07 Mayıs 2024 Salı

Deprem riski altındaki 30 il

Türkiye'nin fay haritası yeniden belirlendi. Mevcut 150 olan diri fay hattı ikiye katlandı.

Asayiş

Deprem üretebilecek 176 yeni fay bulundu. Maden Tetkik Arama Enstitüsü fay tartışmalarına nokta koydu.

Enstitü'nün hazırladığı haritaya göre aktif fay sayısı 326 oldu. Daha önce tespit edilen deprem üretebilecek fay sayısı yüzelliydi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası ile ilgili Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada, ellerindeki verilere göre Marmara Denizi'nde olabilecek bir depremin tsunami tesirinin bulunmadığını söyledi. Bakan Yıldız, 3'üncü Boğaz köprüsünün diri fay üzerinde olmadığını, dolayısıyla orada da deprem açısından bir risk görülmediğini söyledi. Fay haritalarının hazırlanması sürecinde bütün diri fay hatlarının fotoğrafının çekildiğini dile getiren Bakan Yıldız, "Yeni fay haritalarında ülkedeki diri fay sayısı 150 değil, 326 civarında olduğu anlaşıldı. 20 yıl önceki haritada tespit edilemeyen veya tespit edilip aktif olduğu anlaşılamayan yeni fay hatları son teknolojinin kullanıldığı bu çalışmayla tespit edildi ve aktif fay olarak nitelendirildi" dedi.

30 ŞEHİR TEHDİT ALTINDA

 

MTA'nın 1912'den bu yana yaşanan bütün hareketleri dikkate alarak hazırladığı haritada, 5.5 ve üzerinde deprem üretme kapasitesine sahip diri fay hatlarının bulunduğu bölgeler ise şöyle sıralandı:

Adana, Adapazarı, Afyon, Aksaray, Ankara, Aydın, Ayvalık, Balıkesir, Bandırma, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Fethiye, Ilgın, Isparta, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya, Marmaris,Mersin, Silifke, Urla, Uşak, Yozgat.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR