07 Mayıs 2024 Salı

Sütçüler halkının maden isyanı meclise taşındı

Sütçüler halkının maden isyanı meclise taşındı

Isparta

Isparta’nın Sütçüler İlçesi'ne 10 yıldır yapılan vahşi madencilik faaliyetleri bölge insanını ve ekolojiyi tehdit etmeye devam ediyor.

Konuyu uzun süredir takip eden CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı “Yapılan bu madencilik çalışmaları nedeniyle büyük kaya ve bloklar bölgede yaşayan vatandaşlarımızın duvarlarına yaslanmış durumdadır. Bu da çok ciddi şekilde can ve mal kaybı riskini barındırmaktadır” diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması için Meclis’te soru önergesi verdi.

Önergesinde, Isparta Sütçüler İlçesindeki Mandallar Mahallesi’nde ve mahallenin bulunduğu bölgede 10 yıldan bu yana vahşi madencilik faaliyetleri yapılmakta olduğunu belirten Halıcı “Yaşananlardan sadece insanlar zarar görmemekte; bölgenin ekolojik yapısı da ciddi şekilde olumsuz olarak etkilenmektedir. Mevzuata aykırı yürütülen bu faaliyetler denetimsizlik yüzünden devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

CHP’li Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

– Isparta Sütçüler İlçesinde madencilik faaliyeti yürüten şirket sayısı kaçtır? Bunların adları nedir? Bahsi geçen firmalar hangi alanda madencilik yapmaktadır?

– Bu şirketlerle ilgili son 10 yılda kaç tane ÇED raporu düzenlenmiştir? Bu raporların kaçı olumlu, kaçı olumsuzdur? ÇED raporu olmadan maden faaliyet yürüten firma bulunmakta mıdır? Varsa bunlar hangi şirketlerdir ve hangi alanlarda faaliyet yürütmektedir?

– Sütçüler İlçesi ve ilgili bölgede yürütülen madencilik faaliyetleri nedeniyle yıkılan ve zarar gören ev ve ahır sayısı kaçtır? Evleri zarar gören vatandaşların zararları karşılanmış mıdır?

– Madencilik faaliyeti nedeniyle evsiz kalan kaç aile konteynerde yaşamak zorunda bırakılmıştır? Bu faaliyetler nedeniyle göç eden kaç kişi bulunmaktadır? Bu vatandaşlarımızın zararlarının ivedi şekilde karşılanması için hangi adımları atacaksınız?

– Bölgedeki faaliyetler nedeniyle zarar gören doğal alan miktarı nedir? Kaç ağaç kesilmiştir? Kaç sera zarar görmüş veya tamamen yıkılmıştır?

– Madencilik faaliyeti yürüten şirketler son 2 yılda kaç kere denetlenmiştir? Bu denetimler kimler tarafından, hangi tarihlerde ve ne şekilde yapılmıştır? Bu denetimlerin sonuçları nelerdir?

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

kemal

13 Haziran 2023 Salı 22:47

DENKLİK içinde önerge verin gençler sizden müjde bekliyor

Güray

13 Haziran 2023 Salı 20:39

Acıma bunlara sayın vekil ,akp bu ilçede rekor oy aldı.demekki halinden memnunlar mernercilerin yerinde olsam evlerinden çıkarı Ocak açarım.

Vatandaş

13 Haziran 2023 Salı 20:24

Adamlar %80 oy vermiş.Ne için böyle birsey yapıyorsunuz?İlginç.

AYVALI

13 Haziran 2023 Salı 15:01

Osuruktan teyyare selam söylen o yare biliyorum yayınlamiyacaksinız ama ben yinede yazayım çed raporu yok diyor rapor olmasa k8m açabilecek ocağı bu zihniyetin yüzünden yıllardır o cevherler toprak altında duruyor kime ne faydası var hiç olmazsa istihdam var üretim var yalan beye sorun bakalım metamarda kaç işçi çalışıyor diye belki varlığı dan bile haberi yok vıddırı vızzık önerge cevabı ben verdim

YABANCI

13 Haziran 2023 Salı 14:54

erdoğana ,devlet bahçeliye oy vermem. NATENYAHUYA YO VERİRİM DİYEN,ERMENİYE OY VERİRİM.ERDOĞANA OY VERMEM DİYEN kanı bozuklara 1 DAMLA SU DAHİ VERMEM. bende ERDOĞANA OY VERMEDİM OY KULANMADIM.LAKİN:KILIÇTAR OĞLUNA,MERALA,HDP,YE VE DİĞERLERİNE HİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİÇ VERMEM.

Jeoloji mühendisi Arda

13 Haziran 2023 Salı 14:38

Yalim bey siz ziraat bankası GÜLKENT ŞUBESİ arkasındaki ağaçları parkı kurtarın geç kalmadan ihaleyi durdurun çocuk parkı beton kütüphane oluyor bi konur bahçesi kaldı yakında oranında içine ederler.Kirazli derede yüzlerce ağaç kesildi ev yapıldı altı balçık bi Ankara gibi sel olsa evleri demir köprüden toplarsınız.Ne bu beton merakı yazık günah dilberin yerler ne hallere döndü.

Hüseyin

13 Haziran 2023 Salı 14:23

Adamlar köyün dibine ocak açıyorlar. Ses yok. Cimere şikayet ediyoruz topu özel idareye şuraya buraya atıyor.. Tamam nafen çıksında köyün 200 metre dibine ocak açmak nedir. Açılan yerler 5 yıl ruhsat alıyorlar iyi çıkmazsa mermer üzerini kapatma yok. Adamlar 5 yıl parasını ödefiği için sonrası köstebek yuvası gibi. Teşekkürler sayın halim bey.

Mustafa Kemal

13 Haziran 2023 Salı 12:55

Sütçüler halkı halinden şikayetçi değil. Dağlar değerlendiğini için memnun. Bence mecliste tartışmaya kapalı.

çok zor

13 Haziran 2023 Salı 12:51

TIP FAKÜLtesi dogusunda da memermer calişildı harfıyetı duruyor.Oralara hıc bakmazlar bosuna ugrasmayın halk istemezsse olmaz.Para kazanıyoruz para dıyor.Torunlarımın hayatı calınıyor talan edılıyor demıyor halk..

Serdar Ayyıldız

13 Haziran 2023 Salı 12:39

Yüzde 81.07 ile destan yazmış Sütçüler halkına bu nasıl yapılır? Sana ne cehape zihniyeti? Biz halimizden memnunuz? Daha yıkılacak çok dağımız; verilecek çok ruhsatımız var. Bize karışma cehape. Biz Isparta’da rekor kırdık verdiğimiz oyla; bizim vekillerimiz bize yeter; yaşadın akp

kk istifa

13 Haziran 2023 Salı 12:29

genel başkan istifa etmeli , onun atadığı delegelerle chp kurultaya gitmemeli ,atadığı delegelrle kendisini yeniden aday gösterme derdine son vermeli, kurultaydan önce kendisine teşkilatları bağlayan adama da ne deneceğini toplum ****et iyibilmekte. kk nun istifa etmemesi halinde yerel seçimleri kaybedeceğinizi de baştan bilmeniz gerekmekte. sonra çıkıp kk gibi trt ve kırsal yöreler diyerek kendinizi avutmayın tamam mı.

Mandallarlı

13 Haziran 2023 Salı 12:06

Sayım Yalım, siz belki inanmayacaksınız ancak soru önergelerine gerçeği yansıtmayan cevaplar veriliyor. Muhataplar ruhsatsız maden sahada yok diye cevap vereceklerdir.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR