19 Nisan 2024 Cuma

120 YIL HAPİS CEZASI İLE YARGILANIYORLAR

Isparta, Eğirdir, Gelendost ve Yalvaç ilçelerinde maskeli halde yağma, hırsızlık suçlarına karıştıkları iddiaları ile 1 yıldır tutuklu bulunan sanıklar hakkında savcı rekor ceza istedi.

Asayiş

Yalvaç Cumhuriyet Savcısı Osman Çabuk’un adım adım takip ederek geçtiğimiz yıl çökerttiği çete 1 yıl aradan sonra hakim karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Isparta’nın Eğiridir, Gelendost ve Yalvaç ilçelerinde akaryakıt istasyonu, tekel bayii ve konutlarda hırsızlık yaptıkları ve bazı işyeri sahiplerini tehidt ederek haraç istedikleri suçlamaları ile tutuklanan 7’si tutuklu 10 sanık hakkında Savcı iddianamesini tamamlayarak Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesine sundu. Mahkemenin kabul ettiği 80 sayfalık iddianamede sanıklar silahlı suç örgütü kurmak ve örgüte üye olmak suçlarında TCK 220/1-3-5-7 maddeleri ile yağma, tehdit, hakaret, mala zarar verme gibi suçlardan TCK 37, 38, 109, 116, 119,125, 141, 143, 149 ve 151. Maddelerinden yargılanarak cezalandırılması istenildi.

CEZAEVİNDE TEMELLERİ ATILMIŞ

İddianameye göre hırsızlık suçlarından Yalvaç Cezaevinde tutuklu bulunan sanıkların burada tanıştıkları ve denetimli serbestlik yasasından yararlanarak 2012 yılında tahliye olduktan sonra bir araya gelerek çeşitli suçlara karıştıkları iddia edildi.

SAVCI ADIM ADIM TAKİP ETTİRMİŞ

Sanıklardan Ercan Temür’ün tutuklanmadan önce bir çelik kapı firmasında kısa süreli çalışarak kasaların açılma yöntemlerini öğrendiği ve 18 ayrı kasa hırsızlığından 47 yıl hapis cezası alarak İzmir’den Yalvaç Cezaevine gönderildiğini belirten Savcılık iddianamesinde aynı kişinin tahliye olduktan sonra Yalvaç’ta ikamet etmeye başladığına yer verildi. Bu süre zarfında yaşları 16-20 arasında değişen 7 genç ile samimi olan ve bu gençlere esrar partisi düzenleyerek hırsızlık yaptıran Temür’ün daha sonra Ferhat Ö. liderliğinde kurulan çeteye dahil olduğuna yer verildi. Şahısın hareketlerinden şüphelenen polisin raporları üzerine mahkemeden dinleme kararı çıkartan Savcı Osman Çabuk şahısların tüm görüşmelerini teknik takiple dinleterek her adımlarını izletti.

ORMANDA GİZLENMİŞLER

Isparta Yarı Açık Cezaevinde tutuklu bulunan Ferhat Öncü’nün izinli olarak Yalvaç’ın Koruyaka köyünde bulunan evine geldikten sonra cezaevine dönmeyip Çetince köyü üzerinde bulunan gölet yakınlarında kamp kurarak örgütte yer alan Ercan Temür, Ramazan Öncü, Fahri Omak, Musa Karademir, ceaevi firarisi Ali Yağcı ve Ali Çevik ile birlikte gizlenmeye ve planlar kurmaya başladıkları iddianamede yer aldı.

KADINLI ve İÇKİLİ ALEM YAPMIŞLAR

Örgüt lideri Ferhat Öncü’nün telefonla örgüt üyelerine bazı talimatlar verdiği, gizlendiği ormanlık alandaki barakaya hayat kadını ve içki getirterek burada alem yaptıklarına da yer verildi. Çetenin tekel bayii ve akaryakıt istasyonlarından çaldıkları sigaraları da tanıdıkları bir başka bayiye sattıkları ve parasını peyder pey aldıkları belirlendi.

KAR MASKELİ SOYGUN

Çetenin daha önceden belirledikleri yurt dışında yaşayan ve izinli olarak Gelendost’un Yaka köyüne gelen Osman Özcan’ın evini soyma planı yaparak bunun için motosiklet çaldıkları ve dağdan motosikletle inerek gece yarısı hırsızlık yaptıklarına yer verildi. Osman Özcan veeşi Hatice Özcan’ı etkisiz hale getirdikten sonra evde bulunan ziynet eşyaları, ruhsatlı silah, paraları alarak ev sahibine ait araçla köyden kaçtıkları daha sonra aracı bırakarak yine saklandıkları dağa çıktıkları belirlendi.

CEZAEVİNDEN HABER GÖNDEREREK HELALLİK İSTEMİŞTİ

Tutuklandıktan sonra Yalvaç Cezaevinden Savcılığa mektup yazan ve evini soydukları Osman Özcan ile görüşmek istediğini belirten zanlı Ercan Temür, kendisini ziyaret eden Özcan’dan helallik dilemiş ve kendisini affetmesini, vicdan azabı çektiğini itiraf etmişti. Ancak Osman Özcan ‘seni Allah affetsin’ diyerek helalleşmeye yanaşmamıştı.

SUÇLARINI İNKAR EDİYORLAR

İddianamede sanıkların suçlarını önce itiraf ettikleri ancak sonradan yazdıkları dilekçelerle bu itirafların doğru olmadığını belirten ifadeler verdikleri de iddianamede yer aldı. Sanıkların aralarında geçen telefon görüşmelerine ait tapelere de yer verildi.

17 KİŞİ HAKKINDA TAKİPSİZLİK KARARI

İddianamenin sonuç bölümünde 7 tutuklu sanık için 50 ile 120 yıl arasında değişen hapis cezaları istenirken, tutuksuz yargılanan S.Ö, M.A.E ve K.A hakkında ise hırsızlık malı bilerek satın alma suçlarından 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası istendi. Çeşitli suçlara iştirak eden ancak örgütle ilgisi oldukları yönünde bir bulguya rastlanmayan 17 sanık hakkında ise Savcılık takipsizlik kararı verdiğine yer verdi. DURUŞMA 23 TEMMUZ’DA

Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi 80 sayfalık iddianameyi inceledikten sonra kabul etti ve 23 Temmuz tarihine gün verdi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR