonra 40'ıncı eski Piyade Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Ahmet Yıldırım savunma yaptı. O gece kışlada darbe yapılacağına ilişkin hiç kimsenin kendisine bir şey söylemediğini anlatan Yıldırım, "Benim adımı söyleyen askerler var. Ben askerlere böyle bir emir vermedim" dedi.O gece kışlada bulunan 4 zırhlı araçtan birinin çalışır durumda olduğunu belirten Yıldırım, "Zaten aracın çıkması söz konusu olamazdı. Çalışır durumdaki aracı da kendim durdurdum. Zırhlı araçların çıkması için bir emir vermedim. Herhangi bir işlem yapmadım. Kışlaya girdiğimde servis araçlarının Eğirdir'e gideceği konusunda emir veren var mı, yok mu, bunu bilmiyordum. Benim zaten bu konuda yetkim yok" diye konuştu.

'KARA KUVVETLERİNDE GECE İNTİKALİ YASAKTIR'

Mahkeme heyeti, davanın tutuksuz sanığı Komando Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Ahmet Nazif Şahinoğlu'nu da dinledi. Olay gecesi tugayda faaliyet izleme merkezine geldiğini ve Tugay Komutanı Mustafa Kurutmaz'ın da orada bulunduğunu söyleyen Şahinoğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay İsmail Cömert'in tugaya gelerek, bu girişimin paralel yapının işi olduğunu,mesajda yazan hiçbir talimatı yapmayacağını, kendilerinin uygulamaları durumunda gerekirse çatışacağını söylediğini anlattı. Şahinoğlu, "Ben debunun üzerine 'Ben devletime, milletime bağlı, siyasi otoriteye bağlı şerefli bir subayım. Bu şerefsizlerle savaşırım' dedim. Devletten yana tavrımı koydum.Eğirdir'e gidecek servis araçlarının kursiyerleri getireceğini öğrendiğimde'Kara Kuvvetlerinde gece intikali yasaktır. Gündüz torbaya mı girdi. Acelelerimi var. Gündüz gelsinler' dedim. Lojmanlar bölgesine de herhangi bir taşkınlık olması durumunda bilgi vermeleri için 4 personel gönderdim. Kışladaki personeli yönlendirecek bir ifadem de olmadı. Devletimiz, valilik tarafından bir talep olması durumunda hazır bulunması için birlik hazırlanması yönünde emir verdim.Ben komandoyum. Dağlarda kaldım. İnsan dağlarda hislerini geliştirir. Bunu düşünerek sabah 07.16'da birliğime emir verdim. Birlik komutanlarını yanıma çağırarak hazırlık emri verdim. Gece boyunca olduğu gibi devletimin yanında oldum" dedi.

'YURTTA SULH' GİBİ BİR ŞEY YAZAN YAZI VARDI'

Tugay Komutanı Kurutmaz'a, "Bu cuntacılara,darbecilere, karşı polisin, sivil halkın yanında olacağız değil mi" diye sorduğunda "evet" yanıtı aldığını kaydeden Şahinoğlu, Mahkeme Başkanı Yazıcı'nın valilik ve belediyenin kontrol altına alınmasına ilişkin emir gelip gelmediğine ilişkin sorusuna "Kapak yazısında 'Yurtta sulh' gibi bir şey yazan yazı vardı. Buna bakmadım bile, emri incelemedim. İçeriğine de bakmadım" diye yanıt verdi. Şahinoğlu, Mustafa Kurutmaz'ın Vali Şehmus Günaydın'ın telefonuna niye bakmadığına ilişkin soruyu da "Tugay komutanı,valinin telefonunu açma refleksi göstermedi. Kafası karışıkmıydı bilmiyorum" diye yanıtladı.

HERKESİN HABERİ VAR AMA SİZİN YOK

Alay komutanı olmasına rağmen kendisine servis araçlarıyla Eğirdir'deki kursiyerlerin Ankara'ya götürüleceğine dair bilgi gelmediğini söyleyen Şahinoğlu, "Ben araçların sadece Eğirdir'deki kursiyerleri alıp Isparta'daki kışlaya getireceğini düşünüyordum" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Yazıcı, "Vatandaş gelmiş yolu kapatmış, Türkiye'de herkesin haberi var ama sizin haberiniz olmuyor öyle mi?" diye sordu. Şahinoğlu, "Benim haberim olmadı. Zaten gece intikalinin uygun olmadığını söyledim" dedi. Mahkeme Başkanı Yazıcı, "İntikalde bugüne kadar hep Harbiyeliler kullanılmış. İsmail Albay gelip sizi uyarıyor ama siz neden Eğirdir'e araçların gideceğini bilmiyorsunuz. Askerler bile saat 24.00'te onların geleceğini biliyor" diye konuştu.

İfadelerin ardından duruşma yarına ertelendi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

HAYIR!

30 Mart 2017 Perşembe 00:40

evet deyin evet deyinnn daha da yüzsüzleşip tüm Türkiyeyi alacaklar içeriye sonra suriyeliler, iranlılar yerleşecek ülkemize. Bizim millette akıl olsa zaten önce evet diyecekleri kişiye bir bakarlar daha önce kimlerle kol kola gezmiş Türkiye'yi kendi malı gibi kimlere peşkeş çekmiş onları öğrenirler bir sorgularlar. Ne istediniz de vermedik diye kimlere denmiş bunları bi araştırırlar ama nerdee bizim milletimizde araştırma olan garibana olsun. Allah namaz abdest diye sizde kandırldınız dimi!

Realist

30 Mart 2017 Perşembe 00:35

Olan yine garibana oldu yani Akp kendini öyle mi sıyırdıki bu işten kendini hatta tuttular adamı kahraman ilan ettiler bizim milletimiz saf çünkü adam 20 yaşından beri bu ülkeyi bitirmenin hayalini kuruyormuş ama Tayyip Erdoğan bunların içindeyken bunun farkına varamamış sonradan dank etimiş kafasına öyle mi kandırılmış!!! Bizi niye kandıramadılar o zaman biz feto derken Akp bunum yalakası değil miydi hoca efendi diye ağlamıyor muydu Türkiye ye almıyorlar deyip bize acındırmıyorlar mıydı? HAYIR!

Abdulwahhab

29 Mart 2017 Çarşamba 20:32

Abdusselam, devlet kadrolarindan alinan insanlara bak, kardesim bir ebenin, bir teknisyenin, bir ogretmenin darbeyle ne alakasi olabilir? hepsi memleketin garibi, memleketin zengini suc isleyince birsey olmuyor, Jet Fadil, bakan cocuklari vesayire, sen daha neyi savunuyorsun? ama gel seninle pazarda bir kilo baklava asirlarim gor sonuclarini, olan sana ve bana olacak, ve de hala birbirimizi yiyoruz, eger senin memleket sevgin seni baskalarina dusman ediyorsa bu sevgide bir ariza var.

Cengo

28 Mart 2017 Salı 23:23

20 yaşından beri ülkeyi ele geçirmeyi hayal ettiyse yıllarca akp ile cemaat kol kola gezerlerken bu bilinmiyor muydu. Geç hocam bunları geç gariban vatandaş suçlu gözyaşları içinde "gel artık hocam seni özledik" diye hüngür hüngür ağlayanlar masum öyle mi. Bırakın bunları dürüst olun dürüst hafıza kaybına mı uğradınız. Bırak 17-25 aralığı darbe girişimi tarihine kadar fetoya peygamber muamelesi yapanlar bugün hepsi feto düşmanı oldu niye? Çünkü tamamen duygusal $$$

abdussalem

28 Mart 2017 Salı 22:00

Abdulwahhap misin nesinsenmi safsin yoksa milletimi saf goruyon fetointernette bak ben 20 yasindan beri ulkeyi ele gecirmeyi hayal ettim diyo bende sana soyleyeyim meral aksener dahil hatta ispartanin her mahallesinde bulunan feto mensuplari ki kulaklarimla duydum yakinda devleti ele gecircez diyorlardi vahhap senin hocan her yol mubah diyor ki sende yalan hirla hala darbeyi oyun diyecek kadar serefsizsin

Abdulwahhab

28 Mart 2017 Salı 18:26

herkes bir sekilde FETO iftirasindan nasibini almis, alcaklar once bir hayali teror orgutu kuruyor, ardindan da kendi yaptiklari butun pislikleri kendi kurguladiklari oyunlarla masum insanlarin uzerine atiyorlar, akibetiniz beter olacak, bozdugunuz terazi birgun sizi de tartacak.

Yaman

29 Mart 2017 Çarşamba 09:05

FETÖ ye hala hayal ürünü diyorsan. Sende FETÖ cüsün.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR