18 Nisan 2024 Perşembe

13 KİŞİYE SUÇÜSTÜ !

13 KİŞİYE SUÇÜSTÜ !

Asayiş

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde izinsiz kazı yapan 13 kişi Jandarma tarafından yakalanarak adalete teslim edildi. Olayda 1 lastik tekerli kepçe,1 kamyon 3 özel otomobil, bir dedektör ve kazı işlerinde kullanılan araç ve gereçlerde ele geçirildi.

İlk olay Roma dönemine ait Su Kemerlerine 500 metre mesafede bulunan Kıran Ardı mevkiinde meydana geldi. 3. Derece sit alanı olarak tescillenen alanda devşirme malzemelerden yapıldığı tahmin edilen bir yapıyı tespit eden kaçak kazıcılar 7 kişilik ekiple geceleri kazı yapmaya başladı.Jandarmanın bir süredir takip ettiği kazı ekibi geceyarısı yapılan operasyonla yakalandı. Kazıda Harun K. (37), Faruk D. (36), Ramazan B. (51), Ali U (26),M.Ali Dilmen (43), Ekrem ve Uğur D yakalandı. Kazı malzemeleri ile birlikte ele geçirilen sanıklar Jandarmada alınan ifadelerinin ardından Savcılığa sevk edildi. Olayda kullanılan 2 otomobilde incelenmek üzere  el konulduğu bildirildi. Sanıklar Savcılıkta ifadelerinin alınmasının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kaçak kazı yapılan yerde Müze Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısı yapılmak üzere gerekli tedbirlerin alındığı haber verildi.

Diğer olay ise ilçeye bağlı Aşağı Tırtar köyü Hüyük bölgesinde ortaya çıkarıldı. Kamyon ile getirdikleri kepçeyi kazıda kullanan 4’ü Gelendostlu olmak üzere 6 kişilik ekip yakalandı. Kaçak kazıcılardan Taner K. (43) İzmir’den, Kenan K (36) ise Sivas’ın Zara ilçesinden olduğu öğrenildi.Diğer 4 sanık ise Mustafa E. (38), Fatih B. (34) Mevlüt B (36) ve Mustafa Ç(34)’nin Gelendost ilçesinden olduğu belirtildi. Olayda kullanılan kepçe,kamyon ve otomobile el konulurken sanıklar Savcılıktaki sorgularının ardından serbest bırakıldı.

5 BİN YILLIK TARİHİ OLAN KENT İŞTAHLARI KABARTIYOR

Yalvaç ilçesinin Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmış olması Pisidia Antiokheia antik kenti, Men Tapınağı gibi önemli arkeolojik eserleri bünyesinde barındırması tarihi eser kaçakçılarının iştahını kabartıyor.

JANDARMA GÖZ AÇTIRMIYOR

Yalvaç İlçe Jandarması tarih eser kaçakçıları ve define avcılarına ilçede göz açtırmıyor. Son zamanlarda çoksayıda kaçak kazı yapan ekip yakalanarak adalete teslim edildi. 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Baki yeşil

04 Nisan 2016 Pazartesi 10:43

Her karış toprağı ören niteliğindeki bu güzel 0lkenin 200 yıldır yeraltı yerüstü soyuldığu biliniyor 2binlira ile çalışmaya razı binlerce arkeolog ve sanat tarihçi ise simitçi limoncu yazık bu kültür bakanlığına bu tür yerlerde bu insanlar bekçilik yaptırılması yada müzelere bağlı devriye ekipleri oluşsa kazılacaksada işi bilenlerle yapılsa,kazı yapmak isteyenlerin önü açılsa,işsahası oluşsa kazı izinleri kolaylaşsa isteyen bilimsel metotla kazı yapabilse birtaşla birçok kuş vurulur bence.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR